Tabata edzés

Tabata edzés, a legjobb zsírégető módszer

A Tabata edzés napjainkban vált népszerűvé, mivel rohanó világunkban sokaknak problémát okoz az edzésre szánt idő beosztása. Erre próbál megoldást találni ez a fajta edzésmódszer, mivel itt rövid idő alatt rengeteg kalóriát lehet elégetni.

Ez az egyik legrövidebb és legintenzívebb HIIT formátumú edzés, mely a leggyorsabb módja annak, hogy nagyon rövid idő alatt a legtöbb kalóriát égessük el, és a legjobb fizikai kondícióba kerüljünk.

A Tabata edzés összesen négy percet vesz igénybe, de annál intenzívebb.

A Tabata edzés alapjai

Ez az edzésmódszer nem újkeletű. Az alapjait egy Izumi Tabata nevű kutató orvos dolgozta ki 1996-ban Tokióban. Úgy tapasztalta, hogy azok a sportolók, akik hat héten keresztül hetente öt napon keresztül végezték ezeket az extraintenzív, négyperces intervallum edzéseket, sokkal jobban megnövelték anaerob kapacitásukat, mint a más protokollokat követő sportolók. Ezentúl nagyobb anyagcsere-növekedést is tapasztaltak, és íme, megszületett a tabata edzés.

Dr. Izumi Tabata a hazája gyorskorcsolya csapatát segítette a vizsgált edzéstervek hatékonyságának kielemzésével. Kettéosztotta a gyorskorcsolya csoportot és egy hathetes periódusban vizsgálta az eredményeket. Az egyik csapat heti öt alkalmas egyórás edzést végzett közepes intenzitással, míg a csoport másik fele heti négy napon át edzett magas intenzitással, összesen 4 percen át.

Az eredmények azt mutatták, hogy a doktor módszere alapján edző sportolók anaerob teljesítménye 28%-al növekedett, míg a VO2 max. érték 15%-al. A másik csapat anaerob teljesítménye nem változott, VO2 max. értékük viszont csak 10%-al lett jobb.

Tabata edzés a gyakorlatban

Az edzésmódszer lényege azon alapszik, hogy 20 másodperc brutálisan intenzív mozgást 10 másodperc szünet váltja fel, majd kezdődik a kör ismét elölről, mindez 4 percen keresztül. Ennek alapján az egész edzés 8 szakaszra lesz felosztható, mivel egy perc alatt két edzéssel töltött körnek kell megvalósulnia.

Ez a módszer megpróbál egyensúlyt teremteni a magasabb és az alacsonyabb intenzitású részek között. Az előbbi az izomtömeget építi, az utóbbi pedig a kitartást növeli.

A kutatások szerint amennyire rövid ez az edzés, annyira intenzív. Sokkal többet ér a szervezet aerob és anaerob folyamatait figyelembe véve, mintha negyven-hatvan percen keresztül mérsékelt tempóban gyors gyaloglást végeznénk.

Mindez annak köszönhető, hogy a pihenőidő csak fele a mozgás idejének, így a szervezet nem tud teljesen regenerálódni, azaz nagyjából a sorozat fele környékén eljuthatunk a maximális oxigénfelvétel szintjéig.

Minden ember más, mindenki másként terhelhető. A szervezet terhelhetősége nagyban függ a nemtől, a kortól és az edzettségi állapottól, valamit a velünk született genetikai tényezőktől is. Mindenki számára csak egyéni terheléses vizsgálattal állapítható meg a terhelhetőség.

A módszer előnye

A Tabata edzés előnye, hogy nem kell edzőterembe menni, otthon is tökéletesen végrehajtható, akár felszerelés nélkül is, saját testsúly segítségével. Aki akar futhat, ugrókötelezhet, zsákolhat, de be lehet vetni kardiógépeket is a gyakorlatok végzéséhez.

Egyesek kettlebellel kombinálva hajtják végre a gyakorlatokat, mely nem csak az aerob teljesítményre van pozitív hatással, hanem erőt fejleszt, zsírt éget és az izomzatot is építi.

Az alapos bemelegítés után végzett edzés kevésbé sérülésveszélyes, mint a hosszú és rendszer szerint ismétlődő gyakorlatok végrehajtása.

A legkevesebb időt igénybe vevő módszer, így kifogást keresőknek („Nincs időm edzeni”) kifejezetten ajánlott.

A magas intenzitású intervallum edzéssel sokkal több zsírt lehet elégetni, mint a hagyományos és unalmas kardió edzésekkel. Ennek a módszernek a kalória égető hatása nem ér véget az edzéssel, hanem akár 24 órával utána is magasabb lehet az oxigén felhasználás. Így ez az egyik legjobb zsírégető módszer.

Tabata edzés gyakorlatok

Nem szükséges előképzettség hozzá, de a kezdőknek mindenképpen alacsonyabb intenzitással érdemes belefogniuk a gyakorlatok végzésébe, és az alapos bemelegítésre és nyújtásra is időt kell fordítani.

Az alább felsorolt gyakorlatok bármelyikét lehet végezni 20 másodperc maximális intenzitással, majd 10 másodperc pihenéssel, melyből 8 sorozatot kell elvégezni.

A lista szinte végtelen, de megpróbálunk a legmagasabb intenzitástól bemutatni néhány lehetséges gyakorlatot:

  • hegyfutás
  • futás
  • négyütemű fekvőtámasz
  • lépcsőzés
  • kerékpározás
  • ugrókötelezés
  • guggolás