Talmácsi Gábor világbajnok MotoGP versenyző

Talmácsi Gábor világbajnok MotoGP versenyző

Talmácsi Gábor (Talma) 1981 május 28-án született gyorsasági motor-versenyző. A MotoGP 125 cm³-es kategóriájának 2007-es világbajnoka. 2011-ben Talmácsi Gábort választották az Év legnépszerűbb sportolójának.

Talmácsi Gábor sportkarrierje

Kezdetek

Motorversenyzői sportkarrierje már négyéves korában elkezdődött, egy az apja által készített kismotorral. Eleinte öccsével, Talmácsi Gergővel indult a versenyeken.

Talmácsi Gábor 14 éves korában már a felnőttek között versenyzett. Négy évre rá, 1999-ben magyar bajnok lett, és megnyerte az Alpok-Adria kupát is. 2000-ben az ötödik helyen végzett az Európa-bajnokságon. A jó teljesítménye miatt a Racing Service csapat szerződést ajánlott neki. 2001 volt a fordulópont karrierje számára, mivel ekkor már egy Hondával versenyzett és 34 pontot gyűjtött a világbajnokságban. 2002-ben átment a PEV ADAC Sachsen csapathoz.

2003-ban átigazolt az Exalt Cycle csapathoz, ahol egy Aprilia nyergében versenyzett, amivel a 14. helyet érte el a vb versenyben.

Csapaton belüli nézeteltérések miatt 2004-ben csatlakozott a Malaguti istállóhoz. Ez az év nem volt sikeres számára, így ismét váltott.

Győzelmi korszak

2005-ben a Red Bull KTM csapathoz igazolt, ami meghozta számára a rég várt sikereket. Az idényben három futamon is győzött (Mugelló, Assen és Katar), a világbajnokságban pedig bronzérmes lett.

Csapattársával való nézeteltérés miatt, a sikerek ellenére ettől a csapattól is távozott.

A Humangest Honda csapathoz igazolt. A motor gyengélkedése miatt, Talmácsi Gábor idei legjobb eredménye egy harmadik helyezés volt.

Világbajnoki cím és kitűntetések

2007-ben szerződést ajánlott neki Jorge Martínez, az Aspar Aprilia vezetője, amit örömmel elfogadott.

Már a második jerezi futamon sikerült megszereznie a győzelmet az Apriliával.

A valenciai utolsó futamot szoros küzdelemben másodikként ért célba, de így is 282 pontot sikerült szereznie, ami elég lett a MotoGP 125 cm³-es kategóriájában a világbajnoki címhez.

Egyhangú döntéssel neki ítélték a Casci D’Orót, azaz Aranysisakot, ami a motorsport Oscar díjának felel meg. Szintén ebben az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést is megkapta.

A sikerek kezdete és vége

A legsikeresebb éve után lejtmenetbe kapcsolt a sportkarrierje, mivel többé nem sikerült semmi maradandót alkotnia a motorsportban. Egyik csapattól a másikhoz igazolt, de eredmények nélkül maradt.

Talmácsi Gábor saját csapata

2014-ben saját csapatot alapított, Talmácsi Racing néven, melyben a magyar tehetségeket kívánja segíteni.

Talmácsi Gábor felesége és fia

Nemcsak a versenypályán, hanem Gábor magánéletében is felgyorsultak az események. Három év együttélés után szűk családi körben 2019-ben összeházasodott szerelmével, Gabriellával. Talmácsi Gábor felesége szintén ebben az évben életet adott kisfiúknak, Márknak.

Talmácsi Gábor felesége és fia

Elmondása szerint fiát a motorsport irányába szeretné terelgetni majd, aztán ha kiderül, hogy tehetséges, akkor menedzseli, és mindent megtesz, hogy a legjobb lehetőségeket kapja meg.

Hasonló cikkek