Autoimmun betegség legyőzése

Autoimmun betegség legyőzése

Az autoimmun megbetegedések számos formában jelennek meg, beleértve a reumás ízületi gyulladást, lupust, cukorbetegséget, szklerózis multiplexet, Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladást és gyulladásos bélbetegséget. Annak ellenére, hogy széles körben ismertek, az okokat még mindig rejtély fedi, és a hagyományos orvoslás általában csak a tünetek kezelésére koncentrál, így az autoimmun betegség legyőzése nehéz, de nem lehetetlen.

Az autoimmunitás rejtélye

Az autoimmun betegségekben az immunrendszer saját sejteket idegenként kezel, és támadja meg azokat. Ezek lehetnek szervspecifikusak vagy szisztémás kórképek, amelyek különböző szerveket vagy szervrendszereket érintenek. Például az SLE (lupusz) vagy a szklerózis multiplex szisztémás autoimmun betegségek, amelyek komplex immunreakciót indítanak el a testben.

Bélrendszer és autoimmunitás

Az autoimmun betegségek és a bélrendszer között összefüggés mutatható ki. A bélrendszerben található káros és hasznos baktériumok egyensúlyának felborulása növelheti a bél áteresztőképességét, ami szivárgó bélhez vezethet. Ez lehetővé teszi az emésztett élelmiszer-részecskék, fehérjék, kórokozók és toxinok bejutását a véráramba, ami gyulladást okozhat és különféle tüneteket provokálhat. Ilyen tünetek lehetnek az ételérzékenység, az emésztési problémák, az ízületi fájdalmak és a pajzsmirigygondok.

Az étkezés és az autoimmunitás kapcsolata

Az étrend is kulcsszerepet játszhat az autoimmun betegségek kezelésében és enyhítésében. Bizonyos ételek elkerülése (gabonafélék, tejtermékek és génmódosított élelmiszerek), javasolt lehet. Ugyanakkor a csontleves és húsleves rendszeres fogyasztása segíthet a bélrendszer gyógyulásában és a gyulladás csökkentésében. Probiotikus ételek, mint a savanyúság, élőflórás kefir, joghurt és kombucha, elősegíthetik az emésztést. Az autoimmun betegségek tüneteit enyhítheti a chia- és lenmag is. Az A- és D-vitaminokban gazdag étrend fontos, és további tápanyagok, mint a B-komplex-vitaminok, omega-3 zsírsavak, ásványi anyagok, magnézium, vas, cink és szelén is ajánlott.

Egészséges életmóddal az autoimmunitás ellen

Az organikus élelmiszerek fogyasztása előnyös lehet, mivel magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, és nem tartalmaznak káros peszticideket. Emellett a stressz kezelése is kulcsfontosságú, mivel a stressz növelheti a gyulladásos citokinek termelődését, ami autoimmun betegségek kialakulásához vezethet. Hatékony stresszkezelési módszerek, mint a meditáció, biofeedback, akupunktúra, testmozgás és irányított relaxáció, segíthetnek a stressz csökkentésében és az autoimmun betegség legyőzése ellen folytatott küzdelemben.

Toxinok

A nehézfémek és toxinok expozíciójának csökkentése szintén fontos lehet az autoimmun betegségek esetében, mivel ezek súlyosbíthatják a tüneteket. Az aszpirin, antibiotikumok és szteroidok is potenciálisan hozzájárulhatnak az autoimmun megbetegedések kialakulásához, ezért fontos lehet az ezekkel való elővigyázatosság.