teljes kiörlésű

Teljes kiőrlésű átverés

A teljes kiőrlésű átverés egy újkeletű csalás. Az egészséges életmód reményében sokan álltak át teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek fogyasztására. Ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon a legtöbb felnőtt csak az ajánlott napi rostmennyiség felét kapja meg, akkor a kenyér választása, amely teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú búzából készült, bölcs választásnak tűnik. A baj az, hogy könnyen megtévesztő ez a feltételezés.

Nem minden teljes kiörlésű az aminek látszik

Nem minden teljes kiőrlésű étel az, aminek feltűntetik. Egyesek csak kis mennyiségű teljes kiőrlésű gabonafélét tartalmaznak, ehelyett tartalmaznak viszont elég magas arányban finomított lisztet. Ez problémát jelent, mert az, hogy mennyit őröltek vagy manipuláltak egy gabonafélét, megváltoztathatja azt is, hogy mennyire tápláló.
Ha a címkén a” teljes kiőrlésű “szavakat látja, ez nem garantálja, hogy 100% -ban teljes kiőrlésű gabonát kap”.

A CSPI 2019-ben petíciót nyújtott be az FDA-tól a félrevezető teljes kiőrlésű állítások és a címkézés kezelése érdekében és továbbra is közzéteszi a potenciálisan megtévesztő állításokkal kapcsolatos kutatásokat honlapján.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség szerint, amely szabályozza az élelmiszerek tápanyag- és egészségre vonatkozó állításait, a teljes kiőrlésű élelmiszernek tartalmaznia kell a gabonamag összes elemét. Ide tartoznak a korpa, a csíra és az endospermium (a mag belső része). A teljes kiőrlésű búza, a zabliszt, a barna rizs, a teljes rozs és a quinoa példák a teljes kiőrlésű gabonafélékre. A gyártók ezeket a teljes kiőrlésű gabonaféléket elkészítik és mindenféle termékké alakítják őket. Teszik ezt a kenyerektől és a kekszetől a pizzakorpáig, és ebben áll a probléma, mivel ezeknek a termékeknek néhány része megtartja a gabona mindhárom részét, míg mások nem.

Amit tudnia kell a teljes kiőrlésű átverésről

A „teljes kiőrlésű gabonafélékből készült” felírat nem jelent sokat.

A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült “a legnagyobb átverés” – mondja Liebman. “Sok fogyasztó számára úgy hangzik, mint a kenyér vagy a gabonafélék, vagy bármi, amelyet csak teljes kiőrlésű gabonafélékből készítenek, valójában általában nagyon kevés teljes kiőrlésű gabonaféléből készülnek.”

Az állítás elrejtheti azt a tényt, hogy bár vannak teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek főleg finomított lisztből készülnek, amelyek nem tartalmazzák ugyanazokat a tápanyagokat és rostot, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék és ezért hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz és az emelkedő vércukorszinthez.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük