Szemhéj ekcéma kezelése házilag

Szemhéj ekcéma kezelése házilag

A szemhéj ekcéma egy gyakori állapot, amely a szemhéjon vagy környékén a bőr kiszáradását, viszketését és irritációját okozza. A kifejezés utalhat ekcémára, pikkelysömörre vagy seborrheás dermatitisre a szemhéjakon. Ha az ok allergén vagy irritáló, az állapotot szemhéj kontakt dermatitisznek nevezik. Ez a cikk a szemhéj ekcéma kezelése házilag témát tárgyalja, ezenkívül megvizsgálja az állapot tüneteit és okait.

Szemhéj ekcéma kezelése házilag

Mindenféle szemhéj ekcéma esetén az embereknek tisztán kell tartaniuk a szemkörnyéket, és kerülniük kell annak megérintését vagy karcolását. Ez segít megelőzni a további irritációt vagy fertőzést. Ha lehetséges, hasznos azonosítani és elkerülni azokat az irritáló anyagokat és allergéneket, amelyek fellángolást okozhatnak. Ezek a következők lehetnek:

 • bizonyos sminkmárkák;
 • fényvédők;
 • parfümök;
 • úszószemüveg;
 • szemcsepp;
 • műszempillák;
 • kontaktlencse oldat;
 • levegőben szálló allergének.

Az atópiás dermatitisz (ekcéma) vagy pikkelysömör okozta szemhéj-dermatitisz kezelésére, valamint a tünetek azonnali enyhítésére hidratálja. A hidratáló krémek enyhítik a szárazságot és a viszketést. Az ekcéma krémek széles választéka kapható vény nélkül és recept nélkül. Ezek a leghatékonyabbak az enyhe dermatitisz kezelésére.

Használjon kalcineurin inhibitorokat. Ezt a gyógyszert gyulladásos betegségek kezelésére használják, beleértve az atópiás dermatitist és a pikkelysömört. Alkalmazható krémként vagy szájon át is bevehető. Óvatosan kell alkalmazni, mert elnyomhatja az immunrendszer működését. A kalcineurin inhibitorok megvásárolhatók a gyógyszertárakban, egészségügyi boltokban és online.

Használjon kortikoszteroidokat. A szteroid alapú krémek közvetlenül a szemhéjra kenhetők a gyulladás kezelésére és a szárazság csökkentésére. A bőrgyulladás vagy ekcéma széles körben elterjedt esetei esetén a kortikoszteroidok tabletta formájában is bevehetők. A gyógyszer erőssége a tünetek súlyosságától függ. Az embereknek óvatosan kell használniuk a kortikoszteroidos krémeket, mivel túl hosszú ideig alkalmazva elveszíthetik hatékonyságuk egy részét. A szemhez közeli használat esetén fennáll a glaukóma kockázata, ha hosszú ideig használják. Ezek a krémek bizonyos rövid távú mellékhatásokat is kiválthatnak, például pattanásokat , szőrnövekedést a kezelt területeken és a bőr elvékonyodását. A kortikoszteroid tabletták a legsúlyosabb tünetekre vannak fenntartva, mivel mellékhatásaik súlyosak lehetnek. Lehetséges hatások közé tartozik a magas vérnyomás , a cukorbetegség és a csontritkulás.

Szemhéj ekcéma tünetei

A szemhéj bőrgyulladása a szem körüli vékony, érzékeny bőr gyulladását okozza. A szemhéjak irritálódnak, megduzzadnak, kiszáradnak és kipirosodnak. Az egyik vagy mindkét szemet érintheti. Ha ez az állapot továbbra is fennáll, a szemhéjak megvastagodhatnak a lichenifikációnak nevezett folyamat során. Ha irritáló vagy allergén okozza, a tünetek általában néhány órán vagy napon belül jelentkeznek a kiváltó anyaggal való érintkezést követően. A tüneteknek el kell múlniuk, amikor a kiváltó anyagot eltávolítják.

Megelőzés

A következő intézkedések segíthetnek megelőzni a szemhéj ekcéma kitörését:

 • Kerülje a szemhéjak karcolását vagy dörzsölését. Ez további károsodást okozhat a bőrben, és növeli a fertőzés kockázatát.
 • Változtasson az étrendjén. Az ételallergia kiválthatja a szemhéj dermatitiszt. A tejtermékek különösen az atópiás dermatitisz tüneteit okozhatják. A személynek orvoshoz kell fordulnia, mielőtt bármilyen jelentős étrendi változtatást végrehajtana.
 • Próbáljon ki viszketés elleni termékeket. A vény nélkül kapható gyógyszerek csökkenthetik a viszketés iránti késztetést. A meleg vagy hideg borogatás is segíthet.
 • Kerülj el bizonyos hidratáló krémeket. A formaldehidet, lanolint, parabéneket vagy illatanyagot tartalmazó termékek további irritációt okozhatnak a bőrön.
 • Viseljen védőfelszerelést. Hasznos lehet, ha védi a szemet az esetleges irritáló anyagoktól, védőszemüveg vagy szemüveg használata.
 • Rendszeresen hidratáljon. Ha minden nap hidratáló krémet használ a szemhéjon, megakadályozhatja a tünetek kialakulását. Az embereknek ügyelniük kell arra, hogy ne kerüljön hidratáló a szemébe.
 • Használjon kevesebb szappant. A rövidebb zuhanyozás vagy fürdő lerövidíti azt az időt, amikor a bőr ki van téve a lehetséges irritáló hatásoknak. Az is segíthet, ha enyhébb szappanokat, antibakteriális szappanokat vagy illatanyag nélküli szappanokat használ.
 • Korlátozza a smink használatát. A szem körüli smink, például szemhéjfesték vagy szempillaspirál használata irritálhatja az érzékeny szemkörnyéket. Hasznos lehet a kevesebb használata vagy a hipoallergén márkákra való váltás.

A szemhéj dermatitisz okai, típusai és kiváltó okai eltérőek. Előfordulhat, hogy több ilyen műveletet is meg kell próbálnia, mielőtt megtalálná a leghatékonyabbat.