A sütőtök kalória tartalma nagy részét a szénhidrát alkotja, melynek megközelítőleg 20%-a cukor. Ez a zöldség Észak-Amerikában őshonos, és különösen népszerű a Hálaadás és a Halloween ünnepek idején.
Noha általában zöldségnek tekintik, a sütőtök tudományosan gyümölcs, mivel magokat tartalmaz. Ennek ellenére táplálkozási szempontból jobban hasonlít a zöldségekhez, mint a gyümölcsökhöz. Finom ízén túl a sütőtök tápláló, és számos egészségügyileg jótékony hatással jár a fogyasztása.
100g sütőtök kalória és tápanyag összetétele
A sütőtök ásványi anyag és vitamin tartalma
Ez az élelmiszer lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik. A sütőtök kalória tartalma azért ilyen alacsony, mert 94%-a víz. Nagyon magas a béta-karotin tartalma is, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin erősítheti az immunrendszert és segíthet a fertőzések leküzdésében. Ezzel szemben az A-vitamin-hiányban szenvedők immunrendszere gyengébb lehet.
Valójában a sütőtök szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:
- A-vitamin: 10630 IU 354%
- B-6 vitamin: 0,154mg 11%
- C-vitamin: 21mg 26,3%
- E-vitamin: 1,44mg 12%
- Kálium: 352mg 17,6%
A magas antioxidáns tartalom csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát
A szabad gyökök olyan molekulák, amelyeket a szervezet anyagcsere-folyamatai termelnek. Bár rendkívül instabilak, hasznos szerepük van, például elpusztítják a káros baktériumokat.
A szervezetben a túlzott mennyiségű szabad gyökök azonban oxidatív stressznek nevezett állapotot hoznak létre, amely összefüggésbe hozható krónikus betegségekkel, beleértve a szívbetegségeket és a rákot.
A sütőtök antioxidánsokat tartalmaz, például alfa-karotint, béta-karotint és béta-kriptoxantint. Ezek semlegesíthetik a szabad gyököket, megakadályozva ezzel a sejtek károsítását.
Kémcsöves és állatkísérletek kimutatták, hogy ezek az antioxidánsok megvédik a bőrt a napsugárzás okozta káros hatásoktól, és csökkentik a rák, a szembetegségek és más egyéb betegségek kockázatát.
A kálium, a C-vitamin és a rost jótékony hatással lehet a szív egészségére
A sütőtök számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek javíthatják a szív egészségét. Magas a kálium-, C-vitamin– és rosttartalma, amelyek a szív számára jótékony hatásúak.
Például tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb káliumbevitellel rendelkező emberek vérnyomása alacsonyabb, és a stroke kockázata is csökken – ez a szívbetegség két kockázati tényezője.
A sütőtök magas az antioxidánsokban is, amelyek megvédhetik a „rossz” LDL- koleszterint az oxidációtól. Amikor az LDL-koleszterin részecskék oxidálódnak, összetapadhatnak az erek falán, ami korlátozhatja az ereket, és növelheti a szívbetegség kockázatát.
Hihetetlenül sokoldalú és könnyen hozzáadható étrendhez
Édes ízének köszönhetően olyan ételek népszerű összetevőjévé válik, mint a pudingok, a piték és a palacsinták. Azonban ugyanolyan jól működik sós ételekben, mint például sült zöldségek, levesek és tészták.
Nagyon kemény a sütőtök héja, ezért a szeletelés némi erőfeszítést igényel. Miután felvágta, kikanalazza a magokat és a szálkás részeket, majd szeletelje fel a sütőtököt szeletekre.
A magvak is ehetők, és tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek számos egyéb előnyt is kínálnak. Például a tökmag javíthatja a hólyag és a szív egészségét.
A sütőtök előre vágva vagy befőtt formában is kapható, így rugalmasságot biztosít a receptek elkészítésében. Konzerv vásárlásakor figyelmesen olvassa el a címkéket, mivel nem minden termék 100%-ban sütőtökből készül, és érdemes kerülni a hozzáadott összetevőket, különösen a cukrot.
A sütőtököt úgy lehet legegyszerűbben fogyasztani, ha sóval, borssal ízesítjük és a sütőben megsütjük. Sokan szívesen készítik töklevesnek is, különösen télen.