Zlatan Ibrahimovics pályafutása, vagyona és fizetése

Zlatan Ibrahimovics pályafutása, felesége és vagyona

Zlatan Ibrahimovics 1981 október 3-án született, Svéd válogatott futballista, aki jelenleg az AC Milan csapatában játszik csatár poszton. Ibrahimovicot minden idők egyik legjobb csatáraként tartják számon. Többszörös francia, olasz és holland bajnok, gólkirály, és Európa Liga győztes.

Zlatan Ibrahimovics élete

Ibrahimovic Malmöben, Svédországban született. Muzulmán bosnyák apja, Sefik Ibrahimović 1977-ben vándorolt ki Svédországba, katolikus horvát anyjával, Jurka Gravical. Ibrahimović hatéves korában kezdett el futballozni, miután kapott egy futballcipőt.

Gyerekként anyja gyakran fakanállal verte, mivel iszonyúan rossz gyerek volt. Kerékpárokat lopott, boltokba tört be, és egyszer le is tartóztatták orgazdaság miatt. Szülei elváltak és anyja nem bírt egyedül megbírkózni az öt gyerekkel, így Zlatant elküldte apjához. Apja szegény volt, ezért sokszor étel sem került az asztalra.

Amikor középosztálybeli gyerekekkel játszott, alacsonyabbrendűnek érezte magát, mert szakadt ruhát viselt és nem volt pénze, ezért azt mondogatta magában: „Egy nap megmutatom nekik!” Ez lett a motivációja.

Zlatan Ibrahimovics pályafutása

Első futballklubja az FC Rosengård volt, majd később az FBK Balkan csapatában játszott. 1994-ben csatlakozott a Malmö FF csapathoz.

Malmö

1999-ben került fel a Malmö első csapatába. Ebben az idényben a Malmö a 13. helyezett lett a bajnokságban, amivel kiestek a másodosztályba. Azonban a következő évben visszajutottak az első osztályba. Leo Beenhakker játékosmegfigyelő sokáig tartotta szemmel Zlatant, mígnem sikerült az Ajaxhoz csábítania.

Ajax

2001 júliustól az Ajax játékosa lett. 7,8 millió euróért igatolták le.

Co Adriaanse volt a csapat edzője, és kezdetben nem adott Ibrahimovicsnak játéklehetőséget. 2001 novemberében menesztették a holland edzőt. Helyére Ronald Koeman került, akinél azonnal a kezdőcsapat tagja lett csatár poszton.

Már az első évében megnyerte a holland bajnokságot az Ajaxszal. A következő szezonban debütálhatott a Bajnokok Ligájában, ahol összesen négy gólt szerzett, és csapatával a negyeddöntőben estek ki.

Utolsó Ajaxnál töltött évében a NAC Breda ellen szerzett gólját az Év góljává választották az Eurosport csatorna nézői. A 2003–2004-es BL-ben csak egy gólt szerzett, és csapata kiesett a csoportkörben.

Juventus

2004. augusztusában, 16 millió euróért a Juventushoz szerződött. Azonnal a kezdőcsapatban kapott helyet, David Trezeguet sérülése miatt, és az első évében 16 gólt szerzett az olasz bajnokságban. A szezon végén a Real Madrid meg akarta vásárolni Zlatan Ibrahimovicsot, amit a Juventus elutasított.

2005-ben neki ítélték az év svéd labdarúgója címet.

A következő évben szélső támadó poszton játszott többször is, így mindössze hét gólt rúgott a bajnokságban.

A 2006 nyarán az olasz bundabotrányban miatt a Juventust a másodosztályba sorolták, így Ibrahimović távozott a csapatból.

Internazionale

2006 augusztusában igazolt át négy éves szerződéssel a milánói klubbhoz 24,8 millió euróért. Interes első szezonjában 15 gólt rúgott, és ezzel megnyerték a 2006–2007-es bajnokságot.

2007-es évben meghosszabbította szerződését az Interrel 2013-ig. Ebben az idényben ötször talált be a Bajnokok Ligájában, 7 mérkőzésen.

