Szeparációs szorongás tünetei és okai

Szeparációs szorongás tünetei és okai

A szeparációs szorongás a csecsemők és kisgyermekek normális fejlődési szakasza. A kisgyermekek gyakran tapasztalnak szeparációs szorongást, de a legtöbb gyermek 3 éves korára túlnő a szeparációs szorongáson.

Egyes gyermekeknél a szeparációs szorongásos zavarként ismert súlyosabb állapot jele, amely már óvodáskorban kezdődik.

Ha gyermeke szeparációs szorongása intenzívnek vagy elhúzódónak tűnik – különösen, ha zavarja az iskolát vagy más napi tevékenységeket, vagy pánikrohamokkal vagy egyéb problémákkal jár –, akkor szeparációs szorongásos zavara lehet. Ez leggyakrabban a gyermek szülei miatti aggodalmára vonatkozik, de vonatkozhat egy másik közeli gondozóra is.

Ritkábban a szeparációs szorongásos zavar tinédzsereknél és felnőtteknél is előfordulhat, ami jelentős problémákat okoz az otthon elhagyása vagy a munkába járás során. De a kezelés segíthet.

Szeparációs szorongás tünetei

A szeparációs szorongásos zavart akkor diagnosztizálják, ha a tünetek túlzott mértékűek a fejlődési korhoz képest, és jelentős feszültséget okoznak a napi működésben. A tünetek a következők lehetnek:

 • Visszatérő és túlzott szorongás az otthonról vagy szeretteitől való távollét miatt;
 • Állandó, túlzott aggodalom amiatt, hogy elveszítjük a szülőt vagy más szeretett személyt betegség vagy katasztrófa miatt;
 • Állandó aggodalom, hogy valami rossz fog történni, például elveszik vagy elrabolják, ami elszakadást okoz a szülőktől vagy más szeretteiktől;
 • Nem hajlandó távol lenni otthonról az elválástól való félelem miatt;
 • Nem akarok egyedül otthon lenni, szülő vagy más szeretett személy nélkül a házban;
 • Nem hajlandó vagy nem hajlandó elaludni otthonától szülő vagy más szeretett személy nélkül;
 • Ismétlődő rémálmok az elválásról;
 • Gyakori panaszok fejfájásról, gyomorfájásról vagy egyéb tünetekről, amikor a szülőtől vagy más szeretett személytől való elszakadás várható.

A szeparációs szorongásos zavar pánikbetegséggel és pánikrohamokkal társulhat – a hirtelen fellépő intenzív szorongás, félelem vagy rémület ismétlődő epizódjai, amelyek perceken belül elérik a csúcsot.

Mikor kell orvoshoz fordulni

A szeparációs szorongásos zavar általában nem múlik el kezelés nélkül, és felnőttkorban pánikbetegséghez és más szorongásos zavarokhoz vezethet. Ha aggályai vannak gyermeke szeparációs szorongásával kapcsolatban, beszéljen gyermeke gyermekorvosával vagy más egészségügyi szolgáltatóval.

Szeparációs szorongás okai

Néha a szeparációs szorongásos zavart életi stressz válthatja ki, ami a szeretett személytől való elválást eredményezi. A genetika is szerepet játszhat a rendellenesség kialakulásában.

A kockázati tényezők közé tartozhatnak:

 • Életbeli stresszek vagy veszteségek, amelyek elválást eredményeznek, mint például egy szeretett személy betegsége vagy halála, egy szeretett házi kedvenc elvesztése, a szülők válása, költözés vagy iskolába járás;
 • Bizonyos temperamentumok, amelyek hajlamosabbak a szorongásos zavarokra, mint mások;
 • Családi anamnézis, beleértve a szorongásos vagy szorongásos betegségben szenvedő vérrokonokat, ami arra utal, hogy ezek a tulajdonságok örökölhetők;
 • Környezeti problémák, például valamilyen katasztrófa, amely elkülönüléssel jár.

Komplikációk

A szeparációs szorongásos zavar súlyos szorongást és működési problémákat okoz szociális helyzetekben, munkahelyen vagy iskolában.

A szeparációs szorongásos zavart kísérő rendellenességek a következők:

 • Egyéb szorongásos rendellenességek, például generalizált szorongásos zavar, pánikrohamok, fóbiák, szociális szorongásos zavar vagy agorafóbia;
 • Obszesszív-kompulzív zavar;
 • Depresszió;

Megelőzés

Nincs biztos mód a szeparációs szorongás megelőzésére gyermekénél, de ezek az ajánlások segíthetnek.

A lehető leghamarabb kérjen szakember tanácsát, ha attól tart, hogy gyermeke szorongása sokkal rosszabb, mint egy normál fejlődési szakaszban. A korai diagnózis és kezelés segíthet csökkenteni a tüneteket és megelőzni a rendellenesség súlyosbodását.
Tartsa be a kezelési tervet, hogy megelőzze a visszaesést vagy a tünetek súlyosbodását.
Kérjen szakszerű kezelést, ha szorongása, depressziója vagy más mentális egészségügyi problémája van, hogy modellezze gyermeke egészséges megküzdési készségeit.