Tükörtojás kalória

Tükörtojás kalória és tápanyag tartalma

A tükörtojás kalória tartalma nagy részét a fehérje és a zsír teszi ki, szénhidrát szinte alig található benne. A tojás fehérje biológiai értéke a legtökéletesebb, mely nélkülözhetetlen minden szövet felépítéséhez és helyreállításához, továbbá az izomtömeg fenntartásához. Ezen felül számos fontos tápanyagban gazdag. Fogyasztható főt-, rántotta-, tükörtojás, vagy tojás saláta formában.

100g tükörtojás kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Zsír
Telített
Koleszterin
Kalória
13,5g
0,6g
12g
4,1g
372mg
164

A tükörtojás kalória értékéhez még hozzáadódik a felhasznált zsír mennyisége, mely 10 grammnál 90 kalória.

A tojást a föld legtáplálóbb és legegészségesebb ételei között tartják számon. Az tükörtojás tartalmazza az összes tápanyagot, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy egyetlen parányi sejtből csirke legyen.

Egy tükörtojás tartalmazza a napi vitamin szükséglet egy részét:

  • A-vitamin: 6%
  • Folát: 5%
  • B5-vitamin: 7%
  • B12-vitamin: 9%
  • B2-vitamin: 15%
  • Foszfor: 9%
  • Szelén: 22%

A tükörtojás kalória tartalmától függetlenül, megfelelő mennyiségű B6-vitamint, D-vitamint, E-vitamint, K-vitamint, kalciumot és cinket is tartalmaz. Valójában a tükörtojás kalória és vitamin szempontjából nagyjából tökéletes étel. Szinte minden nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz. Ha van mód szabad tartású csirke tojását-, vagy omega-3 zsírsavakkal is dúsított tojásból készíteni a tükörtojást, azok még jobbak. Az ilyen fajta tojások lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmazzák az egészséges étkezéshez nélkülözhetetlen zsírsavakat, és sokkal magasabb az A- és E-vitamin tartalmúk.

A tükörtojás sok koleszterint tartalmaz, de nem hátrányos

Igaz, hogy a tojásokban magas a koleszterinszint. Valójában egyetlen tükörtojás 212 mg-ot tartalmaz, ami meghaladja az ajánlott napi közel 300 mg-os adag felét. Azonban nem árt szem előtt tartani, hogy nem minden koleszterin emeli a a vérben a koleszterinszintet. A máj igazából minden nap jelentős mennyiségű koleszterint termel. Amennyiben emelkedik a táplálékból elfogyasztott koleszterin, a máj egyszerűen kevesebb koleszterint termel, hogy kiegyenlítse.

Ennek ellenére a tojásfogyasztásra adott válasz egyénenként eltérő:

  • Az emberek 70% -ánál a tükörtojás egyáltalán nem emeli a koleszterint
  • A másik 30%-nál („hiperreagálóként” említik) a petesejtek enyhén növelhetik az össz- és az LDL-koleszterinszintet

Megemeli a HDL-t („jó koleszterint”)

A HDL jelentése: nagy sűrűségű lipoprotein. Gyakran ezt „jó koleszterinnek” nevezik. Azoknál az embereknél, akiknek magasabb a HDL-szintje, általában kisebb a szívbetegség, a stroke és más egészségügyi problémák kockázata. A tojás fogyasztása nagyszerű módja a HDL növelésének.

Egy tanulmány szerint napi két tojás elfogyasztása hat hétig 10%-kal növelte a HDL szintet.

Kolint tartalmaz

A kolin egy fontos tápanyagot, amelyből a legtöbb ember nem jut elegendő mennyiséghez. Ennek a tápanyagnak a létezéséről a legtöbb ember nem is tud, mégis hihetetlenül fontos anyag, és a B-vitaminok csoportjába tartozik. A kolint sejtmembránok építésére használja a szervezet, és szerepet játszik az agyban lévő jelzőmolekulák előállításában, valamint számos más funkcióval van összefüggésben. Az egész tojás kiváló kolinforrás. Egyetlen tojás több mint 100 mg-ot tartalmaz.

A tükörtojás jó hatással van a szem egészségére

Ezek antioxidánsok, amelyek jelentős előnyökkel járnak a szem egészségére nézve. Az öregedés egyik következménye, hogy a látás általában romlik. Számos tápanyag segít ellensúlyozni a degeneratív folyamatokat, amelyek hatással lehetnek a szemünkre. Ezek közül kettőt luteinnek és zeaxantinnak neveznek. Erős antioxidánsok, amelyek felhalmozódnak a szem retinájában.

Tanulmányok azt mutatják, hogy ezeknek a tápanyagoknak a megfelelő mennyiségű fogyasztása jelentősen csökkentheti a szürkehályogot és a makula degeneráció, mely két nagyon gyakori szembetegség.

A tojásnak magas az A-vitamin tartalma is, ami itt még említést érdemel. Az A-vitamin-hiány a vakság leggyakoribb oka a világon.

Az omega-3 vagy a legeltetett tojás alsó trigliceridje

Nem minden tojás jön létre egyenlően. Tápanyag-összetételük a tyúkok etetésének és nevelésének módjától függően változik. A legelőn nevelt és / vagy omega-3 dúsított takarmányokkal táplált tyúkok tojásaiban általában sokkal jelentősebb az omega-3 zsírsavak mennyisége. Ezekről a zsírsavakról ismert, hogy csökkentik a trigliceridek vérszintjét, amely a szívbetegségek jól ismert kockázati tényezője.

Tanulmányok azt mutatják, hogy az omega-3 dúsított tojások fogyasztása nagyon hatékony módszer a vér trigliceridszintjének csökkentésére. Egy tanulmány szerint heti öt ilyen tojás elfogyasztása három héten át 16–18% -kal csökkentette a triglicerid szintet.

Magas minőségű fehérjét tartalmaz

A fehérjék az emberi test fő építőelemei. Mindenféle szövet és molekula előállítására használják, amelyek mind strukturális, mind funkcionális célokat szolgálnak.

A tojás kiváló fehérjeforrás, egyetlen nagy tojás kalória tartalmán belül, hat gramm fehérjét tartalmaz. A tojások az összes esszenciális aminosavat is megfelelő arányban tartalmazzák.

Az elegendő fehérje fogyasztása elősegítheti a fogyást, növelheti az izomtömeget, csökkentheti a vérnyomást és optimalizálhatja a csontok egészségét, hogy csak néhányat említsünk.

A tojás csökkentheti a stroke és a szívbetegség kockázatát

Sok évtizede a tojásokat igazságtalanul démonizálták. Azt állították, hogy a bennük lévő koleszterin miatt károsak lehetnek a szív számára. Az elmúlt években számos tanulmány vizsgálta a tojásevés és a szívbetegség kockázata közötti kapcsolatot.

Több százezer résztvevővel végzett vizsgálatban nem találtak összefüggést a tojásbevitel és a szívbetegség vagy a stroke között. Sok más különböző tanulmány is ugyanerre a következtetésre jutott. Egyes kutatások azonban azt találták, hogy a tojást fogyasztó cukorbetegek körében nagyobb a szívbetegség kialakulásának kockázata. Lehetséges azonban, hogy azok az emberek, akik sok tojást esznek és cukorbetegek, átlagosan kevésbé egészségtudatosak.