Szelén hatása az egészségre

Szelén hatása az egészségre

Bár talán még soha nem hallottál a szelénről, mely egy csodálatos esszenciális tápanyag. A szervezet nem állítja elő, így az étrendből kell pótolni. A szelén hatása rendkívül jótékony az egészségre, de csak kis mennyiségben van rá szükség.

Elsődleges szerepet játszik a szervezetben zajló elengedhetetlen folyamatokban, beleértve a pajzsmirigy működését és az anyagcserét.

A szelén hatása a szervezetre

Most pedig lássuk a szelén egészségre gyakorolt jótékony hatásait és egészségügyi előnyeit, amelyek mindegyikét tudomány támasztja alá.

Erős antioxidánsként működik

Az antioxidánsok többségében élelmiszerekben található vegyületek, amelyek a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást akadályozzák meg. A szabad gyökök naponta képződnek a szervezetben és olyan folyamatok természetes melléktermékei, mint például az anyagcsere. Gyakran hátrányosak egészségünk tekintetében, de elengedhetetlenek az egészséghez. Fontos funkciókat látnak el a szervezetben, beleértve a test védelmét a betegségektől. Azonban az olyan dolgok, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a stressz, túl sok szabad gyököt termelhetnek. Ez a folyamat oxidatív stresszhez vezet, amely károsítja az egészséges sejteket.

Az oxidatív stressz összefüggésbe hozható a szívbetegséggel, az Alzheimer-kórra, a rák, valamint a stroke és a korai öregedés kockázatával. A szelén és a többi antioxidáns, segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt azáltal, hogy nem engedik elszaporodni a szabad gyököket. Működésükkel semlegesítik a felesleges szabad gyököket, és védelmet nyújtanak a sejteknek az oxidatív stressz okozta károsodásoktól.

Csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát

A szelén hatása segíthet csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát az oxidatív stressz csökkentése mellett. Ez a tulajdonság a szelén azon képességének tulajdonítható, hogy erősíti az immunrendszert, továbbá csökkenti az oxidatív stresszt és a DNS-károsodást a szervezetben.

350 000 emberen végzett több tanulmány megállapította, hogy a vér magas szelénszintje, a vastagbél-, a prosztata, a mell- és a tüdőrák alacsonyabb kockázatával jár. Azonban meg kell jegyezni, hogy a szelén hatás ezekben a kísérletekben élelmiszerekből nyert formához kapcsolódott, nem pedig a kiegészítőkhöz.

Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen

A szelénben gazdag étrend segítséget nyújthat a szív egészségének megőrzéséhez. Kutatások alapján az alacsony szelénszint összefüggésbe hozták a szívbetegségek fokozott kockázatával. A vér szelénszintjének 50%-os növekedése a szívbetegségek kockázatának 24%-os csökkenésével jár.

A szelén hatása képes csökkenteni a gyulladás markereit is a szervezetben, mely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Több vizsgálat kimutatta, hogy a szívbetegségben szenvedő embereknél a szelén-kiegészítők szedése csökkenti a gyulladásos marker C-reaktív protein (CRP) szintjét. Ezen felül növelte a glutation-peroxidáz szintjét, amely egy erős antioxidáns.

Ez azt jelzi, hogy a szelén segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben. Az oxidatív stressz és a gyulladás összefüggésbe hozható a plakk felhalmozódásával az artériákban és az ateroszklerózissal.

Az érelmeszesedés olyan veszélyes egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívroham, a szélütés és a különböző szívbetegségek kialakulása.

A szelénben gazdag élelmiszerek fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy a gyulladások és az oxidatív stressz szintjét minimálisra csökkentsük.

Segít megelőzni a szellemi hanyatlást

Az Alzheimer-kór egy olyan állapot, amely memóriavesztést okoz, továbbá negatívan befolyásolja a gondolkodást és a viselkedést. Egyre nő az Alzheimer-kórban szenvedők száma a világban. Ennek okán elengedhetetlen, hogy megtaláljuk a módját ennek a degeneratív betegségnek a megelőzésére.

Az oxidatív stresszről úgy tartják, hogy szerepet játszik az olyan neurológiai betegségek kialakulásában és progressziójában, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a sclerosis multiplex.

Több tanulmány kimutatta már, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek vérében alacsonyabb a szelénszint. Ezenkívül egyes tanulmányok azt találták, hogy az élelmiszerekben és az étrend-kiegészítőkben található antioxidánsok javíthatják az Alzheimer-kórban szenvedő betegek memóriáját.

