Uborka kalória tartalma és előnyös tulajdonságai

Uborka kalória tartalma és előnyös tulajdonságai

A uborka kalória tartalma szinte említésre sem méltó, így akár a fogyókúrázok egyik tökéletes zöldsége lehet. A glikémiás indexe 15, mely extra alacsonynak számít.

Bár az uborkát általában zöldségnek tartják, valójában gyümölcs. Kiemelkedő a jótékony tápanyagokban, valamint bizonyos növényi vegyületekben és antioxidánsokban, amelyek segíthetnek bizonyos állapotok kezelésében, és megelőzésében.

Ezenkívül az uborka kalória tekintetében alacsony, és jó nagy mennyiségű vizet és oldható rostot tartalmaz, így ideális a hidratáció és a fogyás elősegítésére. Ezentúl számos, a tudomány által támogatott előnyös tulajdonságokat is kínál.

100g uborka kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
0,7g
3,1g
1,7g
0,1g
0,5g
15

Az uborka ásványi anyag és vitamin tartalma

Fontos ásványi anyagok és vitaminok forrása az uborka. Például magas kálium tartalma segíti az izomösszehúzódásokat és a szívműködést.

Valójában az uborka számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • B-5 vitamin: 0,259mg 4,3%
  • C-vitamin: 2,8mg 3,5%
  • K-vitamin: 16,4µg 21,9%
  • Kálium: 147mg 7,3%
  • Magnézium: 13mg 3,5%

Antioxidánsokat tartalmaz

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek blokkolják az oxidációt. Ez egy olyan kémiai reakció, amely rendkívül reaktív atomokat képez párosítatlan elektronokkal, amelyek szabad gyökökként ismertek.

Ezeknek a káros szabad gyököknek a felhalmozódása többféle krónikus betegséghez vezethet. Valójában a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszt összefüggésbe hozták a rákkal, valamint a szív-, tüdő- és autoimmun betegségekkel. A gyümölcsök és zöldségek, beleértve az uborkát is, különösen gazdagok jótékony antioxidánsokban, amelyek csökkenthetik ezen állapotok kockázatát.

Egy tanulmány az uborka antioxidáns erejét mérte úgy, hogy 30 idősebb felnőtt étkezését uborkaporral egészítettek ki. A 30 napos vizsgálat végén az uborkapor jelentősen megnövelte az antioxidáns aktivitás számos markerét, és javította az antioxidáns állapotot. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tanulmányban használt uborkapor valószínűleg nagyobb adag antioxidánst tartalmazott, mint amennyit egy tipikus adag uborka tartalmazna.

Elősegíti a hidratációt

A víz kulcsfontosságú a szervezet működéséhez és számos fontos szerepet játszik. Részt vesz olyan folyamatokban, mint a hőmérséklet szabályozás, valamint a salakanyagok és tápanyagok szállítása.

Valójában a megfelelő hidratálás a fizikai teljesítménytől az anyagcseréig mindenre hatással lehet. Míg folyadékszükségletünk túlnyomó részben víz vagy más folyadék ivásával elégíthető ki, egyesek a teljes vízbevitelük 40%-át élelmiszerből nyerhetik.

A gyümölcsök és zöldségek különösen jó vízforrások lehetnek az étrendben. Mivel az uborka körülbelül 96%-ban vízből áll, különösen hatékonyan segíti elő a hidratációt, és segít kielégíteni napi folyadékszükségletet.

Segíthet a fogyásban

Az uborka kalória tartalmán kívül különböző módon segíthet a fogyásban.

Fogyókúra közben rengeteg uborka fogyasztható anélkül, hogy súlygyarapodáshoz vezetne. Kevés kalóriát tartalmaz és közben telíti a gyomrot, így csökkenti az éhségérzetet.

Az uborka frissességet és ízt adhat salátákhoz, szendvicsekhez és köretekhez, és a magasabb kalóriatartalmú alternatívák helyettesítésére is használható.