szorbit

Szorbit intolerancia és hatásai

A szorbit intolerancia abban az esetben jelentkezik, amikor a vegyület csak részben-, vagy egyáltalán nem szívódik fel a vékonybélben. A szorbit (E420) egyfajta szénhidrát. A cukoralkoholok, polioloknak nevezett kategóriájába tartozik. Ez a vízben oldható vegyület természetesen megtalálható egyes gyümölcsökben, beleértve az almát, a sárgabarackot, a datolyát, a bogyókat, az őszibarackot, a szilvát és a fügét. A kereskedelemben kukoricaszirupból is gyártják, csomagolt élelmiszerekben, italokban és gyógyszerekben történő felhasználásra. Kereskedelmi szempontból a szorbitot a nedvesség megőrzésére, a cukor helyettesítésére és a termékek textúrájának javítására, valamint az emésztés és a száj egészségének támogatására használják.

Szorbit intolerancia

Szinte mindenki hallott laktóz- vagy glutén intolerancia miatti emésztési problémákról, a szorbit intolerancia mégis sokkal kevésbé ismert. Ennek ellenére a felmérések szerint az emberek körülbelül 80 százaléka nem tolerálja jól a cukorpótlót nagy mennyiségben.

A szorbit intolerancia akkor fordul elő, amikor a szorbit csak részben-, vagy egyáltalán nem szívódik fel a vékonybélben. Amikor ez emésztési problémákat okoz, szorbit intoleranciának nevezik. Ritkán fordul elő önmagában: gyakran kombinált fruktóz-szorbit-intolerancia az oka.

A szorbit intolerancia tünetei

Tünetei megegyeznek a többi intolerancia tüneteivel (laktóz és fruktóz intolerancia, glutén érzékenység). Ez pusztán a tünetek rögzítésével lehetetlenné teszi a diagnózist. Az ételintolerancia tipikus tünetei a következők:

 • Hasmenés
 • Puffadás
 • Böfögés
 • Görcsös gyomorfájdalom
 • Hányinger
 • Zsíros széklet
 • Rossz lehelet

A szorbit intolerancia diagnosztizálása

Ha étkezés után gyakran jelentkeznek tipikus gyomor-bélrendszeri tünetek, egy gasztroenterológusnak ételintolerancia vizsgálatot kell végeznie. A fruktóz- vagy laktóz-intolerancia vizsgálatához hasonlóan a H2-kilégzési tesztet is elvégzik, ha szorbit intolerancia gyanúja merül fel. A tünetek és az étkezési napló vezetése is fontos, mivel információt nyújt arról, hogy mely ételeket nem tudja tolerálni a szervezete.

szorbit intolerancia

Nagy mennyiségű szorbitot tartalmazó ételek

A szorbit természetes módon előfordul almában, körtében és a csonthéjas gyümölcsökben. A szorbit sokoldalú tulajdonságai azonban azt jelentik, hogy kémiai vegyületeit (pl. Szorbitán-monosztearát) számos iparilag előállított termékhez adják. Különösen a cukorbeteg termékek vagy a cukormentesnek hirdetett ételek tartalmaznak nagy mennyiségű szorbitot. Mivel a teljes szorbit-tartalom az éréstől és az előállítási módszerektől függ, a különféle élelmiszerek szorbit tartalma nem határozható meg egyértelműen.

Fogyasztható ételek szorbit intolerancia esetén

 • Bogyók: Málna, áfonya, szeder, egres, homoktövis, ribizli
 • Dinnye: görögdinnye, sárga dinnye
 • Citrusfélék: citrom, lime, narancs, grapefruit
 • Kiwi, banán, birsalma, ananász
 • Feldolgozatlan húsok
 • Hal, tojás
 • Olajok
 • Ecet
 • Zöldségek, például padlizsán, kaliforniai paprika, leveles saláták, spenót, paszternák, retek, brokkoli, borsó, édeskömény, kelkáposzta, karalábé, svájci mángold, okra, spárga, hagyma
 • Gabona, rizs
 • Burgonya

A szorbitintolerancia kialakulása

Étkezési szokásaink az elmúlt évtizedekben sokat változtak. A munka világában támasztott magas igények miatt kevesebb idő jut arra, hogy egészséges és friss ételeket biztosítsunk magunknak.

Az iparilag előállított élelmiszerek nemcsak olcsók, gyorsak és egyszerűen elkészíthetők – a magas só- és zsírtartalmuknak köszönhetően ízletesek is. Az élelmiszeripar hosszabb eltarthatóságot biztosít, és adalékanyagok hozzáadásával optimalizálja a textúrát és az ízt.

