A legjobb természetes antibiotikumok

A legjobb természetes antibiotikumok

Az antibiotikumokat a baktériumok elpusztítására használják. Sokan a modern orvoslás találmányának gondolják, de valójában az 1900-as évek közepe előtt fedezték fel. Ezután számos olyan betegség gyógyíthatóvá vált, melyben azelőtt belehaltak az emberek. Léteznek azonban természetes antibiotikumok is, melyek alkalmazása nem jár megannyi mellékhatással.

Csak végső esetben érdemes antibiotikum tablettákat szedni, mivel ezek hatására a szervezet ellenállóvá válhat a gyógyszerrel szemben. A felfedezés idejében csodaszernek számítottak, mivel emberek milliói köszönhették neki életüket, azonban napjainkban sokszor indokolatlanul alkalmazzák. Sok esetben egy enyhe megfázás esetében is antibiotikum tablettákat ír fel az orvos, pedig többségében ezeket a fertőzéseket vírusok okozzák, mely ellen ezek a tabletták hatástalanok.

Ételek és növények, mint természetes antibiotikumok

Bizonyos növényi kivonatok, illóolajok és még élelmiszerek is rendelkeznek antibiotikus tulajdonságokkal, melyek például megakadályozhatják a baktériumok elszaporodását az élelmiszerekben. Néha ezek a tulajdonságok túlmutatnak az élelmiszeren, és segíthetik a személyes higiéniát.

A gyógynövények antibiotikumok is lehetnek. Egy 58 kínai növényen végzett kis mintavételes vizsgálat megállapította, hogy 23 növény antibakteriális, 15 pedig gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy 2014-es tanulmány úgy találta, hogy a gyógynövényes terápia ugyanolyan hatékony, mint a kémiai antibiotikumok a vékonybél bakteriális túlszaporodási rendellenességének kezelésében.

Méz

A méz az egyik legrégebbi ismert antibiotikum, mely az ősidőkig nyúlik vissza. Már az egyiptomiak és az ókori görögök is gyakran alkalmazták a mézet bőrvédőként és természetes antibiotikumként.

A méz hidrogén-peroxidot tartalmaz, melynek antibakteriális tulajdonságait köszönheti. A magas cukortartalma pedig segíthet megállítani bizonyos baktériumok szaporodását.

Ezenkívül a méz pH értéke alacsony, így elvonja a nedvességet a baktériumoktól, ami miatt a kórokozók kiszáradnak és elpusztulnak.

A mézet antibiotikumként való használathoz, közvetlenül a sebbe, vagy a fertőzött területre kell kenni. Segíthet elpusztítani a baktériumokat és elősegíti a gyógyulási folyamatot. Érdemes friss és nyers manukamézet választani, mert az kínálja a legtöbb egészségügyi előnyt.

A belső fertőzések kezelésére is fogyasztható a méz, mint természetes antibiotikum. Egyszerűen le kell nyelni egy egész evőkanálnyit, vagy egy csésze meleg gyógyteába keverni.

A méz általában biztonságosan használható a bőrön vagy a testen, bár soha nem szabad mézet adni az 1 évesnél fiatalabb csecsemőknek.

Fokhagyma

Régóta úgy gondolják, hogy a fokhagyma antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, így az egyik leghatásosabb a természetes antibiotikumok közül, ezért világszerte sokan használják. Egy 2011-es kutatás megállapította, hogy a fokhagyma koncentrátum hatékony a baktériumok ellen. A fokhagyma koncentrátum megvásároltható élelmiszer-, vagy bio boltokban, de otthon is elkészíthető, néhány gerezd fokhagyma olívaolajba való áztatásával.

Általában biztonságosan fogyasztható nyers formában, de nagy adagok belső vérzést is okozhatnak. Naponta legfeljebb két gerezd fogyasztása ajánlott. Táplálék-kiegészítő formájában való fogyasztása esetén, mindenképpen követni kell az adagolási utasításokat.

Vérhígító gyógyszer szedése esetén, mindenképpen konzultálni kell a háziorvossal, a fokhagyma antibiotikumként való használata előtt. Nagy adagban való fogyasztása felerősítheti ennek a gyógyszernek a hatását.

A fokhagymakoncentrátum közvetlenül a sebbe vagy bőrre is felvihető.

Mirha kivonat

Sokan ismerik a mirhát, de a káros baktériumok elleni képessége nem olyan széles körben ismert. A kutatók egy 2000-es tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a mirhakivonat, több mindennapi kórokozót elpusztíthat. Ebbe beletartozik:

  • E. coli
  • Staphylococcus aureus
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Candida albicans.

A mirha általában jól tolerálható, de lenyelése hasmenést okozhat. Ha mirhát felvisszük a bőrre, előfordulhat, hogy kis bőrkiütést tapasztalunk. Amennyiben nagy adagokban fogyasztják, a mirha szívproblémákat okozhat.

A mirha jellemzően előre csomagolt formában kapható, ezért mindig követni kell a címkén található adagolási utasításokat.

Kakukkfű illóolaj

Sok teljesen természetes háztartási tisztítószer kakukkfű illóolajat tartalmaz. Ez az olaj különösen hasznos az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen.

Laboratóriumi körülmények között vizsgálták a levendula és a kakukkfű illóolajának hatékonyságát. Mindkét olajat több mint 120 baktériumtörzsből álló csoportban tesztelték. A kutatók azt találták, hogy a kakukkfű illóolaj hatékonyabb a baktériumok elpusztításában, mint a levendula olaj.

A kakukkfű illóolaj csak külsőleg használható, szigorúan tilos szájon át bevenni. Az érintett területen való alkalmazás előtt, feltétlenül fel kell hígítani, egyenlő arányú hordozóolajjal. A gyakori hordozóolajok közé tartozik a kókuszdió- és az olívaolaj. Hígítatlan formában gyulladást és irritációt okozhat a bőrön.

A magas vérnyomásban vagy a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknek nem szabad kakukkfű illóolajat használniuk.

Oregánó illóolaj

A karvakrol az oregánó illóolajának egyik összetevője. Fontos terápiás tulajdonságai vannak, amelyek belélegezve tovább aktiválják a gyógyulást a szervezetben. Az oregánóolajról kimutatták, hogy segít a gyomorfekély gyógyításában és a gyulladás csökkentésében.

A bőr gombás fertőzéseinek kezelésére, szintén hordozóolajjal hígítva felvihető az érintett területre.

A természetes antibiotikum hatása révén használható házi készítésű tisztítószerként, melynek receptje:

  • oregánó illóolaj;
  • ecet;
  • víz;
  • citrom.