Szódabikarbóna hatása

A szódabikarbóna hatása

A szódabikarbóna hatása sokféle lehet, a felhasználási területétől függően. Széles körben használják a sütésben, mert kelesztő tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis a tészta a szén-dioxid képződésével megemelkedik.

A főzésen kívül számos háztartási feladatban lehet hasznosítani és egészségügyi előnye is vannak.

A szódabikarbóna hatása a gyomorégés kezelésében

A gyomorégést savas reflux néven is ismerik. Ez egy fájdalmas, égő érzés, amely a gyomor felső részén jelentkezik, és átterjedhet a torokra. A reflux néhány gyakori oka a túlevés, a stressz és a zsíros vagy fűszeres ételek fogyasztása.

A szódabikarbóna segíthet a gyomorégés kezelésében, mivel semlegesíti a gyomorsavat. Oldjunk fel kb 5 grammot fél deciliter hideg vízben, és lassan igyuk meg.

A szódabikarbónás gyomorsav kezelés hátrányai

  • Nem biztos, hogy a sok gyomorsav miatt alakul ki a gyomorégés, mivel a kevés gyomorsavnak is hasonló tünetei vannak;
  • A szódabikarbóna nagyon magas nátriumtartalmú, 629 mg / fél teáskanál.
  • A folyamatos használat esetén a szódabikarbóna hatása metabolikus alkalózishoz (a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulása) és szívproblémákhoz vezethet.

Szájvíz

A szájvíz nagyszerű kiegészítője a jó szájhigiénés rutinnak. Eléri a száj, a fogak, az íny és a nyelv olyan réseit, amelyek kimaradhatnak a fogmosás során.

Sokan szódabikarbónát használnak a szájvíz helyett. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a szódabikarbóna hatása segít felfrissíteni a lélegzetet, sőt antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokat is biztosíthat.

Egy tanulmány azonban azt találta, hogy a szódabikarbónás szájvíz nem csökkenti jelentősen a szájban lévő baktériumok szintjét, bár megnövelte a nyál pH-ját, ami fontos a baktériumok növekedésének gátlásában.

A szódabikarbónás szájvíz receptje egyszerű. 1/2 teáskanál szódabikarbónát adjunk fél pohár meleg vízhez, majd a szokásos módon öblögessünk vele.

Fogfehérítésre is kiváló

A szódabikarbóna népszerű otthoni módszer a fogak fehérítésére.

Sok tanulmány kimutatta, hogy azon fogkrémek, melyeknek szódabikarbóna tartalmúk van, jobbak a fogfehérítéshez és a lepedék eltávolításához. Ez valószínűleg azért van, mert a szódabikarbóna enyhe csiszoló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a fogakat foltos molekulák kötésének megszakítását. Antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek a káros baktériumok elleni küzdelemben.

Szódabikarbóna hatása az izzadság ellen

Meglepő módon az emberi verejték szagtalan. Az izzadságnak csak akkor lesz szaga, ha a hónaljban lévő baktériumok lebontják. Ezek a baktériumok az izzadságot savas hulladékká alakítják, amelyek szagot adnak neki.

A szódabikarbóna megszünteti az izzadság szagát, mivel megszünteti a savasságot.

Javíthatja a sportteljesítményt

A szódabikarbóna, más néven nátrium-hidrogén-karbonát, népszerű kiegészítő a sportolók körében.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a szódabikarbóna segíthet a maximális teljesítmény elérésében, különösen anaerob gyakorlatok vagy nagy intenzitású edzés és sprint közben.

A nagy intenzitású edzés során az izomsejtek tejsavat kezdenek termelni, ami felelős az edzés során fellépő égő érzésért. A tejsav csökkenti a sejtek pH értékét is, ami az izmok fáradását okozhatja.

