testépítő verseny kategóriák

Testépítő verseny kategóriák

A testépítés és a testépítő verseny kategóriák bemutatása a célunk ezzel a cikkel. Sok minden zajlik a tipikus testépítő versenyeken, amiről talán még nem tudtál. Azt gondolhatod, hogy, egy sor srác áll a színpadon pózolva, de nem csak erről szól. A testépítésben valójában pokolian sok kategória és felosztás van. Ha első versenyeden szeretnél indulni, de nem tudod hol kezdj bele, vagy csak többet szeretnél megtudni a testépítő versenyről, akkor itt mindent megmagyarázunk…

Testépítő verseny kategóriák

IFBB Elite Pro

A sportolók az összes testrész és izom maximális méretig történő fejlesztésére edzenek, egyensúlyban és harmóniában. Nem lehetnek gyenge pontok vagy fejletlen izmok. Ezenkívül egy speciális verseny előtti edzésciklust kell követniük, hogy a testzsírszintet a lehető legalacsonyabbra csökkentsék, és eltávolítsák a vizet a bőr alól, hogy megmutassák az izmok minőségét. Aki több izomrészletet képes megjeleníteni, az magasabb pontszámot ér el a versenyen. A másik értékelendő pont pedig a testalkat általános kinézete, amelyet arányosan kell felépíteni. Széles vállat és keskeny derekat, valamint megfelelően hosszú lábakat és rövidebb felsőtestet jelent.
Ezek a tulajdonságok két testalkat-értékelési fordulóban jelennek meg, amikor a versenyzők 7 kötelező pózolást végeznek a bírók által javasolt 3-8 sportoló összehasonlításakor.

Két testsúlykategória létezik a férfiak számára: 95 kg alatti és 95 kg feletti.

Van egy rutinforduló is, amikor a sportolók megmutathatják testalkatukat 2 percig tartó szabad pózolás során, amelyet az általuk kiválasztott zenére hajtanak végre. Mondhatni ez egy művészi előadás, amely kötelező és nem kötelező pózokat tartalmaz. Három kör van. Minden körben minden táblabírónak pontoznia kell a versenyzőket, és egyéni helyeket kell adjanak nekik.

IFBB Elite Pro Classic Physique

A versengés ezen változata azoknak a férfi sportolóknak való, akik nem akarják izmaikat extrém módon fejleszteni, sokkal inkább a könnyebb klasszikus testalkatot részesítik előnyben.

A számukra egyenlő esélyek megteremtése érdekében a versenyzők testtömegét testmagasságuknak megfelelően korlátozzák, az egyes testmagasság kategóriákra vonatkozó speciális képletet követve. Jelenleg egy nyitott kategória van.

Mivel az izomtömeg korlátozott, különös figyelmet fordítanak a testalkat, a testarányok és vonalak, az izmok alakjára és állapotára (sűrűség, testzsírszint és részletek). Ezeket a szempontokat figyelembe véve a bírók értékelnek az 1. és a 3. fordulókban bemutatottak alapján. A 2. fordulóban, hasonlóan a testépítéshez, szabad pózolást hajtanak végre a testépítő által választott zenére.

IFBB Elite Pro Women Bodyfitness

A Bodyfitness testépítő verseny kategóriát az 2002-ben indították el, hogy esélyt adjon a formás nők széles csoportjának versenyzésére a rutin fordulók nélkül. Ez az ötlet hasznosnak bizonyult, és a résztvevő versenyzők száma évről évre növekszik. Később a szervezet megteremtette számukra annak lehetőségét, hogy mozgásban során mutassák meg alakjukat egy rövid egyéni színpadi előadás keretében.

Jelenleg két forduló van. Egyik a kalsszikus bikini, a másik a magassarkú bemutató. A 2. forduló elején a legjobb 6 versenyző egyéni bemutatókat hajt végre.

A bírók minden fordulóban felmérik a testalkat általános sportos megjelenését, figyelembe véve a szimmetrikusan kidolgozott testalkatot, az izomtónust és az alakot, az alcsony testzsír százalékot, valamint a hajat, a sminket és az egyéni megjelenési stílust, beleértve a személyes vonzerőt. Az utolsó forduló részeredményei alapján döntik el a végső helyezéseket a bírák.

IFBB Elite Pro női bikini-fitnesz

Ezt a kategóriát 2011-ben vezették be, és azoknak a nőknek szól, akik testüket formában tartják és egészségesen táplálkoznak. A test általános vonalait, egyensúlyát és arányait, a testtónust és az egészséges megjelenést veszik figyelembe. A nagy intenzitású súlyzós edzés és a kemény, kidolgozott izmok itt nem szükségesek. A hangsúly a jól formázott, fitt, egészséges és vonzó megjelenésen van, hasonlóan a modellekhez.

A versenyzőket két fordulóban értékelik, kétrészes bikiniben és magassarkúban.

IFBB Elite Pro Men’s Physique

2012-ben hivatalosan elindították a Men’s Physique kategóriát. Nagyon népszerű kategóriának bizonyult. Két negyedfordulós kört végeznek a versenyzők, választott bermuda rövidnadrágban. Az második, egyben utolsó forduló, minden versenyző rövid egyéni színpadi bemutatójával kezdődik.

Olyan férfiaknak szól, akik súlyzós edzéseket folytatnak, fittek és egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követnek, de akik kevésbé izmos, ugyanakkor sportos és esztétikus testalkatot fejlesztettek ki.

Alkalmas megjelenésű versenyzők, akik megfelelő formájúak és szimmetrikusak, némi izomtömeggel és jó általános kondícióval kombinálva. A sportolóknak színpadi jelenléttel és kiegyensúlyozottsággal kell rendelkezniük, és személyiségüknek, magabiztosnak kell lennie a színpadon való bemutatásra.

IFBB Elite Pro Women Fitness

Ezt a versenykategóriát a 90-es évek elején vezették be, hivatalos versenyként kezdve 1996-ban, válaszul a nők növekvő verseny iránti igényére, akik inkább egy kevésbé izmos, ugyanakkor sportos és esztétikus testalkatot fejlesztettek ki.

Kettő forduló van az elődöntőben és ugyanez a két forduló a döntőben. Az első forduló a fitness rutin forduló. Ebben a körben a sportolók rutinjaikban, rugalmasságukban, erejükben és tempójukban mutatkoznak meg. Megmutatják az egyéni stílust, a személyiségüket, a koordinációjukat és az általános erőnlétüket is.