Mosógép tisztítása ecettel és trisóval

Mosógép tisztítása ecettel és trisóval

A mosógép tisztításának ismerete egyike azoknak a tisztítási trükköknek, amelyekre nem gondolhat, amíg savanyú szag nem érkezik a mosógépből. A mosógép táptalaja lehet a kórokozóknak, még akkor is, ha éppen az ellenkezője a feladata. Gondoljon bele: mosógépe keményen dolgozik, hogy tisztán tartsa ruháit. A mindennapi ruhadaraboktól – az izzadt edzésruhától az ágyneműn át a végtelen számú törölközőkig – kevésbé tiszta mosógéphez vezethet, ha rendszeresen nem tartja karban.

Az emberek még mindig nem tudják, hogy a mosógépeket rendszeresen takarítani kell. Sokan a tisztítógépet az automatikus tisztítással társítják, de ez nem így van. Fontos a mosógép rendszeres tisztítása, mert táptalaja lehet a baktériumok szaporodásának. A szappanhabtól, a mosószertől, az öblítőszertől és a rostmaradványoktól, valamint a kemény víztől bármi eltömítheti a lefolyót. Sőt, ha nem tudja, hogyan tisztítsa meg a mosógépet, idővel penész képződhet, ami nem csak durva, de a mosókád szagát is okozhatja.

Bemutatjuk a legfontosabb tisztítási titkokat az elöltöltős és a felültöltős mosógépek mélytisztítására vonatkozóan fehér ecetből és szódabikarbónából, vagy trisóból álló barkácstisztító oldattal. A szennyezett maradványok eltávolítása nem tart tovább 30 percnél. Adja hozzá ezeket a tisztítási módszereket a teendőihez négyhavonta, és a mosógép az életciklusa csúcsán marad.

Fehérítő vagy ecet jobb a mosógép tisztításához?

A klóros fehérítő és az ecet gyakori tisztító összetevők, amelyek bizonyítottan kezelik a penészt és a mindennapi szennyeződéseket. A fehér ecet erősen savas, így kiváló módja annak, hogy megölje a nem kívánt nyálkás felhalmozódást, amely nedves környezetben hajlamos növekedni. A fehérítő viszont oxidálószer (ezért teszi világossá és fehérré a törölközőt). Ha mosógép tisztításáról van szó, a tisztítási megoldás az adott problémától függ. Ha penészes a mosógép, akkor az ecet és a fehérítő is hatásos, de a fehérítő hatásosabb. A szagok eltávolítására az ecet a legjobb.

Vannak azonban, akik a fehér ecetet részesítik előnyben, mert az nem olyan kemény, mint a fehérítő. Kivéve persze, ha mosógépet teljesen elhanyagolták. Akkor ez most a baktériumok és kórokozók táptalaja, és egy erőteljes tisztítószerre van szükség. Ebben az esetben a mosógépet normál mosási ciklusra kell állítani forró vízzel, és hozzá kell adni negyed csésze fehérítőt. Ha fehérítőt használ, ellenőrizze a mosógép kézikönyvét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy kompatibilis.

Mi a legjobb módja a mosógép belseje megtisztításának?

A kezdéshez szüksége lesz néhány általános háztartási cikkre: egy spray-palackra, ecetre, szódabikarbónára, vagy trisóra, egy mikroszálas tisztítókendőre és egy régi fogkefére. Annak ellenére, hogy az elöltöltős és a felültöltős mosógéphez ugyanaz a tisztító kelléklista, a módszer egy kicsit más.

