szuperszett edzés jelentése

Szuperszett edzés és edzésterv

A testépítő edzés alapja a fokozatosan növelt ellenállás leküzdése és az izmok túlterhelése, mely a szuperszett edzés alkalmazásával könnyedén megvalósítható. Ez azt jelenti, hogy növelnünk kell az edzés intenzitását és túl kell terhelni az izmokat, ha tovább akarunk fejlődni. A testépítő bajnokok azért jutnak fel a csúcsra, mert 100 százalékos erőfeszítéssel dolgoznak. Sok amatőr testépítő azonban megreked adott szinten, mert olyan akadályba ütközik, amelyet áthatolhatatlannak vél. Erős késztetés esetén az ilyen egyének a problémát gyakran az erőkifejtés intenzitásának pótlásával próbálják megoldani. Amikor azonban edzésünk fárasztó volta már eléri az elviselhetőség határát, a még keményebb munka megkísérlése csak túledzettséghez, erőveszteséghez, a regenerálódási képesség csökkenéséhez és a sérülés növekvő kockázatához vezet.

Ezen a szinten keményebb és nehezebb gyakorlás helyett az intenzitás csupán hatásosabb edzésmódok kialakításával növelhető. Több Weider-féle intenzitási elv foglalkozik ezzel a problémával.

Intenzitás növelése

Fordított nehézkedési ismétlés (vagy negatív erőfeszítés, amikor is lassan engedjük vissza a felemelt nehéz súlyzót)
Erőltetett negatív mozgás (amikor is az edzőpartner nyomást fejt ki a rúdra az általunk emelt súlyzó visszaengedésekor, hogy fokozza izmaink terhelését)
semleges ismétlés (ez esetben csak korlátozott mozgási tartományban emeljük meg és engedjük vissza a súlyt).

Minthogy ezek az elvek edzésünknek nagyobb intenzitást biztosítanak, túlságosan gyakori alkalmazásuk az izmok, inak és ínszalagok túlfeszítését okozhatja és ezáltal növelheti a sérülés kockázatát. Sőt még a háromszoros Mr.Olimpia cím viselőjével, Dorian Yates-szel is megtörtént, hogy mivel állandóan megerőltetőén dolgozott és nem váltogatta a nehéz és könnyű edzéseket, a múlt évben annyira megerőltette fizikumát, hogy megsérült a bicepsze és ez majdnem meg fosztotta őt a ’94 Mr.Olympia cím megszerzésének lehetőségétől.

szuperszett edzés bicepsz-tricepsz

Mi a szupersorozat?

A Weider-féle Szupersorozatos Edzés Elve két -egymással ellentétes- izomcsoport egymást váltogatva követő, megszakítás nélküli edzésének végrehajtásából áll. Péládul a bicepszezést, mint sorozatot közvetlenül a tricepsz igénybevételével történő lenyomási sorozat követi, vagy a lábnyújtást -mint sorozatot – közvetlenül a lábbicepsz-sorozat váltja. A szupersorozatok
tehát két gyakorlatból tevődnek össze, nem háromból, mint a hármas sorozatokban (tri-sets), vagy ennél is több gyakorlatból (óriási sorozatok).

Szuperszett edzés előnyei

A szupersorozatos edzésnek számos előnye van a hagyományos edzési módszerekkel szemben. Amikor például megdolgozunk egy izmot és rögtön utána igénybe vesszük annak ellentétes izomcsoportját, jelentős mennyiségű vért juttatunk az érintett testrészbe. A szupersorozatokkal dolgozó testépítők érzékelik az izmok erősödő pumpálását, és idővel az érintett izmokon az erezettség fokozódását is. Végső soron ez a nagyobb képesség, amely több oxigént és tápanyagot juttat az adott testrészbe és meggyorsítja a tejsav eltávolítását, nagyban hozzájárul az érintett izmok gyarapodásához.

A szuperszettek, különösen ha a teljes mozgástartomány kihasználásával hajtjuk végre azokat, növelik a rugalmasságot is. Azok a testépítők például, akik inkább hagyományosan dolgoznak, mondjuk 4-5 sorozatban a tricepszet gyakoroltatják, a következő napon rendszerint húzódást éreznek a bicepszükben. Ezért sokan hajlamosak arra, hogy e hatás csökkentésére igénybe vett izmaikat a sorozatok között külön nyújtsák. A bicepsz és a tricepsz szupersorozattal történő edzése során pedig váltakozva az egyik izmot nyújtjuk, amikor a másikat összehúzzuk. Ezzel nemcsak a regenerálódást gyorsítjuk, hanem elősegítjük a következő napi izomfájások és húzódások megelőzését is.

A szupersorozattal azonban az ellentétes izomcsoport nyújtásánál többet is elérünk. Például bicepszezéskor a bicepsz mellett a tricepsz is dolgozik, hogy stabilizálja a könyök izületet és ellenőrizze a mozdulat mozgástartományát. Ha a tricepsz nem segítené a mozgás lassítását, majd leállítását, akkor a gyakorlat valószínűleg az ízület sérülését okozná. Így tehát, amikor a bicepszet eddzük, a tricepsz sem pihen, és fordítva sem. Következésképpen mivel pihenés nélkül térünk át az egyik izomcsoport mozgatásáról egy másikra, a teljes szuperszett edzés közben mindkét testrészünk folyamatosan dolgozik. Bár az egyik munkája adott mozzanatban mindig intenzívebb, mint a másiké.