A szódabikarbóna magas pH értékű, ami késleltetheti a fáradtságot, lehetővé téve, hogy hosszabb ideig legyen valaki képes a maximális teljesítmény ledaására.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az edzés elött egy órával 300 mg szódabikarbónát szedők átlagosan 4,5 perccel hosszabb ideig tudtak edzeni, mint azok, akik nem fogyasztottak belőle.

Enyhíti a viszkető bőrt és a leégést

Gyakran ajánlott szódabikarbónás fürdő a viszkető bőr megnyugtatására. Ezek a fürdők általánosan használt orvosságok a poloskacsípések és méhcsípések okozta viszketés ellen. A fürdő készítéséhez 1-2 csésze szódabikarbónát kell adni a vízhez.

Ezenkívül enyhítheti a leégés okozta viszketést. Egyesek azt állítják, hogy hatékonyabb lehet más összetevőkkel, például kukoricakeményítővel és zabpehellyel kombinálva.

Lassíthatja a krónikus vesebetegség lefolyását

A krónikus vesebetegségben szenvedő embereknek lassan leállnak a veséik. A vesék hihetetlenül fontosak, mivel segítenek eltávolítani a felesleges hulladékot a vizeletből és a vérből. Ugyanakkor segítenek kiegyensúlyozni a fontos ásványi anyagokat, mint a kálium, a nátrium és a kalcium.

Egy tanulmány, amelyben 134 vesebetegségben szenvedő felnőtt vett részt, azt állapította meg, hogy a nátrium-hidrogén-karbonát kiegészítőket szedők 36%-kal kisebb valószínűséggel tapasztalják a betegség gyors előrehaladását, mint azok, akik nem vették be a kiegészítőket.

Semlegesíti a hűtőszekrény szagát

Nyitotta már úgy ki a hűtőszekrényt ajtaját, hogy meglepően kellemetlen szag csapta meg az orrát? Valószínű, hogy a hűtőszekrényben lévő egyes élelmiszerek lejártak, és elkezdtek romlani. Ez a kellemetlen szag sokáig megmaradhat a hűtőszekrény kiürítése és alapos tisztítása után is. Szerencsére a szódabikarbóna segíthet frissíteni a büdös hűtőszekrényt a rossz szagok semlegesítésével. Kölcsönhatásba lép a szagrészecskékkel, és megszünteti őket, ahelyett, hogy csak elfedné a szagokat.

Töltsön meg egy csészét szódabikarbónával, és tegye a hűtőszekrény hátuljába, hogy semlegesítse a kellemetlen szagokat.

Légfrissítő

Nem minden kereskedelemben kapható légfrissítő szünteti meg a kellemetlen szagokat. Ehelyett egyesek egyszerűen olyan illatmolekulákat bocsátanak ki, amelyek csak elfedik őket, továbbá káros vegyi anyagokat is tartalmazhatnak.

A szódabikarbóna kiváló és biztonságos alternatíva a kereskedelmi légfrissítőkhöz. Kölcsönhatásba lép a szagrészecskékkel és semlegesíti azokat, ahelyett, hogy elfedné őket.

Szódabikarbónás légfrissítő készítése

A légfrissítő elkészítéséhez egy befőttes üvegbe tegyen 200-300gramm szódabikarbónát és csepegtessen hozzá 10-15 csepp illóolajat. Fedje le vékony ruhával vagy papírral, majd rögzítse zsinórral a tetejét. Amikor az illat már csökkenni kezd, rázza fel az üveget.

Fehérítheti a ruhákat

A szódabikarbóna olcsó módja a ruhák fehérítésének és tisztításának. A szódabikarbóna egy lúg, amely segíthet eltávolítani a szennyeződéseket és a foltokat. Vízben oldva a szódabikarbóna kölcsönhatásba léphet a foltokból származó savakkal, és segíthet eltávolítani azokat.

Fél csésze szódabikarbóna hozzáadása a mosószerhez, segít a víz lágyításában is, ami azt jelenti, hogy a szokásosnál kevesebb mosószerre lesz szükség a mosáshoz.