szauna hatása

A szauna hatása a szervezetre

Talán hallott már arról, hogy a forró szauna hatása az edzőteremben végzett edzés után pihentető és méregtelenítő lehet a szervezet számára.

A skandinávok évszázadok óta szaunát használnak a tisztítás, pihenés és fogyás állítólagos előnyei miatt. Finnországban például nagyjából 2 millió szauna áll rendelkezésre az ország 5,2 millió emberének. A szauna használata a skandináv országokban gyermekkorban kezdődik.

A szaunák előnyeiről szóló jelenlegi kutatás vegyes. Ha fontolóra veszi a szauna használatát egészségügyi és wellness rutinjához, először mindenképpen mérlegelje sajátos egészségügyi szükségleteit.

Szauna vagy gőzfürdő

Sokan kérdezik, hogy mi a különbség a szauna és a gőzfürdő között, mivel a legtöbb wellness szállás kínálja mindkét lehetőséget. Ezeket a típusú szobákat az izzadás elősegítésére használják, de különböző típusú hőt használnak ennek eléréséhez. A szaunák kályhából vagy forró kőzetekből előállított száraz hőt használnak, hogy a helyiséget nagyon alacsony páratartalom mellett 90,5 °C hőmérsékletre emeljék.

A gőzfürdők nedves meleget foglalnak magukban. Alacsonyabb hőmérsékleten, általában 43–49 °C és 100 százalékos relatív páratartalom mellett működnek.

A szauna hatása és előnyei

A szaunába belépve a bőr hőmérséklete és a pulzusszám megemelkedik, aztán az erek kitágulnak. Ez akkor történik, amikor a szív több vért kezd pumpálni. A szauna hatása, hogy az izzadás is fokozódik, melynek van néhány előnye.

Javuló állóképesség

Nem túl sokat kutatták a szauna egészségügyi hatásait, de a rendszeresen szaunázók körében közel negyven százalékkal kevesebb az elhalálozás szív- és érrendszeri betegségekben. Egy kutatással igazolták, hogy a heti öt-hat alkalommal szaunázók a legerősebb szívűek.

Első látásra talán nem tűnik okos dolognak, hogy 60-70 fokos hőingásokkal terheljük a szervezetünket, de meglepő módon mégis hálás érte. Javíthatjuk az érrendszeri funkciókat és csökkenthetjük a stroke esélyét.

Kikapcsolódás

A szaunákat hagyományosan a pihenés érzésének előidézésére használják. Ahogy a pulzusszám emelkedik és az erek kitágulnak, a bőr véráramlása növekszik. A javíthatják a vérkeringést is.

A szimpatikus idegrendszer aktívabbá válik, hogy fenntartsa a test egyensúlyát. A belső elválasztású mirigyek elkezdenek bekapcsolódni ebbe a válaszba. A szervezet hőre adott reakciója kevésbé érzékelheti a fájdalmat, éberebbé válik, és örömet okozhat. A meleg ellazítja az izmokat, beleértve az arcot és a nyakat is. Ezek az izmok gyakran megfeszülnek egy hosszú nap után.

Ez a relaxációs hatás az egyik legnagyobb előnye a szauna használatának. A relaxációs hatás növelése érdekében érdemes gyakorolni a meditációt. Amikor fizikailag megnyugszik a test, gyakran az elme és az érzelmek követik a példáját. A hatás tartós, és akár még jobb éjszakai alvást is elősegíthet.

Fájdalomcsillapítás

A száraz szauna használata felpezsdítheti az embereket. Mivel az erek ellazulnak és kitágulnak a szaunában, a véráramlás fokozódik, és ez a tapasztalat segíthet csökkenteni az ízületek feszültségét és enyhíteni a fájó izmokat.

A szaunák segíthetnek a krónikus fájdalomban és ízületi gyulladásban szenvedőknek is. A krónikus mozgásszervi betegségekben, köztük a reumatoid artritiszben és a spondylitisben szenvedő betegek körében végzett tanulmány felfedezte, hogy a szaunázás négy hét alatt csökkentette a fájdalmat, a merevséget és a fáradtságot.

Bár minden beteg valamilyen előnyről számolt be, a javulást nem találták statisztikailag szignifikánsnak. A szerzők azt javasolják, hogy az ilyen állapotú betegek végezzenek el néhány próbafolyamatot, hogy megnézzék, hogy tapasztalnak e javulást a szaunázás hatására, mielőtt kezelési rutinjukba beépítik.

