teljes kiörlésű

Teljes kiőrlésű átverés

A teljes kiőrlésű átverés egy újkeletű csalás. Az egészséges életmód reményében sokan álltak át erre az egészségesebbnek mondott gabonából készült élelmiszerek fogyasztására. Ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon a legtöbb felnőtt csak az ajánlott napi rostmennyiség felét kapja meg, akkor a kenyér választása, amely teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú búzából készült, bölcs választásnak tűnik. A baj az, hogy könnyen megtévesztő ez a feltételezés.

teljes kiőrlésű kenyér

Nem minden teljes kiőrlésű az aminek látszik

Sajnos nem minden termék azt nyújtja, amit a címkéjén feltüntetnek. Egyes élelmiszerek csak kis mennyiségű ilyen típusú gabonafélét tartalmaznak, ehelyett tartalmaznak viszont elég magas arányban finomított lisztet. Ez problémát jelent, mert az, hogy mennyit őröltek vagy manipuláltak egy gabonafélét, megváltoztathatja azt is, hogy mennyire tápláló. Ha a címkén a” teljes kiőrlésű „szavakat látja, az nem garantálja, hogy 100%-ban ilyen gabonát kap a pénzéért.

A CSPI 2019-ben petíciót nyújtott be az FDA-tól a félrevezető állítások és a címkézés kezelése érdekében és továbbra is közzéteszi a potenciálisan megtévesztő állításokkal kapcsolatos kutatásokat honlapján.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség szerint, amely szabályozza az élelmiszerek tápanyag- és egészségre vonatkozó állításait, a teljes kiőrlésű élelmiszernek tartalmaznia kell a gabonamag összes elemét. Ide tartoznak a korpa, a csíra és az endospermium (a mag belső része). A teljes kiőrlésű búza, a zabliszt, a barna rizs, a teljes rozs és a quinoa példák ezekre a gabonafélékre. A gyártók ezeket a teljes kiőrlésű gabonaféléket elkészítik és mindenféle termékké alakítják őket. Teszik ezt a kenyerektől és a kekszektől a pizzakorpáig, és ebben áll a probléma, mivel ezeknek a termékeknek néhány része megtartja a gabona mindhárom részét, míg mások nem.

Amit tudnia kell az átverésről

Soha ne azt nézze meg, hogy milyen reklámszöveggel próbálják eladni a terméket, hanem hogy milyen összetevőket is tartalmaz pontosan. Sok fogyasztó számára úgy hangzik, mint a kenyér vagy a gabonafélék, vagy bármi, amelyet csak teljes kiőrlésű gabonafélékből készítenek, valójában általában nagyon kevés egészséges és magas rosttartalmú gabonaféléből készülnek.

Az állítás elrejtheti azt a tényt, hogy bár vannak egészséges lisztből készült gabonafélék. Ezek főleg finomított lisztből készülnek, amelyek nem tartalmazzák ugyanazokat a tápanyagokat és rostot, mint az egészségesebb gabonafélék és ezért hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz és az emelkedő vércukorszinthez.