ajakherpesz-ellen-hazilag

Ajakherpesz ellen házilag

Az ajakajakherpesz kialakulását egy vírus okozza. Ez azt jelenti, hogy a ajakherpesz ellen nincs olyan gyógymód, amellyel egy életre meg tudna tőle szabadulni. A tünetek kezelésére azonban vannak gyógymódok, amelyek megkönnyebbülést hozhatnak a HSV-1 vagy a HSV-2 vírus kialakulása alatt. A kezeléssel csökkenthető a gyulladás, az irritáció és az egyéb tünetek.

Ajakherpesz ellen házilag

Ezek a jól bevált házi gyógymódok segíthetnek a vírus okozta kellemetlen égő érzés-, duzzanat-, és viszketés enyhítésében. Nagy valószínűséggel legtöbbünknek a konyhaszekrénéyben vagy a gyógyszeres dobozában vannak az összetevők, amire szükség lehet ezekhez a gyógymódokhoz.

Meleg vizes borogatással az ajakherpesz ellen

Nem egys kutatás kimutatta, hogy jó hatással lehet a meleg vizes borogatás, amint fájó bőrpír kezd kialakulni. Ha már elkéstünk és kialakult a herpesz, a meleg segíthet a fájdalom és a duzzanat csökkentésében.

Úgy készíthető száraz és meleg borogatás, hogy egy zoknit félig megtöltünk rizzsel, és alig egy percig mikrohullámmú sütőben felmelegítjük.

Jegelés

A hideg is igen hasznos lehet a duzzanat csökkentésére, még mielőtt kialakul a ajakherpesz. Jeget kell helyezni az érintett területre, legalább 15 percig. Utána 10 percig pihentessük, majd megint 15 perc jegelés következhet. Ezt háromszor ismételjük meg, és ha szerencsénk van nem fog kialakulni a duzzanat. Amennyiben sikerül elkerülni, hogy a hólyag megnövekedjen, érdemes utána többször fertőtleníteni az érintett börfelületet.

Szódabikarbóna

A szódabikarbónából készített paszta kiszárítja a hólyagot és enyhítheti az égő érzést. Ehhez nedves pamutgolyót vagy vattapamacsot mártson be egy kis mennyiségű tiszta szódabikarbónába, és nyomja a ajakherpeszre.

Almaecet

Gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságairól is ismert az almaecet. Ezen előnyök kihasználásához keverjen egy rész almaecetet, három rész meleg vízzel, és vigye fel az érintett területre, naponta több alkalommal.

Fokhagyma keverék

Az ajakherpesz mindkét törzsével szemben hatásos a fokhagyma kezelés. Zúzzon össze egy friss gerezd fokhagymát, és keverje össze olívaolajjal a hígításhoz. Ezt a keveréket naponta akár háromszor is rákenheti a ajakherpeszre.

Teafaolaj

A teafaolaj antimikrobiális hatású. Mielőtt az antibiotikumok elterjedtek, az ausztrál katonának elsősegély dobozában alapfelszerelés volt a teafaolaj. Már a 18. században is ismert volt fertőtlenítő hatásáról.

Csakúgy, mint a méz esetében, a teafaolajat is a ajakherpesz kialakulásának kezdetén kell alkalmazni. Az első időkben nem árt ha óránként bekenjük az ajkunkat az érintett részen, így meggátolhatjuk a vírus továbbterjedését.

Ha sikerül időben elkezdeni a teafaolajos kezelést, amikor még csak bizsergést érzünk, akár a ajakherpesz kialakulását is képes lehet megakadályozni a teafaolaj. Figyeljünk azért oda, mert a túlzásba vitt teafaolaj használat, akár bőrgyulladást is okozhat.

Mézes kezelés

A méz nagyon egészséges táplálék, és még a ajakherpesz ellen is hatásos. A méz igen sok antimikrobiális anyago t tartalmaz, melyek le tudják pusztítani a vírusokat és a baktériumokat. Ezentúl a szaporodásukat is hatékonyan tudják gátolni. Amint megérezzük a herpesz kialakulását, azonnal kenjük be mézzel, mely lezárja a felületet, és nem engedi a vírust továbbszaporodni.

Fogkrém a ajakherpesz ellen

Egyesek esküsznek a fogkrémmel való ajakherpesz kezelés hatásosságára, de érdemes vele óvatosan bánni, mert könnyen ronthat is a helyzeten. Lehetséges hatásossága a fogkérmben jelen levő cinkre vezethető vissza, de nem minden fogrém tartalmaz cinket. Ha tehetjük válasszunk inkább a többi ajakherpesz vírus elleni kezelések közül.

Az étrend megváltozása

A megfelelő ételek fogyasztása és bizonyos összetevők elkerülése javíthatja az immunrendszert, és ezáltal elősegítheti testének a ajakherpesz vírus elleni küzdelmet.

  • Antioxidánsokban gazdag zöldségek fogyasztása fellendítheti az immunrendszert és minimalizálhatja a gyulladást. A karfiol, a spenót, a kelkáposzta és a paradicsom gazdag szabad gyököket megkötő antioxidánsokban. Több lizint is tartalmaznak, mint arginint, aminosav arányt, amely fontos a ajakherpesz elnyomásában.
  • Az omega-3 zsírsavak felhasználhatók az immunrendszer krónikus küzdelmében. Gazdag omega-3 zsírsavakban a lazac, a makréla, a lenmag és a chia mag.
  • Az egészséges fehérjék fogyasztása létfontosságú a ajakherpeszvírus és más kórokozók leküzdésében. Tartson magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú diétát.
  • Kutatások bebizonyították, hogy a C-vitamin hatékonyan felgyorsíthatja a ajakherpesz kitörések gyógyulását. Ez segíthet a kiújulás közötti idő meghosszabbításában is. A színes gyümölcsök és zöldségek, például a paprika, a narancs és az eper gazdag C-vitaminban.

További eredményes házi gyógymódok a ajakherpesz ellen

Az ismertetett házilag alkalmazható gyógymódokon kívül nagyon sok olyan praktika-, és gyógynövény létezik, ami hatásos lehet a ajakherpesz ellen. Ilyen például a fekete tea, az aloe vera, a gyömbér vagy az ajakherpesz krém. Azonban mindig óvatosan kell eljárnunk, mivel egyes anyagok akár több kárt is okozhatnak, mint amennyi hasznuk van.