A böjtölés hatásai és az egészséges bélrendszer

A böjtölés hatásai és a bélrendszer egészsége

Az étkezés nagy hatással van a mikrobiomára. Fedezze fel az étkezési ütemtervet, amely elősegíti a jó baktériumok fejlődését. Mikroorganizmusok billiói élnek a belekben, amelyek segítenek lebontani a táplálékot és olyan tápanyagokat termelnek, mint a B-vitaminok és a K-vitamin. A böjtölés egyike lehet a sokféle módnak a bélrendszer általános egészségének javítására azáltal, hogy elősegíti ezeknek a mikroorganizmusoknak a fejlődését. Különböző típusú böjtök léteznek, amelyek különböző emberek és életmódok esetében működnek. Tudjon meg többet, hogy megismerje a böjtölés hatásai miként segíthetik a bélrendszert.

Az egészséges bél előnyei

Először is beszéljünk arról, miért olyan fontos az egészséges bélrendszer. Amikor a bélrendszerben lévő élőlények megemésztik az élelmi rostokat, olyan vegyületeket hoznak létre, amelyek a kutatók szerint kulcsfontosságúak az izomműködés és a betegségek megelőzésében. A bélhibák még az érzelmekre is hatással vannak, jeleket küldve az agy és az emésztőrendszer között.

Táplálja a mikrobáit a megfelelő anyagokkal, a bölcsesség megy, és a jó és a rossz közötti egyensúly kordában marad, ami jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Ha a bélben egészséges a mikrobák egyensúlya, ez csökkenti számos krónikus betegség kialakulásának esélyét, beleértve:

  • Szívbetegség
  • Cukorbetegség
  • Asztma
  • Krónikus vesebetegség
  • Rheumatoid arthritis
  • Irritábilis bél szindróma
  • Mentális egészségi állapotok

De kiderült, nem csak az, amit elfogyasztunk, befolyásolja a mikroorganizmusok kényes egyensúlyát a bélben. A kutatások azt mutatják, hogy amikor táplálkozunk (és ami talán még fontosabb, ha nem táplálkozunk), az nagyban befolyásolja a mikrobiómát.

Alkalmazza a szakaszos böjtöt

Az időszakos böjt többféle módon történhet. Két példa:

Időben korlátozott evés: Korlátozza az étkezést egy bizonyos számú órára minden nap, a többi időben koplaljon.

Heti időszakos böjt: korlátozza az étkezést heti két-három nem egymást követő napon.

A kutatások azt sugallják, hogy mindkét módszer súlycsökkenéshez és jobb anyagcsere-funkcióhoz vezethet, ami viszont csökkentheti a cukorbetegség és a rák kockázatát. Azonban sok vizsgálatot végeztek rágcsálókon, és az emberekkel végzett néhány vizsgálat vegyes eredményeket hozott, ezért sokkal több kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy ezek a koplalási módszerek hatékonyak-e.

Megjegyzés: Azok a személyek, akik terhesek vagy szoptatnak, és akiknek kórtörténetében étkezési rendellenességek fordultak elő, ne próbálják ki a böjt semmilyen formáját.

A bél mikrobióma megváltoztatása

Az időszakos böjt megváltoztathatja a mikrobiom összetételét is. A bélbaktériumai nagyon érzékenyek a táplálék jelenlétére és hiányára. Amikor eltávolítja az ételt, a mikrobiom összetétele megváltozik.

Egy bizonyos baktérium – az Akkermansia muciniphila – gyorsan elterjed, ami pozitív egészségügyi markerekkel jár, mint például a csökkent bélgyulladás és az egészségesebb bélgát. A bélgát a belek bélése. Átengedi a tápanyagokat, de blokkolja a baktériumokat és más élősködőket.

Dr. Zarrinpar azt feltételezte, hogy amikor az emberek alszanak és nem esznek, egy baktériumcsoport virágozhat. Amikor felébred és elkezd enni, más baktériumok virágozhatnak, és átvehetik a hatalmat. A ciklus 24 óránként megismétlődik, de leállhat, ha nem eszik. Az időkorlátos etetés megerősítheti és visszaállíthatja ezeket a természetesen előforduló ingadozásokat.

A böjt típusai

Számos szakaszos böjtölési minta létezik, de két gyakori típusa van:

16:8 időkorlátos böjt, ahol 16 órán át böjtöl és a maradék nyolc órában fogyaszt ételt.
Egyes szakértők a 16:8-as protokollt javasolják, ahol minden nap meghosszabbítja az éjszakai böjtöt, ha valamivel később reggelizik, és kora este fejezi be az utolsó étkezést, így az étkezési idő mindössze nyolc óra. De még a kevésbé intenzív változat is jótékony egészségügyi hatásokat mutat.

Ne korlátozza a kalóriabevitelt az étkezési időszakokban. A legtöbb bélbaktériumnak táplálékra van szüksége a túléléshez. Arról nem is beszélve, hogy táplálékra van szüksége az energiához és más funkciókhoz. Amikor a szervezet éhezési módba lép – például ha túl sokáig koplal –, csökkenni fog a baktériumok sokfélesége a bélrendszerben. Győződjön meg arról, hogy a böjt valóban időszakos legyen, és hogy ne böjtöljön két egymást követő napon.

5:2 heti böjt, ahol a hét öt napján normálisan étkezik, és a hét két nem egymást követő napján szigorúan korlátozza a kalóriabevitelt. A böjtölés hatásai tekintetében mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. A jótékony baktériumok virágzása csak 16-18 órás koplalás után kezd beindulni. Az egereken végzett vizsgálatok során kiderült, hogy az embereknek tovább kell böjtölni, hogy érezhető legyen a hatás. A böjti napoknak nem kell teljesen kalóriamentesnek lenniük. A legtöbb terv 70-75%-os kalóriacsökkentést javasol a böjt napokon, de még a 60%-os csökkentés is változást hozhat.

Ne feledje, hogy az állatokkal végzett vizsgálatok nem mindig eredményeznek ugyanazokat az eredményeket emberekben, ezért több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék ugyanezen pozitív változásokat az embereknél a bélbaktériumokban.

Böjtölés hatásai összefoglaló

Az egészséges bélrendszer számos egészségügyi előnnyel és a krónikus betegségek megelőzésével jár. A böjt különböző típusai a bélrendszer egészségének javításának számos módja lehet. Az időszakos böjt többféle formát ölthet, beleértve az adott heti napi böjtöt és a napi órák számán alapuló böjtöt. A sokféle böjtbeosztás különböző preferenciákat és ütemterveket alkalmazhat, hogy elérje a legjobb általános egészségi állapotot. Mielőtt elkezdené a böjtölést, beszéljen háziorvosával, hogy meghatározza, mi a legjobb megközelítés az Ön számára.