tej kalória tartalma

Tej kalória tartalma és jótékony hatásai

A tejet az egész világon évezredek óta fogyasztják. Értelemszerűen ez egy tápanyagban gazdag folyadék, amelyet a nőstény emlősök termelnek kicsinyeik táplálására. A leggyakrabban fogyasztott fajták tehénből, juhból és kecskéből származnak. A nyugati országokban leggyakrabban tehéntejet isznak. A tejfogyasztás hevesen vitatott téma a táplálkozás világában, ezért felmerülhet a kérdés, hogy egészséges vagy káros. Az tej kalória tartalma igen kiegyensúlyozott, mivel megfelelő arányban tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és zsírt.

100ml tej kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Zsír
Telített
Kalória
3g
4,7g
4,7g
1,5g
1g
44

A tej vitamin-, ásványianyag és tápanyag tartalma

A tej táplálkozási profilja lenyűgöző, mivel az újszülött állatok táplálása volt az eredeti célja. Kiváló forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Káliumot, B12-t, kalciumot és D-vitamint biztosít, amelyek sok étrendből hiányoznak, továbbá az A-vitamin, a magnézium, a cink és a tiamin (B1) jó forrása.

Ezenkívül kiváló fehérjeforrás, és több száz különböző zsírsavat tartalmaz, beleértve a konjugált linolsavat (CLA) és az omega-3-at. A konjugált linolsav és az omega-3 zsírsavak számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatának csökkenését.

A tej kalória és tápanyagtartalma olyan tényezőktől függően változik, mint a zsírtartalma, valamint a tehén étrendje és kezelése, továbbá származása. Például a főleg füvet fogyasztó tehenek teje lényegesen nagyobb mennyiségben tartalmaz konjugált linolsavat és omega-3 zsírsavakat, mint tápon tartott társaiké. Ezenkívül a bio- és fűvel táplált tehéntej nagyobb mennyiségben tartalmaz hasznos antioxidánsokat, például E-vitamint és béta-karotint, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és leküzdeni az oxidatív stresszt a szervezetben.

Vitaminok:

  • B2: 0,185mg 13,3%
  • B5: 0,361mg 6%
  • B8: 17,7mg 4,2%
  • B12: 0,47µg 18,8%

Ásványi anyagok:

  • Cink: 0,42mg 4,2%
  • Foszfor: 95mg 13,6%
  • Kálcium 125mg 15,6%
  • Kálium: 150mg 7,5%
  • Szelén: 3,3µg 6%

Minőségi fehérje kiváló forrása

A tej kalória tartalmának jó részét a fehérjeforrás tartalmazza. A fehérje számos létfontosságú funkcióhoz szükséges a szervezetben, beleértve a növekedést és fejlődést, a sejtjavítást és az immunrendszer szabályozását.

A tejet teljes értékű fehérjének tekintik, ami azt jelenti, hogy tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyek szükségesek a szervezet optimális szintű működéséhez. A tejben a fehérjéknek két fő típusa található: a kazein és a tejsavófehérje.

A kazein teszi ki a tehéntejben található fehérjék nagy részét, a teljes fehérjetartalom 70-80%-át. A tejsavó körülbelül 20%-át biztosítja. A tejsavófehérje elágazó láncú leucin, izoleucin és valin aminosavakat tartalmaz, amelyek mindegyike fontos egészségügyi előnyökkel jár. Az elágazó láncú aminosavak különösen hasznosak lehetnek az izomépítésben, az izomvesztés megelőzésében és az edzés közbeni tápanyag-ellátásban.

A tejivás több tanulmány szerint az életkorral összefüggő izomvesztés alacsonyabb kockázatával jár. Valójában a több tej- és tejtermék-fogyasztás összefüggésbe hozható az idősebb felnőttek nagyobb teljes test izomtömegével és jobb fizikai teljesítőképességével. A tejről azt is kimutatták, hogy serkenti a sportolók izomjavítását.

Valójában számos tanulmányban bizonyították, hogy az edzés utáni tejfogyasztás csökkentheti az izomkárosodást, elősegítheti az izomjavulást, növelheti az erőt és még az izomfájdalmat is csökkentheti. Ráadásul természetes alternatívája az erősen feldolgozott fehérjeitaloknak, amelyeket az edzés utáni regenerálódás érdekében forgalmaznak.

A tej jótékony hatással van a csontok egészségére

A tejivást régóta összefüggésbe hozzák az egészséges csontokkal. Ez a tápanyagok erőteljes kombinációjának köszönhető, beleértve a kalciumot, foszfort, káliumot, a fehérjét és a K2-vitamint. Mindezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek az erős, egészséges csontozat fenntartásához. A szervezet kalciumának körülbelül 99%-a a csontokban és a fogakban raktározódik.

A tej kiváló forrása azoknak a tápanyagoknak, amelyekre a szervezet támaszkodik a kalcium megfelelő felszívódásához, beleértve a D-vitamint, K-vitamint, foszfort és magnéziumot.

A tej és tejtermékek étrendbe iktatásával megelőzhetők az olyan betegségek, mint például a csontritkulás. Valójában a fehérje a csonttérfogat körülbelül 50%-át és a csonttömeg körülbelül egyharmadát teszi ki.

Segít megelőzni a súlygyarapodást

Számos tanulmány összefüggésbe hozta a tejfogyasztást az elhízás alacsonyabb kockázatával. Érdekes módon ezt az előnyt csak a teljes tejhez társították. 145 három éves gyermek bevonásával végzett tanulmány megállapította, hogy a magasabb tejzsírfogyasztás alacsonyabb kockázattal jár a gyermekkori elhízás kialakulásában.

A tej különféle összetevőket tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a fogyáshoz és megakadályozhatják a súlygyarapodást. A magas fehérjetartalma például hosszabb ideig segíti a jóllakottság érzését, ami megakadályozhatja a túlevést. Ezenkívül a tejben lévő konjugált linolsav segíti a zsírlebontást és gátolja a zsírtermelést.

Ezenkívül számos tanulmány összefüggésbe hozta a kalciumban gazdag étrendet az elhízás alacsonyabb kockázatával. A bizonyítékok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akiknél magasabb az étrendi kalciumbevitel, kisebb a túlsúly vagy az elhízás kockázata.