Sütőtök kalória tartalma és jótékony hatásai

Sütőtök kalória tartalma és jótékony hatásai

A sütőtök kalória tartalma nagy részét a szénhidrát alkotja, melynek megközelítőleg 20%-a cukor. Ez a zöldség Észak-Amerikában őshonos, és különösen népszerű a Hálaadás és a Halloween ünnepek idején.

Noha általában zöldségnek tekintik, a sütőtök tudományosan gyümölcs, mivel magokat tartalmaz. Ennek ellenére táplálkozási szempontból jobban hasonlít a zöldségekhez, mint a gyümölcsökhöz. Finom ízén túl a sütőtök tápláló, és számos egészségügyileg jótékony hatással jár a fogyasztása.

100g sütőtök kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
1g
9,7g
2,2g
0,1g
2g
45

A sütőtök ásványi anyag és vitamin tartalma

Ez az élelmiszer lenyűgöző tápanyagprofillal rendelkezik. A sütőtök kalória tartalma azért ilyen alacsony, mert 94%-a víz. Nagyon magas a béta-karotin tartalma is, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin erősítheti az immunrendszert és segíthet a fertőzések leküzdésében. Ezzel szemben az A-vitamin-hiányban szenvedők immunrendszere gyengébb lehet.

Valójában a sütőtök szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • A-vitamin: 10630 IU 354%
  • B-6 vitamin: 0,154mg 11%
  • C-vitamin: 21mg 26,3%
  • E-vitamin: 1,44mg 12%
  • Kálium: 352mg 17,6%

A magas antioxidáns tartalom csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

A szabad gyökök olyan molekulák, amelyeket a szervezet anyagcsere-folyamatai termelnek. Bár rendkívül instabilak, hasznos szerepük van, például elpusztítják a káros baktériumokat.

A szervezetben a túlzott mennyiségű szabad gyökök azonban oxidatív stressznek nevezett állapotot hoznak létre, amely összefüggésbe hozható krónikus betegségekkel, beleértve a szívbetegségeket és a rákot.

A sütőtök antioxidánsokat tartalmaz, például alfa-karotint, béta-karotint és béta-kriptoxantint. Ezek semlegesíthetik a szabad gyököket, megakadályozva ezzel a sejtek károsítását.

Kémcsöves és állatkísérletek kimutatták, hogy ezek az antioxidánsok megvédik a bőrt a napsugárzás okozta káros hatásoktól, és csökkentik a rák, a szembetegségek és más egyéb betegségek kockázatát.

A kálium, a C-vitamin és a rost jótékony hatással lehet a szív egészségére

A sütőtök számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek javíthatják a szív egészségét. Magas a kálium-, C-vitamin– és rosttartalma, amelyek a szív számára jótékony hatásúak.

Például tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb káliumbevitellel rendelkező emberek vérnyomása alacsonyabb, és a stroke kockázata is csökken – ez a szívbetegség két kockázati tényezője.

A sütőtök magas az antioxidánsokban is, amelyek megvédhetik a „rossz” LDL- koleszterint az oxidációtól. Amikor az LDL-koleszterin részecskék oxidálódnak, összetapadhatnak az erek falán, ami korlátozhatja az ereket, és növelheti a szívbetegség kockázatát.

Hihetetlenül sokoldalú és könnyen hozzáadható étrendhez

Édes ízének köszönhetően olyan ételek népszerű összetevőjévé válik, mint a pudingok, a piték és a palacsinták. Azonban ugyanolyan jól működik sós ételekben, mint például sült zöldségek, levesek és tészták.

Nagyon kemény a sütőtök héja, ezért a szeletelés némi erőfeszítést igényel. Miután felvágta, kikanalazza a magokat és a szálkás részeket, majd szeletelje fel a sütőtököt szeletekre.

A magvak is ehetők, és tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek számos egyéb előnyt is kínálnak. Például a tökmag javíthatja a hólyag és a szív egészségét.

A sütőtök előre vágva vagy befőtt formában is kapható, így rugalmasságot biztosít a receptek elkészítésében. Konzerv vásárlásakor figyelmesen olvassa el a címkéket, mivel nem minden termék 100%-ban sütőtökből készül, és érdemes kerülni a hozzáadott összetevőket, különösen a cukrot.

A sütőtököt úgy lehet legegyszerűbben fogyasztani, ha sóval, borssal ízesítjük és a sütőben megsütjük. Sokan szívesen készítik töklevesnek is, különösen télen.