Döntött törzsű evezés

Döntött törzsű evezés

döntött törzsű evezés evezés rúddal

A döntött törzsű evezés gyakorlatot így is ismerheti

– Döntött törzsű evezés rúddal
– Evezés rúddal
– Döntött törzsű evezés kétkezes súlyzóval

A döntött törzsű evezés kétkezes súlyzóval, évekig szolgált alapul arra, hogy erőt és tömeget építsen a hát felső részén. A kétkezes súlyzós evezés dinamikusan dolgoztatja meg a széles hátizmokat, a rombuszizmokat, a nagy és kis görgeteg izmot, a tövis alatti izmot, a hátsó deltákat, és egyenlő mértékben a gerincmerevítő izmot, a farizmokat a combhajlítókat, bicepszeket, a felkar és alkar hajlítóizmait.

Gyakorlat

Általában a döntött törzsű evezés a hát középső részén a vastagság növelésére használható a legjobban, inkább mint a hátizom széllességének fokozására, bár ehhez is határozottan hozzájárul. A gyakorlat variációi — fogásszélességben, húzásszögben stb. — a széles hátizmok és egyéb hátizmok különböző területeit veszik igénybe a belsőtől a külsőig, a felsőtől az alsóig.

A súlyzórúd emelése széles fogással, lassú mozgással

Ennek a gyakorlatnak a leggyakoribb változatánál a súlyzórudat széles fogással, ívelt háttal és kissé hajlított térdekkel derékig húzzák fel. Ezután lassan engedik le, teljes nyújtást téve lehetővé. A derékig (és nem a mellkasig) történő felhúzásnak lassúnak és megfontoltnak kell lennie. A derékig húzás teszi lehetővé, hogy a kar a felsőtest irányában mozogjon lefelé. Ez nagy mértékben fokozza a széles alsó hátizmok igénybevételét. Az alsó fogás (tenyér felfelé néz) alkalmazása a gyakoribb felső fogás helyett ugyancsak növeli a széles hátizmok közreműködését.

Nyomásra gondoljunk

Annak érdekében, hogy a kar helyeit a hát részvételét és fejlesztését tegyük maximálissá, arra kell gondolnunk, hogy könyökünket — amennyire csak lehetséges — nyomjuk lefelé és hátra, ne pedig húzzuk. A széles hátizmok egyik funkciója a gerinc hajlítása, ívelése és ezért nem tudjuk a hátizmokat teljesen összehúzni. Ez csak akkor lehetséges ha hátunk felső része teljesen meghajlott és az evezések véghelyzetében, két vállunkat teljesen hátra és a lehető legszorosabban egymáshoz húzzuk.

A felsőtestet szilárdan kell tartani — általában kissé a talaj felett, azzal párhuzamosan. Sok sportoló kissé felemeli felsőtestét, amint a súlyzórúd felfelé mozog. Ez rendben van addig, amíg a törzs nyújtása ellenőrzött és szándékos, mivel ez mind a széles hátizmok, mind a merevítő izmok igénybevételét fokozza. Az egész gyakorlat során mindvégig tartsuk feszesen a hát izmait, különösen a gerincmerevítőket, a hát alsó részét pedig meghajlítva és helyzetében „rögzítve”.

A súlyt ne rángassuk, vagy emelgessük ötletszerűen. Ez nyílt kihívás lenne sérülésre a hát alsó részén, amely a gyakorlat közben sebezhető helyzetben van. Ha felfelé-lefelé hajolgatunk és engedjük, hogy a hát domborodjék és előre íveljen, a porckorongok összenyomódhatnak és sérülés keletkezhet. Ha „csalni” akarunk, kezdjük a gyakorlat elején úgy, hogy a súlyt kezdetben a lábunkkal mozgatjuk, ahelyett, hogy felsőtestünket engednénk le a rúd elérése érdekében.

Ha magasító dobogón akarunk állni, hogy a mozgástartomány nagyobb, a nyújtás pedig hatékonyabb legyen, az nagyszerű elgondolás. A szűk fogós ugyancsak növeli a mozgástartományt. Bármit csinálunk, ne vonakodjunk csuklószorítót használni. Valószínűleg nem hisszük el, mennyire más lesz így, tekintet nélkül a fogás, vagy a gyakorlat módjára.
A döntött törzzsel végzett evezés kulcsa az, hogy teljes mértékben szabályozott, közepes gyorsasággal végrehajtott mozgás során a hátizmok mozgatására koncentráljunk, hogy minden egyes ismétlésnél teljes nyújtást és komplett „csúcs”-összehúzódást érjünk el. Tartsuk be ezeket az egyszerű irányelveket, és ez a régi jó gyakorlat tömeg- és erőnövelő képességével ámulatba fog ejteni bennünket.

Döntött törzsű evezés tippek

  • A felsőtestet álló helyzetben kell tartani, a hátat pedig laposan mozgás közben.
  • A csuklót mindig egyenesen kell tartani, hogy ne az alkarra helyeződjön a hangsúly, hanem a hátsó izmokra.
  • A cél nem csak az, hogy a súlyzó felemelkedjen a testhez, hanem a lapockákat is meg kell hajlítani az egyes ismétlések tetején. Csak akkor működnek teljes mértékben a hát izmai.
  • Ajánlott a csuklópántok használata, akinek a markolata nem elég erős.