Az emberek hajlamosak megfeledkezni a felültöltős és elöltöltős mosógépek lefolyójának fertőtlenítéséről is. A lefolyó tisztításához először győződjön meg arról, hogy a mosógép ki van kapcsolva. Ezután óvatosan válassza le a lefolyót a csőről.Ha a lefolyót leválasztotta, helyezze egy üres kádba vagy mosdókagylóba, és hagyja kifolyni a felesleges vizet. Ellenőrizze, hogy nem ragadt-e be szennyeződés. Lehet, hogy leeresztő kígyót kell használnia az eltávolításához. Ezután áztassa be a lefolyót ecetbe, hogy eltávolítsa a lefolyónyílást körülvevő penészgombát. A makacs szennyeződések esetén használjon régi fogkefét egy kis szódabikarbónával, vagy trisóval. A maradékot nedves ruhával törölje le. Ellenőrizze, hogy a mosógépben van-e szűrő, különösen, ha régebbi modellje van. Ha nem látja, nézze meg a használati útmutatót, mivel a mosógép szűrői több helyen is lehetnek, például a leeresztő tömlő végén, a dob pereme mentén, a keverőfedél alatt vagy akár a mosógép külső oldalán egy kis nyílásban. A szűrő úgy nézhet ki, mint egy háló vagy valami apró lyukak a szösz felfogásához.

Az elöltöltős mosó tisztítása

A mosógép szupergyors felfrissítéséhez, amely kevesebb mint 30 percet vesz igénybe, öntsön ecetet egy spray-palackba, és permetezze be a dob belsejét. Mikroszálas kendővel törölje át a mosódob egészét, ne hagyjon érintetlen felületet. Ezután törölje le a gumi tömítéseket. Ha körbetörölgeti őket, valószínűleg nyálkát, penészt, szöszöket és még hajszálakat is találhat.

A felültöltős mosógép tisztítása

Állítsa a mosógépet a legmagasabb és legmelegebb vízbeállításra. Adjon hozzá négy csésze ecetet, és indítsa el a ciklust. Miután a mosógép megtelt és alig indult, állítsa le, és hagyja, hogy a víz és a fehér ecet egy órán át áztassa a dobot. Amikor az első öblítési ciklus véget ért, öntsön bele egy csésze szódabikarbónát, és kapcsolja be újra a felső rakodógépet, hogy még egy erősebb hatást érjen el a legmelegebb beállításokkal. És ha ez megtörtént, hagyja nyitva a tetejét, hogy a levegőn megszáradjon.

Hogyan tisztítsam meg a büdös mosógépet?

A mosógép szagának leggyorsabb módja a felületek és minden olyan terület megtisztítása, ahol a víz összegyűlhet, vendégszerető környezetet teremtve a penésznek és a baktériumoknak. Permetezzen ecetet egy nedves ruhára, és futtassa végig a felültöltős mosógép fedelének tetején és alján, az oldalakon és a mosógép elején. Ezután egy régi fogkefével tisztítsa meg a mosógépe mosószer- és öblítő-adagolóinak piszkos zugait.

Az elöltöltős gépek szagainak eltávolításához használjon szappanos vizet vagy univerzális tisztítószert, és alaposan tisztítsa meg az ajtó körüli gumitömítés maradványait. Utána permetezzen fehér ecetet egy mikroszálas kendőre, és tisztítsa meg az ajtót kívül-belül, amíg fényes nem lesz. Ügyeljen arra, hogy a gép teljes eleje, beleértve a gombokat és a kezelőpanelt, legyen ott, ahol kemény víz látható. Mindig hagyja nyitva a fedelet, hogy a gép levegőn megszáradhasson. Jó gyakorlat, ha a közelben van egy mikroszálas kendő, mellyel minden betöltés után törölje le az ajtó területét.

A mosógép általános karbantartásához vegye figyelembe, hogy nem kell több mosószert hozzáadnia, ha a ruhák különösen szennyezettek. A plusz mosószer több kárt okoz, mint használ, mivel valójában szappanos maradványokat hagyhat a ruhákon, és feleslegesen koptathatja a mosógépet. Nézze meg a mosógép használati útmutatójában, hogy mennyi mosószert használjon. Manapság a koncentrált folyékony mosószerek töredéke annak, amit a mosószer-adagolóba szoktak tenni.