Szilágyi Áron olimpiai bajnok vívó

Szilágyi Áron olimpiai bajnok vívó

Szilágyi Áron olimpiai bajnok vívó. Többszörös világ- és Európa-bajnok, továbbá kétszeres olimpiai aranyérmes.

Pályafutásának korai szakasza

Szilágyi Áron 1990. január 14-én látta meg a napvilágot Budapesten. A vívással már elég korán 9 éves korában megismerkedett, amikor is a Vasasban Gerevich György vette a szárnyai alá, akinek édesapja a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár volt. Már pályafutásának korai szakasza is árulkodó volt arról, hogy az ifjú titán egyszer egy igazi bajnokká érhet be kemény munka árán, hiszen a 2006-os évben 16 évesen már a kadett világbajnokság során az 5. helyet szerezte meg, emellett pedig a junior Európa-bajnokságon egyéniben meg tudta szerezni az első helyet.

Szilágyi Áron profi karrierje

Szilágyi Áron számára az áttörést az Oroszországban megrendezett 2007-es vívó világbajnokság hozta el. Ha lehet így mondani itt indult be igazán az akkor 17 éves sportoló profi karrierje. A VB-n “csak” csapat számban indult el Decs Tamás, Lontay Balázs, és Nemcsik Zsolt társaságában. A Magyar 4-es bravúros győzelmet aratva Franciaország ellen pedig sikeresen behúzta a tornát, amely Szilágyinak profi pályafutása alatt az első aranyérmét jelentette egy világversenyen. A következő 2008-as esztendőben élete első Olimpiáján vehetett részt Beijingben. Fiatal kora ellenére igen jól állta a sarat és a 15. helyet sikerült megszereznie egyéniben, míg a 7. csapat szinten. 2009-ben az Antalyaban megrendezésre kerülő világbajnokságot a Magyar csapattal a 3. helyen zárta. A következő nagyobb eredmény 2011-ben jött el a számára, mikor az egyéni vívó számban meg tudta kaparintani a bronzérmet a Sheffieldi EB-n.

Első Olimpiai aranyérme

A 2012-es Londonban rendezett Olimpián Szilágyi Áron egyedüli magyarként, és a világranglista hatodik helyezettjeként vágott neki egyéniben a 36 főt felvonultató eseménynek. Szilágyi minden ellenfelén kérdés nélkül hámozta át magát, sőt még döntős ellenfelét is viszonylag nagy előnnyel győzte le 15-8-ra. Ezzel Szabó Bence 1992-es címe óta ő volt az első Magyarországról érkező kardvívó, aki olimpiai bajnoki címmel mehetett haza.

Szilágyi Áron a világ élmezőnyében

2013-ban a hazai rendezésű világbajnokságon a harmadik helyet tudta elcsípni egyéniben. Míg az ugyancsak abban az évben megrendezett Zágrábi Európa-bajnokságon Szilágyi Áronék csapatban a 2. helyezést érték el. Ezt a szezont végül a második pozícióban zárta a világranglistán, amellyel már hivatalosan is a világ élmezőnyében találta magát. 2014-ben Kazanban ismét a Magyar csapattal állhatott fel a dobogóra, azonban most annak a legalsó fokára. 2015-ig kellett várjon élete első Európa-bajnoki címére, melyet egyénileg sikerült elnyernie, de a csapattal is sikeresen begyűjtöttek egy bronzérmet. Ezt az évet is 2013-hoz hasonlóan a 2. pozícióban fejezte be a világranglista összetettjében. Az elkövetkezendő 2016-os évben jött a Riói Olimpia. A fő esemény előtt még csapatban a világbajnokságon szereztek egy ezüstérmet, mely jó előjelekkel szolgálhatott Szilágyinak. Az Olimpiának a nyitó ceremóniáján az a megtiszteltetés érte a profi kardvívót, hogy ő vihette Magyarország zászlóját a legendás Maracana stadionban. A 4 évvel ezelőtti Olimpiához hasonlóan újra minden ellenfelén átgázolt, és a döntőt megnyerve 15-8-ra lett sorozatban másodjára is Szilágyi Áron olimpiai bajnok.

Út a tokiói olimpiáig

Rögtön az Olimpiát követő évben a Tbiliszi Európa-bajnokságon második 2. lett az egyéni versenyszámban, míg csapatban a harmadik helyet tudta megkaparintani. Egy hónappal az Európa-bajnokság után már következett is a VB Németországban, ahol csak a csapattal sikerült felállnia a dobogó második fokára, mivel egyéniben a nyolcaddöntőben kiesett. 2018-ban Szerbiában az EB-n 1. helyezett lett a Magyar vívó csapattal, majd Kínában ugyancsak csapatban versenyezve harmadikok lettek. 2019-ben a Német rendezésű Európa-bajnokság során csapat szinten 2. lett Szilágyi Áron, majd a az ugyanabban az évben tartott Budapesti vívó VB-n is ezüstérmet szerzett Magyarország csapatát erősítve. A 2020. évben a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott Olimpia miatt az egyetlen esemény Szilágyi áron számára az volt, hogy a Vasas vívóosztályának elnökévé választották. Jelen állás szerint a 31 éves Szilágyira 2021. július végétől várnak az Olimpia megmérettetései, mind egyéniben, mind a magyar kardvívó csapattal.

Szilágyi Áron felesége

Szilágyi Áron felesége Szántó Betti, akivel még 2012-ben ismerkedett meg az olimpiai bajnok vívó. Kapcsolatuk 2017-ben lépett új szintre, amikor a két fél összeházasodott.

Szilágyi Áron felesége Szántó Betti