Szétválasztó diéta

Szétválasztó diéta

A szétválasztó diéta a legendák szerint amerikai sportorvosok fejéből pattant ki. Azt állítják, hogy ezzel a fajta étrenddel 90 nap alatt 15-25 kg fogyás lehetséges magas testsúly többlet esetén, továbbá megszünteti a magas vérnyomást. Ezen kívül megváltoztatja a szervezet működését, amivel garantálja, hogy a leadott kilók nem kúsznak vissza.

Ennek a fajta étkezésnek veszélye nincs, kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag táplálkozást eredményez és még a természetgyógyászok is javasolják.

Röviden áttekintjük a szétválasztó diétát és levonjuk a következtetéseket vele kapcsolatban.

A szétválasztó diéta lényege

Ebben a fajta étrendben minél több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk. Ezek az ételek magas rost tartalmúak, mely segíti az anyagcserét. A diéta lényege, amit a neve is súgall, az ételek szétválasztása makrótápanyagok alapján. Mivel a gyomorba így mindig csak egyfajta étel kerül, ezzel állítólag könnyebben bontja le a bekerült táplálékot.

A szétválasztó diéta 4 napból áll, mely ciklus 90 napon át ismétlődik. Mindig fehérje nappal kezdődik, melyet keményítőnap, szénhidrátnap és gyümölcsnap követ. Az ötödik napon pedig kezdődik elölről a fehérjével. Kávé és tea korlátlanul fogyasztható cukor nélkül az étrend alatt.

A reggeli étkezés minden nap ismétlődik, függetlenül, hogy milyen étkezési napot tartunk. Ez lehet bármilyen gyümölcs, vagy cukor hozzáadása nélkül, frissen facsart gyümölcslé. Gyümölcs ebéd előtt 1 óráig szabadon fogyasztható.

Fehérjenap

Ebédre és vacsorára sovány hús grillezve, vagy főzve, kefir, joghurt vagy túró fogyasztható, maximum 200g mennyiségben. Az étkezéshez egy szelet kenyér is hozzáadható és saláta korlátlan mennyiségben.

Keményítőnap

Szintén az ebéd és a vacsora ugyanaz, csak este kisebb mennyiséget érdemes magunkhoz venni. Bármilyen fajta zöldség választható (zöldbab, lencse, kukorica, sárgarépa, burgonya, bab, borsó) sütőben sütve vagy főzve. Ezen a napon rizst is lehet enni és ételízesítő is használható.

Szénhidrátnap

A szénhidrátnapon sós sütemény, pizza, tészta, fagylalt, torta, vagy csokoládé közül választhatunk.

Gyümölcsnap

Mindenféle gyümölcs választható ezen a napon, szinte korlátlan mennyiségben.

Az étrendben nem szabad a napokat felcserélni vagy kihagyni, mert a szervezetnek minden tápanyagra szüksége van!

A szétválasztó diéta következtetései

Számomra felmerül néhány kérdés a szétválasztó diéta lényegével kapcsolatban:

  • Nem értem, hogy lehet szétbontani a táplálkozást napi egy féle makrótápanyagra. Majdnem minden ételben megtalálható mindhárom tápanyag (fehérje, zsír, szénhidrát), valamilyen mennyiségben elosztva. Kivételt képeznek ez alól a zsírok és olajok, melyek csak zsírt tartalmaznak.
  • Pizza és fagylalt fogyasztása fogyókúrához talán nem a legideálisabb választás, bár tény, hogy mindennel lehet fogyni, csak a megfelelő mennyiséget kell elfogyasztani.

Nem hiszem, hogy bármi féle divatos diétát érdemes lenne követni. Össze kell állítani egy változatos és minden tápanyagot tartalmazó étrendet, melyet hosszú távon lehet folytatni. Ezt hívják életmódváltásnak.

A fogyókúrák nem vezetnek sehova, mert amint vége van és visszatér az egyén a megszokott étkezési formájához, újra visszaszedi a leadott kilókat, vagy még többet is. Továbbá egyáltalán nem érdemes kapkodni, mivel az egészséges fogyás havi mértéke 3-5kg.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük