Vesemedence gyulladás hol fáj

Vesemedence gyulladás hol fáj

A vesemedence gyulladás, orvosi nevén pyelonephritis, egy igen kellemetlen és fájdalmas állapot, amely a vese felső részét érinti. Most részletesen fogunk beszélni arról, hogy melyek a leggyakoribb tünetei, és hogy a vesemedence gyulladás hol fáj.

Vesemedence anatómiája

A vesemedence a vese belső részén található, és egy kis üreg, amely a veseből kifelé vezeti a vizeletet. A vesemedence egyfajta csatorna, amely összegyűjti a vizeletet a vesékben, majd továbbítja azt a húgyvezetékbe. Az emberi testben két vesemedence található. A vesemedence központi szerepet játszik a vizeletrendszer működésében, továbbá bármilyen gyulladás vagy fertőzés komoly problémákat okozhat ezen a területen.

Vesemedence gyulladás okai

A vesemedence gyulladás leggyakrabban bakteriális fertőzés következtében alakul ki. A leggyakrabban a húgycsőn és a húgyhólyagon keresztül jutnak be a kórokozók a vesékbe, majd elszaporodnak a vesemedencében. Sokszor azonban a vesemedence gyulladás oka lehet vizeletvisszatartás, vesekő, vagy más vesebetegség is.

A gyulladás tünetei

A vesemedence gyulladás legjellemzőbb tünete a hirtelen kialakuló, heves hátfájás. A fájdalom általában az érintett vese területén lokalizálódik, és hátulról, a derek területén érezhető. A fájdalom intenzitása változhat, viszont gyakran olyan erős, hogy a beteg nehezen tud mozogni. Emellett a vesemedence gyulladás egyéb tünetekkel is járhat. Ilyen tünetek a láz, a hidegrázás, a hányinger, a hányás, és a fájdalom a húgyhólyag területén.

A vesemedence gyulladás hol fáj leginkább?

A vesemedence gyulladás legjellemzőbb tünete a heves hátfájás. A fájdalom általában az érintett vese területén lokalizálódik, és hátulról, a derek területén érezhető. A fájdalom gyakran tompa és lüktető jellegű, de okozhat akár szúró érzést is. A betegek gyakran úgy írják le, mintha valaki a hátukba döfne egy éles kést. A fájdalom intenzitása jelentősen változhat, de gyakran olyan erős, hogy a beteg állni is nehezen tud.

Emellett a vesemedence gyulladás más tünetekkel is járhat. A betegek gyakran lázat, hidegrázást, hányingert és hányást tapasztalhatnak. A vizeletürítés is igen fájdalmas lehet, és égő érzést okozhat. A vizelet zavaros és szagos is lehet, továbbá vért vagy gennyet is tartalmazhat.

A fájdalom intenzitása és a tünetek súlyossága mindenkinél változó. Vannak, akik enyhe tünetekkel élik meg, míg másoknál a vesemedence gyulladást súlyos fájdalommal és súlyos tünetekkel vészelik át.

Tehát a vesemedence gyulladás hol fáj kérdésre a válasz: általában az érintett vese területén lokalizálódik, de az is előfordulhat, hogy a fájdalom kisugárzik más területekre is. Ez lehet derekfájdalom, de továbbterjedhet a has alsó részére vagy a nemi szervek területére. Ezért fontos, hogy a fájdalmakat ne hagyjuk figyelmen kívül, és azonnal kérjünk orvosi segítséget.

Diagnózis

A vesemedence gyulladás diagnózisa általában klinikai tünetek alapján történik. Az orvos részletesen kikérdezi a beteget a tüneteiről, aztán fizikai vizsgálatot végez. Ezenkívül vizeletminta vizsgálat is segíthet a diagnózisban, mivel a gyulladásos folyamat általában magas fehérvérsejtszámot mutat a vizeletben. Az esetleges komplikációk kizárása érdekében az orvos általában ultrahang vizsgálatot is elrendel, hogy megvizsgálja a vesék állapotát.

A gyulladás kezelése

A vesemedence gyulladás kezelése általában antibiotikumok alkalmazásával történik. Az antibiotikumok célja a kórokozók elpusztítása, ugyanakkor a gyulladás csökkentése. A kezelés során fontos, hogy a beteg kövesse az orvos utasításait, és a teljes antibiotikum-kúrát befejezze, még akkor is, ha a tünetei enyhülnek. Ezenfelül fontos az elegendő folyadékbevitel, hogy segítsük a vizelet kiürítését a szervezetből.