A szorbit nem csak természetes forrásai révén szívódik fel, hanem minden pékáruban, alacsony kalóriatartalmú üdítőitalban, rágógumiban és sok más iparilag előállított termékben megtalálható. Tehát a fogyaszthatóság mennyiségét gyakran túllépjük. A bélben lévő transzporterek már nem képesek felszívni a szorbitot a vérbe, és ennek tipikus emésztési tünetei lesznek.

A szorbit előnyei és felhasználási területei

A szorbitol számos okból széles körben alkalmazott cukoralkohol. Először is, a cukoralkoholokat gyakran használják az élelmiszerekben és italokban a hagyományos cukor helyett kalóriatartalmuk csökkentése érdekében. A szorbitol az asztali cukor kalóriáinak körülbelül kétharmadát tartalmazza, és az édessége mintegy 60%-át adja.

A vékonybélben nem emészthető meg teljesen. Ami onnan megmarad a vegyületből, a vastagbélbe kerül, ahol fermentálódik vagy a baktériumok lebontják, így kevesebb kalória szívódik fel a szervezetben.

Ezt a fajta édesítőszert gyakran adják a cukorbetegek számára forgalmazott élelmiszerekhez. A szorbit nagyon kis mértékben emeli a vércukor szintet, összehasonlítva a hagyományos édesítőszerekkel, például a hagyományos cukorral.

Végül önmagában hashajtóként használják a székrekedés leküzdésére. Hiperoszmotikus, vagyis a bélmozgás elősegítése érdekében a környező szövetekből a vastagbélbe szívja a vizet. Erre a célra a legtöbb élelmiszerboltban és drogériában kapható recept nélkül.

Szorbit mellékhatásai

A szorbit vagy más cukoralkoholok nagy mennyiségű fogyasztása puffadást és hasmenést okozhat, különösen, ha nem szokta rendszeresen fogyasztani. Ez nemkívánatos hatás lehet egyesek számára, de vannak akik pont ezért fogyasztják.

Szerencsére a szorbit egyéb mellékhatásai ritkának tűnnek fel. A leggyakrabban jelentett panasz a hasmenés, bár hasi görcsök vagy émelygés is előfordulhat.

Hashajtóként sem szabad a szorbitot hosszútávon használni, mivel úgy működik, hogy folyadékot von be a belébe a bélműködés elősegítése érdekében.

Potenciális mellékhatásai tekintetében a szorbitot számos globális egészségügyi hatóság, beleértve az FDA-t is, felülvizsgálta és biztonságosnak ítélte.

Adagolás székrekedés esetén

A hashajtóként való alkalmazásra a szorbit egyaránt megtalálható rektális beöntésként vagy szájon át történő folyékony oldatként. Szájon át beveheti egy pohár vízzel, vagy ízesített italokba keverve.

Az ajánlott adagok változnak. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a nem kívánt mellékhatások nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, ha napi 10 grammot vagy annál többet fogyaszt. Ezenkívül egy tanulmány megállapította, hogy a felszívódási zavar 10 grammnál, nagyobb valószínűséggel fordul elő – még egészséges emberek körében is.

Az FDA előírja, hogy az olyan élelmiszerek címkéin, amelyekből napi 50 grammnál több szorbit juthat a szervezetbe, fel kell tüntetni a figyelmeztetést: „A túlzott fogyasztás hashajtó hatású lehet”. Ez azért van, mert a túl sok szorbit fogyasztása súlyos emésztési mellékhatásokat és elektrolit-egyensúlyhiányt okozhat, bár nincs bizonyíték arra, hogy a vegyület toxicitást okozhat.

Szorbit glikémiás indexe

A glikémiás index az élelmiszerekhez rendelt érték annak alapján, hogy milyen lassan vagy gyorsan növelik a vér glükózszintjét.
A szorbit glikémiás indexe 7 pontot kapott, mg összehasonlításként a szőlőcukor 100, a kristálycukor 68.

A szorbit kölcsönhatása más vegyületekkel

A szorbitot nem szabad kalciummal vagy nátrium-polisztirol-szulfonáttal együtt bevenni, amelyeket a vér magas káliumszintjének kezelésére használnak. Ez olyan kölcsönhatást okozhat, amely a bélszövet elhalásához vezethet.

Ha a székrekedés enyhítésére szorbitot szed, kerülje más hashajtók egyidejű alkalmazását, hacsak orvosa erre külön nem utasította.

Tárolás és kezelés

A szorbit nagy része szoba hőmérsékleten tárolható. Nem szabad fagyasztani vagy forró környezetben tartani, mert ez csökkenhet az eltarthatóságának az ideje.

Helyes tárolás esetén a legtöbb termék általában 6–12 hónapig eltartható, bár ez a formától és a márkától függ.