Hasznos tanácsok stressz ellen

Hasznos tanácsok stressz ellen

Mindannyian élhetnénk egy kicsit stressz mentesebben az életünket. A mindennapi munkahelyi stressz, a kapcsolatok fenntartása, a társadalmi szerepvállalás és a gyerekek stresszének vitatkozása között több mint elég a stressz. Szerencsére vannak módszerek a stressz ellen, ha rászánja magát.

Mi a stressz?

A stressz a szervezet válasza egy kihívásra vagy igényre. Mindenki megtapasztalja a stresszt, amelyet számos esemény válthat ki, az apró napi gondoktól a nagy változásokig, mint például a válás vagy a munkahely elvesztése. A stresszreakció olyan fizikai összetevőket foglal magában, mint a megemelkedett pulzusszám és vérnyomás, a stresszes eseménnyel kapcsolatos gondolatok és személyes hiedelmek, valamint érzelmek, beleértve a félelmet és a haragot.

Bár gyakran gondoljuk negatívumként, a stressz az életében bekövetkezett pozitív változásokból is származhat, mint például a munkahelyi előléptetés vagy újszülött.

Hogyan kezeljük a stresszt egészséges módon?

A stressz fontos célt szolgál – lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan reagáljunk a fenyegetésekre és elkerüljük a veszélyeket. De a stressznek való hosszan tartó kitettség mentális egészségügyi problémákhoz, például szorongáshoz és depresszióhoz, vagy fokozott fizikai egészségügyi problémákhoz vezethet.

Számos kutatás azt sugallja, hogy a megnövekedett stresszszint befolyásolja a fizikai betegségek kezelésének képességét. Senki sem kerülheti el a stresszt, de dolgozhat azon, hogy egészséges módon kezelje azt, ami növeli a felépülési potenciált.

Egyen és igyon az egészsége optimalizálása érdekében

Vannak, akik alkoholfogyasztással vagy túl sok étkezéssel próbálják csökkenteni a stresszt. Ezek a tevékenységek pillanatnyilag segíthetnek, de valójában hosszú távon fokozhatják a stresszt. A koffein a stressz hatásait is fokozhatja. Miközben az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet a stressz ellen.

Mozogjon rendszeresen

A fizikai egészségügyi előnyök mellett a testmozgásról kimutatták, hogy erős stresszoldó is. Fontolja meg a nem versenyszerű aerob gyakorlatokat, a súlyzókkal történő erősítést vagy a mozgásos tevékenységeket, például a jógát vagy a Tai Chi-t, és tűzzen ki ésszerű célokat maga elé. Kimutatták, hogy az aerob gyakorlatok endorfinokat szabadítanak fel, amelyek segítenek jobban érezni magát és fenntartani a pozitív hozzáállást.

Hagyja abba a dohány- és nikotintermékek használatát

A nikotint használók gyakran stresszoldóként hivatkoznak rá. A nikotin azonban valójában nagyobb stresszt okoz a szervezetben azáltal, hogy fokozza a fizikai izgalmat és csökkenti a véráramlást és a légzést. Ráadásul súlyosbíthatja a krónikus fájdalmat, így ha hosszan tartó feszültséget és testfájdalmat tapasztal, a dohányzás nem segít.

Relaxációs technikák tanulmányozása és gyakorlása

Ha minden nap időt szán a kikapcsolódásra, az segít kezelni a stresszt, és megvédi szervezetét a stressz hatásaitól. Különféle technikák közül választhat, mint például a mélylégzés, az irányított képalkotás, a progresszív izomlazítás és az éber meditáció. Kutatták a versolvasás stresszre gyakorolt hatását és megállapították, hogy a mindennapi költemények olvasása jelentős nyugtató hatással bír. Számos online és okostelefon-alkalmazás nyújt útmutatást ezekhez a technikákhoz.

Csökkentse a stresszt kiváltó tényezőket

Ha olyan, mint a legtöbb ember, az élete túl sok igénnyel és túl kevés idővel telik meg. A legtöbb esetben ezek az igények azok, amelyeket mi választottunk. De időt szabadíthat fel az időgazdálkodási készségek gyakorlásával, mint például a segítségkérés, amikor szükséges, a prioritások felállítása, az ütemezés, és időt szánva arra, hogy gondoskodjon magáról.

Vizsgálja meg értékeit, és éljen azok szerint

Minél jobban tükrözik a tettei a hitet, annál jobban érzi majd magát, függetlenül attól, hogy milyen elfoglalt az élete. Használja értékeit tevékenységeinek kiválasztásakor.

Tekintettel a stresszes igényekre és felelősségekre, amelyekkel nap mint nap szembesülünk, fontos, hogy olyan tevékenységeket végezzünk, amelyek összhangban vannak értékeinkkel, és személyes szinten szólnak hozzánk.

Erősítse meg magát

Rendben van, ha nemet mond az idő- és energiaigényekre, amelyek túl sok stresszt okoznak. Nem kell mindig mások elvárásainak megfelelni.

Tűzzön ki reális célokat és elvárásokat a stressz ellen

Az is rendben van és egészséges, ha felismeri, hogy nem lehet egyszerre 100%-os és sikeres. Legyen tudatában azoknak a dolgoknak, amelyeket irányítani tud, és dolgozzon azon, hogy elfogadja azokat, amelyeket nem tud irányítani, hogy felvehesse a küzdelmet a stressz ellen.

Próbálja ki a biofeedbacket

Ez a viselkedési technika segít a stresszcsökkentési készségek elsajátításában azáltal, hogy információt nyújt az izomfeszültségről, a pulzusszámról és más létfontosságú jelekről, miközben megpróbál ellazulni. Arra használják, hogy irányítást szerezzenek bizonyos testi funkciók felett, amelyek feszültséget és fizikai fájdalmat okoznak. A Biofeedback segítségével megtanulhatja, hogyan reagál szervezete stresszes helyzetekre, és hogyan tud jobban megbirkózni vele. Ha a fejfájás, például a migrén lassan kezdődik, sok ember biofeedback segítségével megállíthatja a rohamot, mielőtt az kiteljesedne.