Ideális pulzus futás közben

Ideális pulzus futás közben

A pulzusszám a percenkénti szívverések (bpm) mértéke. Hogy mennyi az ideális pulzus futás közben, az függ a kitűzött céltól és futás módjától. A pulzusszám futás közben jó mértékegysége annak, hogy mennyire keményen dolgozol.

Ahogy nő a tempód és a munkaritmusod, úgy nő a pulzusod is. A vér kering az izmokban, így azok megkaphatják a folyamatos működéshez szükséges oxigént és tápanyagokat.

A futás közbeni célpulzust életkorod és a maximális pulzusod alapján, egy képlet segítségével tudod meghatározni. Futás közben a maximális pulzusszám 50-85 százalékán kell edzeni. A maximális mérték kiszámításához 220-ból le kell vonni az életkorodat.

Amennyiben a pulzusszám ez az érték alá süllyed, érdemes felpörgetni kissé a tempót, hogy jobb eredményeket érj el az edzéssel. Ha a pulzusszámod eléri a maximumot, érdemes lassítani, hogy be tudd fejezni a futást. A pulzusmérő segíthet nyomon követni, hogy mennyi az ideális pulzus futás közben.

Átlagos pulzusszám futás közben

Személyenként eltérő az átlagos pulzusszám futás közben. Ez azért van így, mert a következők befolyásolhatják:

  • kor;
  • edzettségi szint, mivel a futók nyugalmi pulzusa általában alacsonyabb, mint a nem sportos embereké;
  • a levegő hőmérséklete is megemelheti a pulzusszámot;
  • az olyan gyógyszerek, mint a béta-blokkolók, lelassíthatják a pulzus sebességet, a pajzsmirigy-gyógyszerek nagy dózisai pedig növelhetik;
  • a stresszből származó érzelmek lelassíthatják vagy felgyorsíthatják az ütemet.

A legtöbb 20 és 45 év közötti futó átlagosan 100 és 160 ütés/perc között szeretne edzeni. Ez az átlag azonban számos tényezőtől függ, beleértve a maximális pulzusszámot és az aktuális edzettségi szintet. Az alábbi képlet és táblázat segítségével meghatározható a pulzusszám céltartománya.

Az ideális futó pulzusszám meghatározása

Ahoz, hogy megtudjuk mennyi az ideális pulzus futás közben, először ki kell számítani a maximális pulzusszámot.

A maximális pulzusszám kiszámításához vond le az életkorodat 220-ból. Például, ha 30 éves vagy, akkor a maximális pulzusszámod 190. Ne feledd, ez csak egy útmutató. A maximális pulzusszám 15-20 ütés/perc között változhat mindkét irányban.

Erőteljes tevékenység közben a maximális pulzusszám 70-85 százalékával dolgozhatsz. Kövesd az alábbi táblázatot általános útmutatóként. Pulzusszáma 15-20 ütéssel percenként magasabb vagy alacsonyabb lehet.

Életkor években
Cél pulzusszám
Maximális pulzusszám
20
100-170
200
30
95-162
190
35
93-157
185
40
90-153
180
50
85-145
170
60
80-136
160

A maximális pulzusszámon közelében hosszabb ideig tartó edzés veszélyes lehet az egészségre. Ez különösen igaz, ha még nem túl edzett személyről van szó.

Egy tanulmányban a szabadidős jégkorongozókat vizsgálták. Azt állapították meg, hogy azoknál a játékosoknál, akik játék közben folyamatosan túllépték a kitűzött és maximális pulzusszámukat, lassabb volt az edzés utáni regenerálódás.

Edzés pulzusszám alapján

A kilométerenkénti tempó helyett a pulzusszám edzés a bpm-re támaszkodik, hogy milyen gyorsan kell futnod. Ez az edzésmódszer a maximális pulzusszámon alapuló zónákat használja.

A maratoni futók például arra koncentrálnak, hogy egyenletes tempót tartsanak sok kilométeren keresztül. Előfordulhat, hogy az edzésük felét az 1. és 2. zónában szeretnék tölteni, ami a maximális érték 50-70%-a. Az intervallum edzést a 3. és 4. zónában végzik, ami a max érték 70-90%-a.

Az 5km-re való felkészülést érdemes a 3-4 zónák edzésével végezni. Az élsportolók és sprinterek edzéseik nagyobb részét a 4-es és 5-ös zónára összpontosíthatják.

Használj mellkaspánttal rendelkező pulzusmérőt az edzés nyomon követéséhez. Soha ne bízz a csuklós pulzusmérésben, mivel az semmire sem jó.