Sárkányhajó evezés

Sárkányhajó evezés

A sárkányhajózás sportja Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Csü Jüan legendájához kapcsolódik. Innen ered a Sárkányhajó evezés hagyománya is. Kínában azóta is minden évben az ötödik holdhónap 5. napján megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.

A sárkányhajó evezés az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Kiváló módja a testmozgásnak, illetve a közösségi élményeknek. Ez a dinamikus sportág egyszerre ötvözi az erőnlétet, az összetartozást, valamint az adrenalint. Sokak számára a vízparti életforma elengedhetetlen részévé vált.

A Magyar Sárkányhajó Szövetség 1998 óta irányítja Magyarországon a sárkányhajó sportot.

A sárkányhajó evezés többféle formában űzhető, legyen szó versenyzésről, vagy csak egyszerű szabadidős kikapcsolódásról. Az egyik kiemelkedő példa a Dunakeszi szabadidős sárkányhajó evezés, ahol a Duna nyujtja a lenyűgöző környezetet a sportolni vágyóknak. A Dunakeszi sárkányhajó klub kiváló lehetőségeket kínál az amatőrök, valamint a tapasztalt evezősök számára is, hogy részt vegyenek az ebben a kalandos, illetve izgalmas sportágban.

Néhány adat a hajóról

Az Európai Sárkányhajó Szövetség szabályozza a hajó, valamint a lapát formáját, illetve méreteit.

  • A sárkányhajó hossza: 12,5 m, kenu típusú hajó, amelyet elöl sárkányfej, hátul sárkányfarok díszít.
  • A hajótest 12,49 méter – a sárkányfejjel, illetve farokkal együtt 13,5 méter – hosszú, szélessége: 1,15 méter, súlya: 250 kg lehet.
  • A lapát hosszának: 105 – 130 cm között kell lennie, a toll szélessége 18 cm, mindemellett szimmetrikus mindkét oldala, amelyben kanál nem lehet.(Európában is a hongkongi szabvány az elfogadott, amely lefelé szélesedő tollú kenu lapát).

Sárkányhajó evezés

A versenyeken 18-20 fő ül őszesen a két oldalt, egy dobos adta ütemre, egy kormányos irányításával halad előre a hajó. A dobos a menetiránynak háttal ülve elöl foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll, valamint egy rögzített kormánylapáttal kormányoz.

Sárkányhajó nagyon stabil vízi sporteszköz, nehezen borul fel, a biztonság érzetét mentőmellények viselésével fokozzák, továbbá kormányosaik nagy tapasztalattal bírnak.

A Dunakeszis sárkányhajós evezők gyakran összegyűlnek, hogy csak élvezzék a közös időt a vízen. Nyáron sárkányhajózás, télen pedig tanmedencés edzésekkel várják az érdeklődőket. A foglalkozásokon pár hónap alatt megtanítanak mindent, ami a szabadidő kellemes eltöltéséhez szükséges. A csapatmunka, az összetartozás érzése központi szerepet játszik minden edzésen.

A sárkányhajó evezés nem csupán egy sport, hanem egy életforma is, amelyet az emberek szerte a világon élveznek. A közösség ereje, az élmények gazdagsága egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a tevékenység vonzó legyen a résztvevők számára. A Dunakeszi szabadidős sárkányhajó evezés kiváló lehetőséget kínál mindenki számára, hogy részt vegyen ebben az izgalmas, valamint kihívást jelentő sportágban, miközben felfedezhetik a Duna varázsát, szépségét.

Sárkányhajózás – Csapatépítés a javából!

Felismertük a sárkányhajózás csapatépítő, mindamellett kiváló hangulat teremtő szerepét is.
Kijelenthetjük, hogy a sárkányhajózás biztonságos, illetve leggyorsabban elsajátítható vízisport. Erről Magyarország legtapasztaltabb tréning vezető kormányosaink gondoskodnak, akik közül többen sárkányhajó Világ-Európa-bajnokok.

Korosztályok

A sportág különlegessége, hogy nem korlátozódik egy bizonyos életkorra vagy fizikai adottságokra, hanem a legtöbb ember számára könnyen hozzáférhető, valamint gyakorolható.
A 10 évestől a 99 évesig mindenki részt vehet a sárkányhajó evezésben. Fiatalabbak számára kiváló lehetőség a csapatmunka, illetve az egészséges életmód kialakítása, miközben idősebbek számára lehetőséget nyújt az aktív életmód fenntartására, valamint az egészségmegőrzésre. Az evezés széles körben alkalmazkodik az egyének fizikai képességeihez, korukhoz, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő tempót és intenzitást.

Az idősebb résztvevőknek a sárkányhajó evezés különösen előnyös lehet, emellett a sportág lehetőséget kínál a szociális kapcsolatok ápolására és az új barátságok kialakítására, ami kulcsfontosságú szerepet játszhat az idősek mentális és érzelmi egészségének fenntartásában.

A sárkányhajó evezés lehetőséget ad a családoknak, baráti társaságoknak és közösségeknek arra, hogy együtt élvezzék a vízparti életet és egészséges szokásokat alakítsanak ki. Ezzel a sportággal az emberek nem csak testi, hanem lelki szempontból is gazdagabbá válhatnak, továbbá egy életen át tartó szenvedéllyé válhat számukra.