Spárga kalória és vitamin tartalma valamint jótékony hatásai

Spárga kalória és vitamin tartalma valamint jótékony hatásai

Előfordulhat, hogy a spárga nem a legnépszerűbb zöldség, de az vitathatatlan, hogy az egyik legegészségesebb. Van néhány hasonlóan alulértékelt zöldség, melyek tele vannak hasznos tápanyagokkal, továbbá segíthetnek megelőzni bizonyos egészségügyi problémákat. A spárga kalória tartalma rendkívül alacsony, szinte teljes egészét a fehérje és a szénhidrát teszi ki. Ezen felül jó A-, B- és K-vitamin forrás, amelyeknek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Ez a népszerű zöldség többféle színben kapható, beleértve a zöldet, fehéret és lilát. A világ minden táján használják ételekhez, beleértve a frittatákat, tésztákat és a sült krumplit.

100g spárga kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Rost
Zsír
Kalória
2,2g
1,8g
1,8g
2,1g
0,1g
20

A spárga vitamin és ásványi anyag tartalma

A spárga hatása rengeteg egészségügyi előnyt kínál, elsősorban magas vitamin- és antioxidáns tartalmának köszönhetően.
Igen alacsony a spárga kalória tartalma, de ennek ellenére sok A-, B9 és K-vitamint tartalmaz. Ez egy erős természetes antioxidáns, amely jelentősen elősegítheti a szervezet ellenállását a kórokozókkal- és a szabad gyökök által okozott károsodásokkal szemben.

Kis mennyiségű egyéb mikrotápanyagot is tartalmaz, beleértve a vasat, cinket és riboflavint. Ezenkívül a spárga magas folsavtartalommal rendelkezik, mely egy olyan tápanyag, ami létfontosságú az egészséges terhességhez és számos fontos folyamathoz a szervezetben, beleértve a sejtnövekedést és a DNS-képzést.

Vitaminok:

  • A: 756IU 25,2%
  • B1: 0,143mg 13%
  • B2: 0,141mg 10,1%
  • B9: 52µg 26%
  • K: 42µg 55,5%

Ásványi anyagok:

  • Kálium: 202mg 10,1%
  • Réz: 0,189mg 18,9%
  • Vas: 2,14mg 15,3%

A spárga egészségügyi előnyei

Számos antioxidáns található benne, javítja az emésztőrendszer egészségét, segíthet csökkenteni a vérnyomást és hasznunkra lehet a fogyás alatt is.

Antioxidánsok jó forrása

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni sejtjeit a szabad gyökök és az oxidatív stressz káros hatásaitól. Az oxidatív stressz hozzájárul az öregedéshez, a krónikus gyulladásokhoz és számos betegséghez, beleértve a rákot is. A spárga a többi zöld zöldséghez hasonlóan magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Ezek közé tartozik az E-vitamin, a C-vitamin és a glutation, valamint a különféle flavonoidok és polifenolok.

A spárga különösen magas a kvercetin, izorhamnetin és kaempferol flavonoidokban. Ezeknek az anyagoknak vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, vírus- és rákellenes hatásuk mutatkozott számos humán, kémcsöveken és állatokon végzett vizsgálat során.

Sőt, a lila spárga erőteljes pigmenteket, úgynevezett antocianinokat tartalmaz, amelyek élénk színt adnak a zöldségnek, és antioxidáns hatást fejtenek ki a szervezetben. Valójában az antocianinbevitel növelése csökkenti a vérnyomást, valamint a szívinfarktus és a szívbetegség kockázatát. A spárgát más gyümölcsökkel és zöldségekkel együtt fogyasztva számos antioxidánssal láthatja el szervezetét a jó egészség érdekében.

Javíthatja az emésztőrendszer egészségét

Az élelmi rostok elengedhetetlenek a jó emésztőrendszer egészségéhez. Mindössze fél csésze spárga 1,8 gramm rostot tartalmaz, ami napi szükségletének 7%-a. A tanulmányok azt sugallják, hogy a rostban gazdag gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a magas vérnyomás, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát.

A spárga különösen sok oldhatatlan rostot tartalmaz, ami ömleszti a székletet és támogatja a rendszeres bélmozgást. Kis mennyiségű oldható rostot is tartalmaz, amely vízben oldódik és gélszerű anyagot képez az emésztőrendszerben. Az oldható rostok táplálják a bélben lévő barátságos baktériumokat, például a bifidobaktériumokat és a lactobacillust. Ezen jótékony baktériumok számának növelése szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és az alapvető tápanyagok, például a B12- és K2-vitaminok előállításában. A spárga fogyasztása rostban gazdag étrend részeként kiváló módja annak, hogy kielégítse rostszükségletét, és megőrizze emésztőrendszerének egészségét.