Térd mögötti hajlat fájdalom

Térd mögötti hajlat fájdalom

Mivel a térd a test legösszetettebb és legnagyobb ízülete, logikus, hogy néha fájhat. Bár a térdfájdalom gyakori panasz, a térd mögötti hajlat fájdalom ritkábban fordul elő, de számos oka lehet. Esetenként a térd mögötti hajlat fájdalom az elülső részből vagy a gerincoszlopból sugárzik.

A térd mögötti hajlat fájdalom tünetei

Mivel számos körülmény okozhat fájdalmat a fájdalmat, a tünetek eltérőek lehetnek. A leggyakoribb tünetek a következők:

Különböző típusú fájdalom

A fájdalom lehet éles, tompa vagy égő. Előfordulhat hirtelen vagy fokozatosan. Ez lehet állandó, vagy akkor fordulhat elő, amikor súlyt kerül a lábra, vagy amikor behajlítódik a térd. Ezek az információk segíthetnek az orvosnak diagnosztizálni a térdproblémát.

Duzzanat vagy merevség

A térd duzzadtnak és előfordulhat, hogy nem lehet behajlítani, vagy kipattanhat, beakadhat, amikor súly helyeződik rá. Ezek a tünetek általában azt jelzik, hogy megsérült a térd, de vannak más lehetőségek is.

Vörösség vagy melegség

Bizonyos körülmények között a térd hátsó része forró lehet, vagy bőrpír alakulhat ki. Ebben az esetben láz is kisérheti a fájdalmat. Ezek a tünetek más okra is utalnak, mintha csak egyszerű térd mögötti hajlat fájdalom jelentkezne.

A térd mögötti fájdalom okai

A térd mögötti fájdalom az októl függően egyszerű vagy nehezen diagnosztizálható. Íme néhány a hátsó térdfájdalom leggyakoribb okai:

Baker ciszta

A térd mögött kialakuló csomószerű duzzanat a Baker-cisztára jellemző, így meglehetősen könnyen diagnosztizálható. Ezt a fajta cisztát popliteális cisztának is nevezik, mivel a popliteális üregben, a térd hátsó részén található kis üregben található.

Akkor alakul ki, amikor az ízületi folyadék a térd hátsó részén összegyűlik. Az ízületi gyulladásból származó sérülés vagy stressz kiválthatja a folyadék felhalmozódását.

Az ízületi gyulladás különböző formái

Az ízületeket érintő betegségek általános elnevezése az ízületi gyulladás, mely bárhol fájdalmat okozhat a térdízületben, beleértve a hátsó részt is.

A térdfájdalom leggyakrabban osteoarthritishez kapcsolódik, amely az öregedéssel vagy a túlzott igénybevétellel, például futással vagy guggolással kapcsolatos. A térdfájdalom rheumatoid arthritis esetén is előfordulhat, de egyszerre mindkét térdben jelentkezik.

A köszvény az ízületi gyulladás egyik fajtája, amely először a nagylábujjat támadja meg, de később a térdre is átterjedhet. A szeptikus vagy fertőző ízületi gyulladást olyan fertőzés okozza, amely az ízületben, általában a térdben helyezkedik el.

Fertőzés

A térdízület fertőzése mellett a térd mögötti hajlat fájdalom okozói az alábbiak is lehetnek:

  • Bőrfertőzés (cellulitisz)
  • Csontfertőzés (osteomyelitis)
  • A bursae nevű folyadékkal teli zsák fertőzése (szeptikus bursitis)

Ezeknek a fertőzéseknek különböző okai és tünetei vannak, bár a fájdalom, a bőrpír, a hő és a duzzanat a legtöbb fertőzésre jellemző.

Sérülés

Az izom, az ín, az ínszalag vagy más kötőszövet sérülése is a térd mögötti hajlat fájdalom oka lehet. Az ilyen sérülések lehetnek akutak vagy túlzott igénybevétel miatt. A combizom sérülései, a meniszkusz szakadása és a hátsó keresztszalag sérülései három olyan sérülés, amelyek fájdalmat okozhatnak a térd hátsó részén.

Tumor

Ritka, hogy a térdfájdalmat daganat okozza, de a daganatok is előfordulhatnak a térd közelében. A rák három típusa, amely hátsó térdfájdalmat okozhat:

  • liposarcoma, amely a zsírszövetben nő, és előfordulhat a térd mögött.
  • osteosarcoma, amely a láb hosszú csontjaiban jelenhet meg.
  • szinoviális szarkóma, ami a nagy ízületekben fordul elő, és valójában nem alakul ki az ízületi folyadékban.

Mélyvénás trombózis

A mélyvénás trombózist a vénában mélyen kialakuló vérrög okozza. A legtöbb esetben a vérrög a medencében, a combban vagy a vádliban található, de fájdalmat okozhat a láb bármely részén, beleértve a térd hátsó részét is.

A mélyvénás trombózis életveszélyes állapot lehet. Ha a vérrög egy része felszabadul, és a tüdőbe kerül, az akadályozhatja a véráramlást. Ha a vérrög a helyén marad, károsíthatja a vénákat, fájdalmat, duzzanatot, fekélyeket és súlyos tüneteket okozva.

Amikor orvoshoz kell fordulni a térd mögötti hajlat fájdalom miatt

A legtöbb hátsó térdfájdalom orvoslátogatást igényel. Ha a tünetek kevésbé sürgetőek, továbbra is orvosa a legjobb, aki irányítja a gyógyulást. Addig is átmenetileg kezelhető a fájdalom vény nélkül kapható gyógyszerekkel, például az ibuprofénnel. Térdsérülések esetén ajánlott a pihentetés, jég, borogatás és emelés mellőzése.

A térd mögötti fájdalom diagnózisa

A fizikai vizsgálat elsődleges fontosságú a sérülésből vagy ízületi gyulladásból eredő térd mögötti hajlat fájdalom diagnosztizálásában. Az orvos képalkotó eljárásokat tud igénybe venni, például ultrahangot, röntgent, CT-t, artrográfiát és MRI-t. Néha az orvos folyadékot szív ki a térdből, laboratóriumi vizsgálat céljából.

Az orvos fizikális vizsgálatot, laboratóriumi vizsgálatokat és képalkotást fog alkalmazni, ha fertőzésre, daganatra vagy DVT-re gyanakszik.