Ungvári Miklós

Ungvári Miklós cselgáncsozó pályafutása

Név: Ungvári Miklós
Beceneve: Ungi
Született: Cegléd, 1980 október 15.
Magassága: 176cm
Versenysúlya: 66kg-73kg

Ungvári Miklós háromszoros Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó. Négyszer választották az év magyar cselgáncsozójának (2002, 2008-2010), továbbá 2012-ben kitűntették a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével.

Ungvári Miklós karrierje

Első sikereit a cselgáncsban a Kecskeméti JC versenyzőjeként érte el. Az 1999-ben rendezett junior Európa-bajnokságon ötödik lett. 2000-ben nem sikerült neki maradandót alkotnia. A következő évben viszont ismét EB győzelemmel tért vissza, méghozzá úgy, hogy ipponnal nyerte meg minden mérkőzését. 2003-ban hetedik lett a kontinens viadalon, majd megnyerte a Hungária kupát. 2004 márciusában a rotterdami A-kategóriás kupát megnyerte, mely olimpiai indulást jelentett a részére. Az Eb-n viszont csak kilencedik helyet tudta elcsípni, az olimpián pedig kiesett a selejtezőben. Az év végén rendezett főiskolai világbajnokságon aranyérmet szerzett, majd csapatban ezüstérmesek lettek.

A 2005-ös évben is jól alakult a karrierje, mivel megnyerte a budapesti és a római világkupa-versenyt. Az EB-n második-, a világbajnokságon pedig harmadik lett, majd a csapat-Európa-bajnokságon is a második helyet cselgáncsozta össze. A következő esztendőben aranyérmet szerzett a moszkvai világkupán, aztán az Abensberg csapatban BEK-győztes lett. A 2007-es évben ötödik lett az Európa-bajnokságon, majd a római világkupát ismét elhódította, és a riói vb-n harmadik helyezést kaparintotta meg. 2008-ban ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon, az olimpián viszont megint kiesett a selejtezőben.

2009-ben egyéniben és csapatban is Európa-bajnok lett, a vb-n pedig bronzérmes. 2010-ben a kontinens bajnokságon ezüstéremmel kezdett, majd VB hetedik hellyel zárta az évet. 2011-es évben ismét Európa-bajnokkén ünnepelték, majd klubbot váltott, és a tatabányai Ippon SE színeiben versenyzett tovább.

Olimpiai siker

A 2012-es londoni olimpia volt versenyzői pályafutása csúcspontja, ahol a döntőbe jutott, de sajnos vereséget szenvedett a grúz Lasha Shavdatuasvilitől. Ezzel olimpiai ezüstérmet szerzett.

Még ez év decemberében a Magyar Judo Szövetség elnökségi tagjának választották, melyben 2017 májusáig vett részt aktívan, aztán lemondott.

Az olimpián elért siker után még indult néhány versenyen 2016-ig, de maradandó eredményt már nem tudott elérni.

Ungvári Miklós barátnője

Nagyon sok média leközölte, hogy a Dancing with the Stars műsor 2020-as első évadának győztese, Gelencsér Timea lett Ungvári Miklós barátnője, aki fiatalon a Fit-Kid néven elhíresült akrobatikus versenyben szerepelt. 2016-ban a Miss World Hungary győztese volt, majd a 20 legszebb versenyző közé került a Miss Worldben.

2019-ben az Exatlon Hungary első évadában játszott, ahol ő lett a második legjobb női versenyző. Az ezt követő évadokban, mint riporter tért vissza a TV műsorba. Ugyanebben az évben a Fuss, család, fuss! műsor egyik csapatának edzője volt.

Az igazság az, hogy csak egy esküvői fotózáson vettek részt együtt, egy felkérés jegyében. Ebből gondolták sokan, hogy Ungvári Miklós barátnője a gyönyörű szépségkirálynő. A hír viszont nem igaz, mivel Miklósnak jelenleg nincs barátnője.

Hasonló cikkek