Körte kalória tartalma és jótékony hatásai

Körte kalória tartalma és jótékony hatásai

A körte kalória tartalma nagy részét a szénhidrát biztosítja, melynek jelentős része gyümölcscukor. Minél érettebb, annál magasabb a cukortartalma, de így is az alsó kategóriában helyezkedik el a glikémiás index (38) táblázatban.

A körte édes, harang alakú gyümölcs, amelyet ősidők óta fogyasztanak az emberek. Nemcsak finomak, de számos, a tudomány által támogatott egészségügyi előnyt is kínálnak.

100g körte kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
0,4g
12,1g
9,8g
0,2g
3,1g
57

A körte ásványi anyag és vitamin tartalma

A körte fontos ásványi anyagok, például réz és kálium gazdag forrása. A réz szerepet játszik az immunitásban, a koleszterin anyagcserében és az idegműködésben, míg a kálium segíti az izomösszehúzódásokat és a szívműködést.

Valójában a körte számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • B-9 vitamin: 7µg 3,5%
  • C-vitamin: 4,3mg 5,4%
  • K-vitamin: 4,4µg 5,9%
  • Kálium: 116mg 5,8%
  • Réz 0,082mg 8,2%

Elősegítheti a bélrendszer egészségét

A körte kiváló forrása az oldható és oldhatatlan rostoknak, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztőrendszer egészségéhez. Ezek a rostok elősegítik a bélrendszer szabályosságának megőrzését azáltal, hogy lágyítják és dúsítják a székletet.

Egy közepes méretű körte (170 gramm) 5 gramm rostot tartalmaz, mely a napi rostszükséglet közel 20%-a.

Ezenkívül az oldható rostok táplálják a bélben lévő egészséges baktériumokat. Mint ilyenek, prebiotikumoknak számítanak, amelyek az egészséges öregedéshez és a jobb immunitáshoz kapcsolódnak.

Nevezetesen, a rostok segíthetnek enyhíteni a székrekedést. Egy 4 hetes vizsgálatban 80 ilyen betegségben szenvedő felnőtt naponta 24 gramm pektint kapott – ez a fajta rost a gyümölcsben található. Ezáltal enyhült a kísérletben résztvevők székrekedése, és megnövekedett a bélrendszerükben az egészséges bélbaktériumok szintje.

Mivel a körte héja jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, a legjobb, ha ezt a gyümölcsöt hámozatlanul fogyasztjuk.

Hasznos növényi vegyületeket tartalmaz

A körte számos hasznos növényi vegyületet kínál, amelyek különböző árnyalatokat adnak ezeknek a gyümölcsöknek.

Például az antocianinok rubinvörös árnyalatot kölcsönöznek egyes körtének. Ezek a vegyületek javíthatják a szív egészségét és erősíthetik az ereket.

Bár speciális kutatásra van szükség a körte antocianinokkal kapcsolatban, számos populációs tanulmány azt sugallja, hogy az antocianinban gazdag élelmiszerek, például a bogyók magas bevitele a szívbetegségek kockázatának csökkenésével jár.

A zöld héjú körte luteint és zeaxantint tartalmaz. Ez a két vegyület ahoz szükséges, hogy éles legyen a látása, különösen az életkor előrehaladtával.

Ezen jótékony növényi vegyületek többsége szintén a körte héjában található.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

Bár a gyulladás normális immunválasz, a krónikus vagy hosszú távú gyulladás károsíthatja az egészségét.

A körte flavonoid antioxidánsok gazdag forrása, amelyek segítenek a gyulladások leküzdésében, és csökkenthetik a betegségek kockázatát.

Számos nagy vélemény köti a magas flavonoidbevitelt a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkenéséhez. Ez a hatás e vegyületek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhető.

Sőt, a körte számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például rezet, valamint C- és K-vitamint, amelyek szintén küzdenek a gyulladások ellen.

Összefügg a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával

A körte – különösen a piros fajták – segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát.

Egy több mint 200.000 ember bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy az antocianinban gazdag gyümölcsök, például a körte heti 5 vagy több adag fogyasztása 23%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A körtében lévő rost lelassítja az emésztést, így több ideje marad a szervezetnek a szénhidrátok lebontására és felszívására. Ez segíthet a vércukorszint szabályozásában is, ami potenciálisan segít megelőzni és szabályozni a cukorbetegséget.