Avokádó kalória tartalma és egészséges hatásai

Avokádó kalória tartalma és egészséges hatásai

Az avokádó kalória tartalmának jelentős részét a zsír biztosítja, mely szerencsére egyszeresen telített egészséges zsiradék.

Az avokádó egy körte alakú gyümölcs, melynek zöld héja van. Egyetlen nagy magot tartalmaz, amelyet kőnek is neveznek.

Éréskor az avokádó sötétzöldről feketére vált, mérete eltérő lehet. Az élelmiszerboltokban található avokádók nagy része közepes méretű.

100g nyers avokádó kalória és tápanyag összetétele

Az avokádó kalória tartalma is mutatja, hogy nagyon tápláló étel a zsírtartalma miatt. Nem sok szénhidrátot és fehérjét tartalmaz, de rendkívül jó rost-, és vitamin forrás.

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Zsír
Rost
Kalória
2g
1,8g
0,7g
14,7g
6,7g
160

Az avokádó ásványi anyag és vitamin tartalma

Ez a gyümölcs koleszterinmentes, nátriummentes és alacsony cukortartalmú. Vitaminok és ásványi anyagok bőséges forrása, beleértve a következőket:
Vitaminok:

  • B2: 0,13mg 9,3%
  • B3: 1,738mg 10,9%
  • B5: 1,389mg 23,2%
  • C: 10mg 12,5%
  • E: 2mg 17,3%
  • K: 21µg 28%

Ásványi anyagok:

  • Kálium: 485mg 24,3%
  • Magnézium: 29mg 7,7%
  • Réz: 0,19mg 19%

Kiváló zsírforrás

Az avokádó magas zsírtartalmú, de nem a káros telített zsírokat foglalja magában, mint néhány teljes zsírtartalmú tejtermék, vörös hús és a legtöbb gyorsétel. A telítetlen zsírtartalma segít csökkenteni az össz koleszterint és a „rossz” koleszterint (LDL), és növeli a „jó” koleszterin (HDL) értékét.

Az avokádó fogyasztásának egészségügyi előnyei

Az avokádó szerepet játszhat a rákmegelőzésben. Tanulmányok bizonyították, hogy a benne található fitokemikáliák megakadályozhatják a rákos sejtvonalak növekedését.

Az avokádó kiváló élelmi rostforrás, mely segít megelőzni a székrekedést. A rost hosszabb ideig okoz teltségérzetet, ami megakadályozhatja a túlevést és a hízást.

Túlsúlyos és mérsékelten elhízott felnőttek részvételével készült tanulmányban, akik ebédkor a avokádót ettek, utána három -öt órán keresztül jóllakottnak érezték magukat. A vércukorszint stabilabb maradt, mint azoknál a résztvevőknél, akik avokádómentes ebédet fogyasztottak.

Az avokádómag fogyasztása

Talán hallott már az avokádómag fogyasztásának előnyeiről. Az új kutatások azt sugallják, hogy a magvak antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A magjának kivonata segíthet bizonyos egészségügyi problémákban, de a legtöbb kutatás avokádómag kivonatot használt, és nem egész, friss avokádómagot. Azt még nem állapították meg, hogy az avokádómag biztonságosan fogyasztható -e.

Kiváló arcpakoló szer

A főzésen kívül kiváló bőrápoló szer is készíthető belőle. Meg kell pucolni és ki kell hámozni az avokádót, majd egy teáskanál mézzel és vízzel össze kell turmixolni. Az így kapott krémet minél hamarabb fel kell használni. Az arcot ajánlott megtisztítani langyos vízzel, mielőtt arcpakolásként felhasználnánk. Vigyázni kell, hogy a szembe ne kerüljön bele. Negyed órán át az arcon kell hagyni, majd alaposan lemosni.

Előfordulhat, hogy valaki allergiás lehet az avokádóra, így felhasználás előtt érdemes egy bőrtesztet végezni a csuklón vagy az alkaron.