A 2008–2009-es évben a Bologna ellen szerzett gólját, az „Év góljának” választották. Ebben a szezonban 25 góllal gólkirály lett.

Barcelona

2009-ben, öt évre a Barcelona csapatához igazolt, de csak egyetlen évet töltött itt, mivel kapcsolata megromlott Josep Guardiola vezetőedzővel.

A 2009-es Európai szuperkupa mérkőzésen szerezte meg első gólját Barca mezben.

Ibrahimović a bajnokság végére 16 gólt lőtt, és megnyerték a spanyol bajnokságot is.

AC Milan

Zlatan Ibrahimovics 2010 augusztus 28-án kölcsönbe került a Milán csapatához.

A 2010-2011 szezonban megnyerte a bajnokságot a Milannal, melyben 14 gólt szerzett és gólkirály lett. Ezután 2011 júniusában a Milán leigazolta a Barcelonától.

A következő szezonban, 32 meccsen 28 gólt lőtt, és ismét ő lett az olasz gólkirály.

Paris Saint-Germain

2012. július 17-én a Paris Saint-Germain bejelentette, hogy leigazolták Zlatan Ibrahimovicot.

Első mérkőzésén a D.C. United elleni barátságos meccsen, a második percben góllal mutatkozott be.

A 2012–2013-as szezonban, megnyerte a francia bajnokságot és szuperkupát is a csapattal, és a gólkirályi címet is megszerezte 30 találattal.

A 2013–2016-os szezon között háromszor nyerte meg a bajnokságot, és kétszer lett gólkirály a csapattal. Ezzel ő lett a PSG mindenkori legeredményesebb játékosa. A Bajnokok Ligájában azonban egyszer sem sikerült jó eredményt elérniük.

Manchester United

2016 július elején egy évre a Manchester Unitedhez szerződött. Az összes tétmérkőzést számolva 46 meccsen 28 gólt lőtt, és 10 gólpasszt adott, így meghosszabbították a szerződését még egy évre.

Los Angeles Galaxy

2018-ban Amerikába szerződött két évre a Los Angeles Galaxy csapatához. A szerződés lejártával nem hosszabított Los Angelesi csapattal, így távozott.

Zlatan Ibrahimovics ismét az AC Milanban

2019 decemberében ismét az AC Milanhoz igazolt.

Svéd válogatott

2001 január 31-én debütált a svéd válogatottban egy bartáságos gól nélküli mérkőzésen Feröer szigetek ellen. Első világbajnoki selejtező tétmérkőzésén, 2001 október 7-én Azerbajdzsán ellen megszerezte első gólját a válogatottban.

A nemzeti tízenegyben 116 mérkőzésen 62 gólt szerzett, amivel a mai napig gólrekorder a svéd válogatottban.

Maradandó eredményt nem sikerült elérnie, így visszavonult a válogatottságtól.

Zlatan Ibrahimovics felesége

A sikeres modellként és üzletasszonyként ismert Helena Seger leginkább arról híres, hogy Zlatan Ibrahimovic felesége, és nála 11 évvel idősebb.

Zlatan Ibrahimovics felesége

Helena 1970 augusztus 25-én, a svédországi Lindesbergben született. Anyja Margareta Seger, apja pedig Ingemar Seger. Van még egy húga, Karin, és egy öccse, Henrik.

Tanulmányai között szerepelt a minta tervezés, szövethímzés, valamint a közgazdaságtan.

Meg kell említeni, hogy manapság Zlatan Ibrahimovics felesége ingatlanügynökként dolgozik Olaszországban.

Zlatan Ibrahimovics vagyona

2020 januárjában szerződést írt alá az AC Milannal, ahol évi 3,5 millió euró (1,3 milliárd forint) az éves keresete. Ez azt jelenti, hogy 3,5 millió forint Zlatan Ibrahimovics fizetése naponta.

Zlatan Ibrahimovics vagyona becslések szerint 175 millió euró, mellyel igen előkelő helyen szerepel a futballisták között. Igen dicséretes, hogy 38 éves korában még mindig 3,5 millió a piaci értéke euróban számítva.

Hasonló cikkek