aranyér

Az aranyér tünetei

Az aranyér tünetei a fájdalmas székeléstől a véres székleten át, az ülés közbeni fájdalomig is terjedhetnek.

Aranyere mindenkinek van, mely egy szivacsos, perfúziós érpárna a végbélnyílás legalsó részén. A végbélnyílást a záróizmokkal együtt lezárja.

Az ér a megnagyobbodáskor azonban kényelmetlenséget okozhat. Az érintettek például fájdalomra, viszketésre és égésre panaszkodnak a végbélnyílás tájékán. Ki tud fejlődni a végbélben is, ezt hívjuk belső aranyérnek, illetve a bőr alatt is a végbélnyílás környékén. Az aranyér tünetei, közel a népesség felénél megjelennek ötven éves korig, ezáltal ezt nevezhetjük népbetegségnek is.

Az aranyér tünetei

 • Fájdalom és irritáció a végbélnyílás környékén
 • Széklet szivárgás
 • Fájdalom a székelés folyamán
 • Viszkető és fájdalmas dudor, duzzanat a végbélnyílás közelében
 • Ülés közbeni fájdalom
 • Véres széklet, melyet nem csak az aranyér tünetei okozhatnak

aranyér tünetei

Milyen esetekben érdemes orvoshoz fordulni

Székelés közbeni vérzés, illetve 1 hét után sem múló tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni. Nem érdemes azt feltételezni, hogy a végbélnyílási vérzés aranyér miatt történik, különösen akkor, ha változások történtek a székletürítési szokásokban, vagy ha a széklet színe vagy állaga megváltozott. A végbélnyílási vérzés akár más betegségek okozója is lehet, mint például a végbélráké.

Az aranyér okai

A szakértők sem teljesen biztosak benne, hogy valójában mi okozza az aranyeret, de a leggyakoribb okok a következők lehetnek:

 • Erőlködés székelés közben
 • Hosszú ideig történő ülés a WC-n
 • Krónikus hasmenés vagy székrekedés
 • Túlsúly
 • Terhesség
 • Alacsony rosttartalmú diéta
 • Súlyemelés és testépítés

Szövődmények

Elég ritkának számítanak ebben a betegségben a kialakuló szövődmények, de ha mégis kialakulnak, akkor a következők lehetnek:

 • Vérszegénység
 • Vérrög kialakulása
 • Vérzés

Az aranyér súlyossága

Különféle lehetőségek állnak rendelkezésre a kórosan megnagyobbodott aranyér kezelésére. Ebben szerepet játszik a betegség súlyossága:

 • A legenyhébb és leggyakoribb forma, amikor Nem tapinthatók az erek csak az anális csatorna vizsgálata (proktoszkópia) során láthatóak.
 • A következő fázisban az aranyér kifelé dudorodik amikor megnyomja, majd önmagában visszahúzódik az anális csatornába.
 • A 3. fokozatú aranyér megjelenik a végbélnyílásban, amikor megnyomja, de ujjával vissza kell tolnia, mert magától nem húzódik vissza.
 • A 4. fokozatú aranyér állandóan látható a végbélnyílás külső oldalán. Már nem lehet visszanyomni az anális csatornába. Gyakran a végbélnyálkahártya egy része kinyúlik (anális prolapsus).

Az aranyér betegség súlyosságától függően különféle terápiás lehetőségek jöhetnek szóba. A legjobb dolog, ha megbeszélik háziorvossal, vagy proktológussal, hogy melyik terápiás módszer a legcélravezetőbb az Ön esetében.

Aranyér kezelése otthon

A különféle otthoni gyógymódok és tanácsok néha elegendőek az enyhe tünetek megszűntetéséhez. De hasznosak lehetnek a fejlettebb aranyér esetén is: enyhíthetik a tüneteket és támogathatják az orvosi kezelést.

