testépítés hátrányai

Testépítés hátrányai

A Farnese Hercules szobor Nápoly Nemzeti Régészeti Múzeumában található. 1893-ban Eugen Sandow megpróbálta utánozni Hercules híres pózát egy fotózásra. Ez egy kritikus pillanat volt a testépítés történetében. Azóta a sportolók megpróbálták testüket a görögök által 2500 évvel ezelőtt létrehozott esztétikává formálni.

A modern korban mindig arra törekszünk, hogy a lehető legjobbak legyünk. Legyen szó önmagunkról, a munkánkról vagy az edzőteremben nyújtott teljesítményünkről. Gyakran ez ahhoz vezet, hogy megszállottá válunk, és folyamatosan kergetjük a következő dolgot, amely gyorsabbá, erősebbé és nagyobbá tesz minket.

A nagyobb izomtömeget általában jó dolognak tartják. Végül is, minél több izmom van rajtad, annál több kalóriát égetsz el, annál kisebb az esélye a sérülésnek, nagyobb és erősebb leszel, jobban fogsz kinézni.

Számos előnye van ennek a sportnak a gyakorlatban, mivel fejleszti az erőt és az izmok álóképességét, továbbá némelyeknek még megélhetést is biztosít. Sajnos ezzel szemben a testépítés hátrányai is jelentősek.

Nem kívánt figyelem

A nagyobb méret sok nem kívánt figyelmet is kiválthat. Aki máshogy néz ki, mint az átlagember, rengeteg bámulatot és megjegyzést fog kapni pusztán a társadalom jellege miatt. Még olyasmi is, mint a fittség és az egészség, féltékennyé teheti az embereket, és ezért megjegyzéseket fűzhetnek hozzá a külsejéhez. Néhány ember számára ez nem kérdés, és a figyelmet előrehaladásuk melléktermékeként fogadják el. Viszont mások számára kihívást jelenthet a nem kívánt figyelemmel való együttélés.

Rugalmasság

Azt is tapasztalhatod, hogy a rugalmasságod és a mozgástartományod súlyosan lecsökken a nagy izomtömeg hatására. Nehéz lehet elérni az egész tested, miközben az izmaid akadályozzák az utat, ami megnehezíti a fürdést, vagy akár csak a viszkető helyek elérését. A combok összedörzsölhetnek, a tricepsz a hátadhoz dörzsölődhet, ami kiütéseket vagy érzékeny területeket eredményezhet.

Alacsony energiaszint

A legtöbb testépítő megtervezte az energiafogyasztás ciklusait. Az edzési szezonban általában magas kalóriatartalmú étrendet, a versenyszezonban pedig alacsony kalóriatartalmú étrendet követnek. Sajnos az alacsony kalóriatartalmú étrend miatt az alacsony energiaellátás szakaszába lépnek. A dietetikusok veszélyesnek tartják az ilyen állapotot, mivel számos negatív hatással van a személy egészségére. Ezek a hatások magukban foglalják a mentális betegségeket és a hormon egyensúly hiányát. Ironikus módon az alacsony energiájú állapot izomvesztést is kiválthat. A testépítők gyakran reagálnak az ilyen veszteségekre, még erősebb munkával, a rossz egészségi állapot ciklusának létrehozásával.

A testépítés hátrányai és veszélyei a nagyobb sérülési kockázat

A testépítők intenzív edzési rutinja előtérbe hozza a sérüléseket. Valójában a testépítők több sérülést szenvednek el, mint bármely más szabadidős tevékenység résztvevői. Egy felmérés kimutatta, hogy a testépítők 45 százalékának folyamatos sérülése van, az idősebb testépítőknél pedig még magasabb a sérülési arány. A válaszadók leggyakrabban az alsó hát, a váll, a könyök és a térd sérüléseit tapasztalták. Ezen kívül sok sportoló arról számolt be, hogy krónikus fájdalommal él évek óta.