A szauna használatának kockázatai

Sok előny sorolható fel a szauna hatása mellett, de ne felejtsük el, hogy mindennek van hátrányai, és ez alól a szauna sem kivétel.

Kiszáradás

Az átlagember körülbelül fél liter izzadságot veszít rövid időn belül a szaunában, ezért fokozottan ügyelni kell a víz pótlására a használat előtt és után. Nem szabad hosszú időt tölteni a szaunában, mivel a hosszabb időszakok növelik a kiszáradás kockázatát.

A súlyos kiszáradás orvosi vészhelyzet. Szédülés vagy fejfájás esetén azonnal el kell hagyni a szaunát.

A súlyos kiszáradás szövődményei

 • Alacsony vérnyomás
 • Hő kimerültség vagy hőguta
 • Veseelégtelenség
 • Hipovolémiás sokk
 • Rohamok
 • Eszméletvesztés
 • Kóma

A szaunázás után fontos a folyadék pótlás a test hidratálásához.

Fogyás

A szaunák nem hatékonyak a fogyásban, mert az egyetlen vesztett súly a folyadék, és a szervezet ezt a veszteséget pótolja az evés vagy ivás alatt. Fogyáshoz az egészséges táplálkozáson és a testmozgáson át vezet az út.

Toxinok

Nincs bizonyíték arra, hogy a szaunázás közbeni izzadás toxinokat szabadít fel a testből vagy a bőrből. Az izzadás egyetlen célja, hogy megakadályozza a test túlmelegedését. A máj és a vesék végzik a méregtelenítést.

A megfelelő hidratálás fontos a máj és a vesék megfelelő működéséhez. A szauna használata után ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékok pótlására, így a máj és a vesék is tudják végezni a feladatukat.

Termékenység

A kutatások összefüggést találtak a szaunahasználat és a férfiak termékenységének elvesztése között. Egy nemrégiben finn férfiakon végzett vizsgálatban, akik három hónapig hetente kétszer 15 perces szaunázáson vettek részt, megállapították, hogy a szauna hatása jelentősen negatívan befolyásolta a spermiumok termelését. A jó hír az, hogy a hatás visszafordíthatónak bizonyult.

Mikor kerüljük el a szaunázást

Bizonyos egészségügyi feltételek nem kompatibilisek a szaunával vagy a gőzfürdővel. Az alábbi állapotok bármelyike esetében nem ajánlott a szauna használata.

 • Asztma vagy más légzési problémák.
 • Szívbetegség.
 • Terhesség.
 • Epilepszia.
 • Nagyon magas vagy nagyon alacsony vérnyomás.
 • Alkohol hatása alatt álló emberek.
 • Akik stimulánsokat, nyugtatókat vagy más tudatmódosító gyógyszereket szednek.

A Journal of Forensic Science folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a szaunahasználat miatti halálesetek rendkívül ritkák (100 000 lakosra kevesebb, mint 2 eset). A halálozások 51%-át természetes okok okozták, 25%-ukat pedig hőhatás. A szaunákban bekövetkezett halálesetek fele alkoholos befolyásoltságú embereknél történt, és a legtöbben egyedül voltak.

Következő lépések

A jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy a szaunázásnak előnyei és kockázatai is vannak. A szaunák általában biztonságosak az egészséges emberek számára. Sajnos kevés bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy egészségügyi előnyük van a relaxáció és az általános jó közérzet felett.

Bár sokan az egészséges életmód részeként használják a szaunát, lehet, hogy nem mindenki számára ez a legjobb választás. Amennyiben az egészséges táplálkozással, a testmozgással és sok vízzel együtt használják, a szaunázások segíthetnek:

 • enyhíteni a kisebb fájdalmakat, izomfájdalmakat;
 • pihenni és jobban aludni;
 • javítani a vérkeringést.

Fontos megjegyezni, hogy a hosszú ideig tartó magas hőmérséklet valóban megterheli a testet. Eleinte 15 perces ülésekre kell törekedni, de 30 percnél semmiképpen nem tovább.

Szaunázás előtt le kell venni minden ékszert, órát, szemüveget és kontaktlencsét. Ha szaunázás közben szédül, rosszul érzi magát, vagy fejfájása van, azonnal hagyja el a helységet és hűljön le. A szauna használata után feltétlenül hidratálni kell a testet néhány pohár vízzel.