Minden aranyér kezelés egészséges étrenden és rendszeres bélmozgáson alapul. Mindkettő segít a kialakulás megelőzésében is. Szükség esetén konzervatív intézkedések, például fájdalomcsillapítók és kenőcsök is alkalmazhatók. Tartós panaszok vagy súlyos aranyérbetegség esetén általában műtétre van szükség.

Vény nélkül kapható készítményekkel, mint például hidrokortizonnal vagy egyéb aranyér tünetei ellen ható kenőccsel otthon is lehet csökkenteni a betegség által okozott fájdalmat. A végbélnyílás átáztatása egy ülőfürdőben, naponta 10 percen át is sokat segíthet a gyógyulásban. A meleg vízzel történő megtisztítása is sokat segít a megfelelő higiéniában. Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem szabad ilyen kor szappant használni, hiszen az csak súlyosbít a helyzeten. Ezen felül érdemes kerülni a száraz vécépapír használatát is székelés után. A hideg borogatás használata viszont javasolt a végbélnyíláson, mivel az csökkenti az ér duzzanatát.

Haemorrhoidális betegség esetén a bélmozgás nagyon fájdalmas lehet, és vérzést okozhat a végbélnyílásban. Hashajtókat azonban csak orvosával folytatott konzultáció után használjon. Egyes készítmények csak rövid távon segítenek a székrekedés ellen, és hosszan tartó használat esetén az anyagcsere lelassul. Ennek eredményeként újabb elzáródást okozhatnak.

Aranyér műtét

A legvégső kezelési lehetőség a klasszikus aranyér műtét. Ebben az esetben az aranyeret teljesen kivágják. Ezt a műtéti eljárást akkor javasolják az orvosok, ha más kezelések nem enyhítik, vagy szüntetik meg a tüneteket. A 3. és 4. fokú aranyér már nagyon gyakran műtétet igényel.

Különböző technikák léteznek az aranyér műtétek során. Az aranyérszövet ollóval, szikével vagy lézerrel távolítható el. Egyes eljárásokban a végbél műtéti sebet teljesen vagy részben varrják, másokban nyitva marad.

Van néhány modern módszer is, amely felhasználható az aranyér eltávolítására. Enyhébbnek tekintik, mint egy klasszikus hemorrhoidectomiát. Ez alkalmas 3. fokú külső aranyér kezelésére. Az eljárás során egy speciális eszközt használnak a végbélnyálkahártya egy csíkjának az aranyér fölé történő helyezésére. A módszert kevésbé fájdalmas, mint a hagyományos műtét. A betegeknek általában kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükségük, és korábban elhagyhatják a kórházat. De vannak hátrányai is, mivel nagyobb a kiújulás kockázata, a hagyományos műtéthez képest.

Megelőzés

 • Magas rosttartalmú ételek fogyasztása. Érdemes sok zöldséget, gyümölcsöt és gabonaféléket (barnarizs) fogyasztani. A rostos ételek megpuhítják a székletet és megnövelik a tömegét, mely segít elkerülni az erőlködést, ami a betegség egyik okozója.
 • Sok folyadék fogyasztása. Sok folyadék fogyasztása (legfőképpen a víz fogyasztása ajánlott) ugyancsak segít a széklet puhításában.
 • Megerőltetés elkerülése. Az erőlködés és a lélegzet visszafojtása székletürítés közben nagy nyomást csinál a vénákban, a végbél alsó részében, mely által megnő a kialakulásának az esélye.
 • Sok mozgás. A mozgás segít elkerülni a székrekedést, és csökkenti a nyomást a vénákban, mely problémák hosszasan tartó egy helyben állás vagy ülés esetén jelenhetnek meg. A mozgás emellett a súlyfelesleg leadásában is segít, mely egy másik okozója az aranyér tünetei kialakulásának.
 • Hosszú egy helyben való ülés kerülése. A túl sok egy helyben való üléssel eltöltött idő, különösen a WC-n, növelheti a nyomást a végbélnyílásban található erekben.