Zöld tea hatása a szervezetre

Zöld tea hatása a szervezetre

A zöld teát földünk egyik legegészségesebb italaként tartják számon. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár. A zöld tea hatása igen jótékony a zsírégetésben, a rák ellen, az agyműködés javításában, továbbá csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Egészséges bioaktív vegyületeket tartalmaz

A zöld tea sokkal több, mint egy finom hidratáló ital. A tea polifenolokban gazdag, amelyek olyan természetes biokatív vegyületek, amelyek szervezetbe juttatása egészségügyi előnyökkel jár. Többek között csökkentik a gyulladást és segítenek a rák elleni küzdelemben.

A zöld tea egy epigallocatechin-3-gallátnak nevezett katechint foglal magában. A katechinek természetes antioxidánsok, amelyek abban fejtik ki hatásukat, hogy többek között segítenek megelőzni a sejtkárosodásokat. Ezen anyagok próbálják minimalizálni a szabad gyökök képződését a szervezetben, így védve a sejteket és a molekulákat a károsodástól. Az öregedésben és számos betegségben és fontos szerepet játszanak a szabad gyökök.

A zöld tea kis mennyiségben tartalmaz ásványi anyagot is, amelyek további jótékony hatással lehetnek az egészségre.

Érdemes minőségi zöld teát választani, mert egyes gyengébb termékek túlzott mennyiségű fluort tartalmazhatnak.

Javíthatja az agyműködést

A zöld tea nemcsak az éberséget segíti elő, hanem a jobb agyműködést is biztosít a koffein tartalma segítségével. Nem tartalmaz olyan mennyiséget, mint a kávé, de éppen eleget ahhoz, hogy reakciót váltson ki a szervezetben anélkül, hogy a kellemetlen mellékhatások is megjelennének.

A koffein az agyban blokkolja az adenozin nevű gátló neurotranszmittert, így növeli a neuronok tüzelését és a neurotranszmitterek, például a noradrenalin és a dopamin koncentrációját.

Tanulmányokkal sikerült kimutatni, hogy a koffein javítja az agyműködést, beleértve az éberséget, a hangulatot, a memóriát és a reakcióidőt.

A zöld teában nem a koffein az egyetlen agyserkentő vegyület, mivel L-teanin aminosavat is tartalmaz, amely képes átjutni a vér-agy gáton. Ezáltal képes növelni a GABA gátló neurotranszmitter aktivitását, amely szorongásgátló hatású. Ezen felül fokozza az alfa-hullámok termelődését és a dopamint az agyban.

A koffeinnel és az L-teaninel kimutatták, hogy szinergikus hatást fejtenek ki. Amennyiben a kettő vegyület egyszerre van jelen, kombinációjuk erőteljes hatással van az agyműködés javítására.

Fokozza a zsírégetést és segíthet a fogyásban

Szinte minden zsírégető kiegészítő hatóanyag tartalmának listáján szerepel a zöld tea. Ennek az az oka, hogy a zöld tea fokozza az anyagcserét és a zsírégetést.

Egészséges férfiak bevonásával vizsgálták a zöld tea fogyásra gyakorolt hatását. Kivonat formájában fogyasztották, mely 4%-kal növelte az elégetett kalóriák számát, továbbá 17%-kal növelte a zsírok oxidációját a placebót szedőkhöz képest.

Néhány tanulmány azonban nem mutatott semmilyen növekedést az anyagcserében, ezért a hatások a vizsgálat felépítésétől és az egyéntől is függhetnek.

A koffein tartalma miatt a zöld tea képes javítani a fizikai teljesítményt, mivel mobilizálja a zsírsavakat a zsírszövetből, és energiaként készíti elő a szervezetnek.

Figyelembe véve, hogy a zöld tea hatása rövid távon fokozhatja az anyagcserét, logikusnak tünik, hogy segíthet a fogyásban. Számos tanulmány bebizonyította, hogy segíthet csökkenteni a testzsírt, különösen a makacs hasi területeken.

Az egyik ilyen kontrollált vizsgálatban 240 elhízott személy vett részt. A zöld tea csoport tagjai között szignifikánsan csökkent a testzsír százalék, a derékbőség, a testtömeg és a hasi zsír, a placebo csoport tagjaihoz képest.

Kiváló antioxidáns forrás

A zöld tea erős antioxidánsokat tartalmaz. Kutatások kimutatták, hogy az oxidatív károsodás krónikus betegségek kialakulásához vezethet a gyulladások miatt. Ezáltal a rákos megbetegedések is kialakulhatnak, melyeket a sejtek ellenőrizetlen növekedése okozza. Az antioxidánsok viszont segíthetnek megvédeni testünket az oxidatív károsodásoktól.

A legtöbb egészségre gyakorolt jótékony hatásának eléréséhez ajánlott kerülni a tej hozzáadását a teához. Több tanulmány foglalkozott a kérdéssel, és arra a megállapításra jutottak, hogy a tej csökkentheti egyes teák antioxidáns értékét.

Megvédheti az agyat az öregedéstől

Tudjuk, hogy a zöld tea rövid távon javíthatja az agyműködést, viszont az életkor előrehaladtával is jótékonyan hathat az agy védelmére.

Számos kémcsöves és állatokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a zöld teában jelen lévő katechin vegyületek különböző védőhatásokat fejthetnek ki az idegsejtekre, így csökkentve a demencia kialakulásának kockázatát.

Csökkenti a baktériumok szaporodását és a rossz leheletet

Jótékony hatással vannak a száj egészségére is a zöld teában található katechinek. Elnyomhatják a baktériumok szaporodását, ezzel potenciálisan csökkentve a fertőzések kockázatát. A Streptococcus gyakori baktérium a szájban, mely lerakódást okoz, és ezzel vezető szerepet játszik a fogszuvasodásban. Ezen túlmenően pedig rossz leheletet is biztosít, melyet a zöld tea képes csökkenteni.

A zöld tea hatása megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását

Az elmúlt évtizedekben rohamosan növekedésnek indult a 2-es típusú cukorbetegség aránya. Ez a betegség jelenleg 10 emberből körülbelül 1-et érint.

A 2-es típusú cukorbetegséget az megemelkedett vércukorszint jellemzi, amelyet az inzulinrezisztencia vagy az inzulintermelési képesség hiánya okozhat.

Kimutatták, hogy a zöld tea hatása csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet. Akik folyamatosan zöld teát itták, azoknál hozzávetőleg 42%-kal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.