A mediterrán étrend, amely gazdag szeléntartalmú ételekben, például tenger gyümölcseiben és diófélékben, az Alzheimer-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár.

Fontos a pajzsmirigy egészsége szempontjából

A szelén fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. A pajzsmirigyszövet az emberi test bármely szervénél nagyobb mennyiségű szelént tartalmaz. Ez a kifejezetten erős ásványi anyag alapvető szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok termelésében, és segít megvédeni a pajzsmirigyet az oxidatív károsodásoktól. Az egészséges pajzsmirigy azért fontos, mert szabályozza az anyagcserét, a növekedést és a fejlődést.

A szelénhiányt olyan pajzsmirigy-betegségekkel hozták kapcsolatba, mint a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, amely a pajzsmirigy alulműködésének egy fajtája, amelyben az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet.

Egy felülvizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a szelén-kiegészítők napi három hónapon keresztüli szedése alacsonyabb pajzsmirigy-antitesteket eredményezett. Ez az általános jólét-, és a hangulat javulásához is vezetett a Hashimoto-kórban szenvedőknél.

Erősíti az immunrendszert

Immunrendszere megőrzi a test egészségét azáltal, hogy felismeri és leküzdi a lehetséges veszélyeket. Ide tartoznak a baktériumok, a vírusok és a paraziták. A szelén fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségében, továbbá segít csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben, ami erősíti az immunitást és csökkenti a gyulladást.

Tanulmányok kimutatták, hogy a megnövekedett szelénszint a vérben, fokozott immunválaszhoz kapcsolódik. Továbbá megállapították azt is, hogy a hiány károsítja az immunsejtek működését, és lassabb immunválaszhoz vezethet.

A szelén hiányt a HIV-fertőzötteknél a halálozás és a betegség progressziójának megnövekedett kockázatával is összefüggésbe hozták, miközben kimutatták, hogy az étrend-kiegészítők kevesebb kórházi kezelést eredményeznek, és ezeknél a betegeknél csökkennek a tünetek.

Ezenkívül a szelén-kiegészítők segíthetik az influenzában, tuberkulózisban és hepatitis C-ben szenvedők immunrendszerének megerősítését.

Segíthet csökkenteni az asztmás tüneteket

Az asztma a légutakat érintő krónikus betegség. A légutak levegőt szállítanak a tüdőbe és onnan ki. Amennyiben begyulladnak és szűkülni kezdenek, az olyan tüneteket okoz, mint a légszomj, a zihálás, a mellkasi szorító érzés és a köhögés. Kísérletek alapján az asztmát összefüggésbe hozták a szervezetben megnövekedett oxidatív stresszel és a gyulladásokkal.

A szelén gyulladáscsökkentő képessége miatt segíthet csökkenteni az asztmával kapcsolatos tüneteket, mivel az asztmás betegek vérében általában alacsonyabb a szelénszint.

A legjobb étrendi szelénforrások

Szerencsére sok egészséges étel tartalmaz jelentős mennyiségű szelént, mint például az osztriga, a kesudió, a tojás, a napraforgómag, a csirkemell és a szardínia.

A növényi élelmiszerekben lévő szelén mennyisége a termesztési talajtól függően változik. Így a növények szeléntartalma nagymértékben függ a termesztés helyétől.

Ezért fontos, hogy változatos étrendet fogyasszunk, amely ennek a fontos ásványi anyagnak egynél több jó forrását tartalmazza.

A szelén túladagolás veszélyei

Bár szükséges az egészséghez, a szelén túladagolás veszélyes lehet. A nagy dózisú szelén fogyasztása mérgező és akár halálos kimenettel is járhat. Bár a szelén toxicitása ritka, fontos, hogy az ajánlott napi 55 mcg közelében maradjunk, és soha ne lépjük túl a napi 400 mcg-os felső határt.

Élelmiszerből nehéz olyan adagot elfogyasztani, ami szelén túladagolás kockázatával járna. Ellenben aki étrend-kiegészítőt szed, oda kell figyeljen az adagolásra.

A szelénmérgezés jelei a következők

  • hajhullás
  • hányinger
  • hányás
  • szédülés
  • remegés
  • arc kipirulása
  • izomláz

Súlyos esetekben az akut szeléntoxicitás súlyos neurológiai és bélrendszeri tünetekhez, veseelégtelenséghez, szívrohamhoz és halálhoz is vezethet.