Ily módon a szuperszett edzés az érintett izmok túlfeszítése nélkül növelik a teljes intenzitást. Az intenzitás fokozásával növekednek az eredmények is. Továbbá a kettős mozgás több vért pumpál a kérdéses végtagba, sokkal gyorsabban melegítve be az izmokat, inakat és ínszalagokat. Mindezzel nemcsak a regenerálódás gyorsul, hanem az is lehetővé válik, hogy jóval nagyobb súlyokkal is hatásosan és biztonságosan dolgozzunk.

A szuperszett edzés nem kezdőknek való

Kezdő testépítők számára is jelenthet valamennyi előnyt a szuperszett edzésterv, de más intenzitási módszerekhez hasonlóan a magasabb szintet elért testépítők ebből is többet teljesíthetnek.
Valóban, a kezdők gyakran nem tudják olyan intenzíven összehúzni izmaikat, mint a középfokú, vagy haladó testépítők. Ezenkívül a kezdők nem képesek olyan nagy erőfeszítésekre, mert idegrendszerük gátlási jelekre is támaszkodik, amelyek korlátozzák az összehúzás erejét és nagyságát. Ha nem így lenne, valahányszor egyetlen izmunk összehúzását kísérelnénk meg, egész testünk görcsbe rándulna. Az izomgátlás csökkenthető az ellenállás leküzdését előmozdító edzéssel és részben ez az oka annak, hogy a kezdőknek gyorsan gyarapodik az erejük.

Erőnk nagysága nemcsak az izomrostok számtól és méretétől függ, hanem attól is, hogy milyen mértékben múlja felül az izmokra ható serkentő jelek száma a gátló jelzéseket. Így tehát a súlyzós edzés egyrészt erősebb izmok építését segíti elő, másrészt megtanítja az idegrendszert a maga lehetőségeinek hatékonyabb kihasználására. Mivel a kezdőkben nincs meg a képesség arra, hogy maximálisan mozgósítsák rendelkezésre álló izomrostjaikat és minden mozgató idegüket serkentsék, számukra a szupersorozat nem olyan hatásos, mint a haladók számára.

Ciklusok és csatlakozási pontok

Annak mérvében, ahogyan az edzés bizonyos szinteket elér, kezdő és haladó testépítők számára egyaránt szükségszerű, hogy újabb módokat keressenek az intenzitás fokozására. Az egyik Weider-féle Edzési Elv, az izomössze zavarása leküzdi ezt az akadályt, arra kényszerítve izmainkat és idegrendszerünket, hogy megbirkózzanak a stressz ismeretlen fajtáival. Amikor a fejlődésben tartósan megállunk, válasszunk ki egy-egy gyakorlatot két izomcsoport megdolgozására és csináljunk abból 4-4 sorozatot, minden egyes sorozat után váltogatva a másik izomcsoport gyakorlataival. Folytassuk 4-8 hétig, majd a túledzés megelőzésére térjünk vissza szabályos testrész gyakorlatainkhoz, de csak haladó testépítők tekintsék a szupersorozatot az egész testet edző gyakorlatnak. Ne féljünk attól, hogy megpróbáljuk!

A szupersorozat ideális módszer a csatlakozási pontokon való áttöréshez. A csatlakozási pont az a hely a mozgás-tartományban, amelyen általában elégtelenné válik az emelőerő, ezért ez a leggyengébb pontunk. A csatlakozó pontok akadályozhatják a gyarapodást, mert nem dolgozhatunk keményebben és nem emelhetünk nagyobb súlyt annál, mint amennyit a leggyengébb láncszem el tud viselni, ezért edzzünk inkább gyorsan, mint kimerítően.

Szuperszett edzésterv

Izmainkat semmi sem fogja hatásosabban tehermentesíteni, mint szuperszettes edzés. Ha a problémás térséget szigorúan teljeskörű, pumpáló edzésekkel és hozzáértő módszerekkel telítjük, valamint alkalmazzuk az izom összezavarás elvét, akkor kimozdíthatjuk izmunkat az unalom és önelégültség állapotából. Nem folytatható állandóan olyan szuperintenzív edzés, amely sokkolja az izmot. Szupersorozatok alkalmazása minden testrésznél végül is csökkenti hatékonyságukat, és túledzettség kockázatával jár. Valójában semmi sem segíti elő jobban a gyarapodást, mint az alapvető, kipróbált és igazi testépítő megközelítés: az adott testrésznél minden gyakorlatból 3-4 sorozat, egyenként 8-10 ismétléssel. De valahányszor lemaradást tapasztalunk a fejlődésben, az izomrostok bombázása és robbantása érdekében folyamodjunk a szupersorozatokhoz. Ez az, ami biztosítja az izmok növekedését.

Szuperszett edzésterv példák

Gyakorlat
Sorozat
Ismétlés
Bicepszezés állva
4
6-12
Tricepsz nyújtás fekve
4
6-12
Gyakorlat
Sorozat
Ismétlés
Fekvenyomás
4
8-12
Húzodzkodás
4
8-12

szuperszett edzésterv

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük