Szalai Attila

Szalai Attila karrierje, fizetése és édesapja

Név: Szalai Attila Árpád
Született: Budapest, 1998. január 20.
Magassága: 192cm
Posz: hátvéd

Szalai Attila magyar válogatott labdarúgó, jelenleg a török Fenerbahçe játékosa. Édesapja szintén válogatott labdarúgó volt, most utánpótlásedzőként tevékenykedik.

Sport karrierje

A Gödi SE csapatában ismerkedett meg a labdarúgással, majd később a Vácban játszott, aztán a Vasas Sport Club utánpótlás csapatába került. Az osztrák Rapid Wien megfigyelői hamar felfigyeltek rá és 2012-ben egy hét próbajátékra hívták. Kiváló teljesítménye miatt azonnal szerződtették. Az ifjúsági klubban kezdett, majd a harmadosztályú tartalékcsapatban játszott.

2016 május 14-én az első osztályban mutatkozottt be egy bajnoki mérkőzésen. 2017. július 1-jén hazajött a Mezőkövesdi SE-hez, egy hároméves szerződés keretében. Az NB1-ben két szezon alatt 41 mérkőzésen játszott és védő létére két gólt szerzett.

2019 nyarán átigazolt a ciprusi Apóllon Lemeszú csapathoz, ahol július 11-én játszotta első mérkőzését. A 2019-2020-as bajnokságban tizennégy bajnoki meccsen játszhatott.

A következő idényben az Ermisz ellen szerezte meg első gólját az Apóllon csapatában. 2020 év végén a török Galatasaray mutatott érdeklődött utána, de nem valósult meg az átigazolás. A bajnokság 18. fordulójában sajnálatos módon öngólt szerzett, ami miatt a csapata vereséget szenvedett. A második gólját a következő bajnoki fordulóban szerezte.

A török Fenerbahçe 2021. január 17-én szerződtette a védőt négy és fél évre. A sajtóhírek arról szóltak, hogy a törökök 2,3 millió eurót fizetettek érte az Apóllonnak. Szalai Attila fizetése 350 ezer euró körüli összeg lehet évente. Január 25-én kapott először lehetőséget a játékra a Kayserispor elleni mérkőzésen, amelyen három gólos győzelmet arattak. Szalai Attila játékát másnap a török sportsajtó a csapata egyik legjobbjának ítélte.

Fenerbache Szalai Attila

Első gólját a Süper Lig 29. fodulójában 2021. március 8-án szerezte a Konyaspor ellen. A második bajnoki találatra a 35. fordulóban került sor. 2021. április 25-én csapata a Kasımpaşa ellen győzedelmeskedett 3–2-re, mely mérkőzésen Szalai Attila fejjel talál a kapúba. A mérkőzésen nyújtott teljesítménye miatt a spanyol Sevilla és az angol Leicester City is érdeklődött utána a sajtóhírek szerint.

Magyar válogatottban

A 2019-es Uruguay-, és Wales elleni mérkőzésekre kapott meghívást Marco Rossi szövetségi kapitánytól a magyar válogatottba.
2020-tól az Európa-bajnoki szereplést kiharcoló nemzeti csapat alapembere lett. A szövetségi kapitány nevezte őt a válogatott 2021-es Európa-bajnokságra készülő keretébe. Az EB-n mindhárom csoportmérkőzését végigjátszotta.

Szalai Attila apja

Idősebb Szalai Attila 1965 július 09-én született Zebegényben. Az 1983-1995 között játszott a magyar élvonalban a Vác, az MTK és a Csepel csapatokban. 1987-ben és 1994-ben magyar bajnokságot is nyert az MTK és Vác színeiben. 1987-ben kétszer is játék lehetőséget kapott a válogatottban.

Szalai Attila apja jelenleg utánpótlás edzőként foglalkozik a fiatal tehetségekkel.

Hasonló cikkek a témában