Szociális szorongás és diszmorfia

A hivatásos és amatőr testépítők is több pszicho-szociális rendellenességet tapasztalnak, mint a legtöbb sportoló. Valójában a pszichiáterek sajátos kategóriát – izomdiszmorfiát – hoztak létre számukra. Ez a rendellenesség a férfi testépítők körülbelül 10 százalékát érinti a Pszichológiai Kutatás és Viselkedéskezelés című publikáció szerint.

Az ilyen betegségben szenvedők megszállottan akarják növelni az izom méretét. Sok pénzt fektetnek be, és nagy erőfeszítéseket tesznek arra, hogy növeljék izomzatukat. Sok testépítő kockázatos magatartást tanúsít annak érdekében, hogy szálkásabbá és nagyobbá váljon. Érzelmi függőség alakulhat ki a hashajtóktól és a szteroidoktól. Viselkedésük és félelmeik a szociális szorongás intenzív érzéséhez vezethetnek. Ennek a szorongásnak a kezelésére általában kerülik az olyan helyzetek, ahol szinte meztelenül kell mutatkozni, mint a nyilvános fürdők és strandok.

Étkezés

Minél nagyobb vagy, annál több ételre van szükséged a testépítésben kitűzött céljaid eléréséhez. A több izom gyorsabb anyagcserét jelent, a gyorsabb anyagcsere pedig azt jelenti, hogy gyakrabban leszel éhes, és több ételre van szükséged ahhoz, hogy megtartsd a méretedet. Egyes testépítők rengeteg pénzt költenek hetente csak testalkatuk fenntartása érdekében. Ha nagy mennyiségű ételt kell fogyasztanod a tömeged növelése céljából, az már nem fog jólesni, inkább olyan lesz mint egy kötelező feladat.

Fehérjebevitel

A testépítés hátrányai közül az egyik legfontosabb, a tévesen hatalmas mennyiségű fehérje bevitel az izmok hatalmasra növeléséhez. Sokan az ajánlott 1-2 gramm fehérje / testsúlykilogramm adagot egészen 4-5 grammra növelik. A túl sok fehérje bevitele azonban káros lehet a szervezet számára. A felesleges fehérje nagyon megterhelheti a test szerveit, különösen a vesét.

Megszállottság, rögeszme

A fitnesziparban elterjedt mondás az, hogy az a nap, amikor nagyobbra akarsz válni, az a nap, amikor soha nem leszel elég nagy. A testépítés és az izmok felépítésére irányuló erőfeszítések fordított anorexia állapotához és más testképpel kapcsolatos rendellenességekhez vezethetnek. Sok nagyobb egyén beszámol arról, hogy a tükörbe néz, és egy vékony, sovány embert lát visszaköszönni, annak ellenére, hogy egy kívülálló rendkívül izmosnak látja. Ez arra késztetheti az embereket, hogy kimaradjanak a társasági életből, otthagyják a barátaikat, és szörnyű diétáknak szentelik életüket a méretük növelése érdekében.

Emiatt sok testépítő az anabolikus szteroidokhoz fordulhat, amelyek még több hátránnyal és negatív következményekkel járnak az egészségre nézve.

Ha egy testépítő nem szed szteroidokat, az emberek akkor is azt feltételezik, hogy azt teszi, ami rendkívül idegesítővé válhat, figyelembe véve azt a kemény munkát, amelyre a méret eléréséhez szükség van.

Lényegében, ha megszállottá válsz, soha nem leszel elégedett azzal, ahogy kinézel, mivel mindig lesz valaki erősebb, karcsúbb vagy nagyobb nálad. Ez az ördögi kör valóban megtörhet bárkit, ha rögeszmés az egészségével és a fittségével kapcsolatban.

Testépítés hátrányai összefoglaló

A tested a tied, és hogy mit szeretnél vele kezdeni, csak rajtad múlik. A testépítés hátrányai megismerésével mérlegelni tudod célkitűzéseidet. Mivel azonban a tested egészsége rendkívül fontos, célszerű alaposan átgondolni minden célodat. Végül is még a jó dolgok is rosszá válhatnak, ha túlzásba kerülnek.