Előfordulhat, hogy a spárga nem a legnépszerűbb zöldség, de az vitathatatlan, hogy az egyik legegészségesebb. Van néhány hasonlóan alulértékelt zöldség, melyek tele vannak hasznos tápanyagokkal, továbbá segíthetnek megelőzni bizonyos egészségügyi problémákat. A spárga kalória tartalma rendkívül alacsony, szinte teljes egészét a fehérje és a szénhidrát teszi ki. Ezen felül jó A-, B- és K-vitamin forrás, amelyeknek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.
Ez a népszerű zöldség többféle színben kapható, beleértve a zöldet, fehéret és lilát. A világ minden táján használják ételekhez, beleértve a frittatákat, tésztákat és a sült krumplit.
100g spárga kalória és tápanyag összetétele
A spárga vitamin és ásványi anyag tartalma
A spárga hatása rengeteg egészségügyi előnyt kínál, elsősorban magas vitamin- és antioxidáns tartalmának köszönhetően.
Igen alacsony a spárga kalória tartalma, de ennek ellenére sok A-, B9 és K-vitamint tartalmaz. Ez egy erős természetes antioxidáns, amely jelentősen elősegítheti a szervezet ellenállását a kórokozókkal- és a szabad gyökök által okozott károsodásokkal szemben.
Kis mennyiségű egyéb mikrotápanyagot is tartalmaz, beleértve a vasat, cinket és riboflavint. Ezenkívül a spárga magas folsavtartalommal rendelkezik, mely egy olyan tápanyag, ami létfontosságú az egészséges terhességhez és számos fontos folyamathoz a szervezetben, beleértve a sejtnövekedést és a DNS-képzést.
Vitaminok:
- A: 756IU 25,2%
- B1: 0,143mg 13%
- B2: 0,141mg 10,1%
- B9: 52µg 26%
- K: 42µg 55,5%
Ásványi anyagok:
- Kálium: 202mg 10,1%
- Réz: 0,189mg 18,9%
- Vas: 2,14mg 15,3%
A spárga egészségügyi előnyei
Számos antioxidáns található benne, javítja az emésztőrendszer egészségét, segíthet csökkenteni a vérnyomást és hasznunkra lehet a fogyás alatt is.
Antioxidánsok jó forrása
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni sejtjeit a szabad gyökök és az oxidatív stressz káros hatásaitól. Az oxidatív stressz hozzájárul az öregedéshez, a krónikus gyulladásokhoz és számos betegséghez, beleértve a rákot is. A spárga a többi zöld zöldséghez hasonlóan magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Ezek közé tartozik az E-vitamin, a C-vitamin és a glutation, valamint a különféle flavonoidok és polifenolok.
A spárga különösen magas a kvercetin, izorhamnetin és kaempferol flavonoidokban. Ezeknek az anyagoknak vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, vírus- és rákellenes hatásuk mutatkozott számos humán, kémcsöveken és állatokon végzett vizsgálat során.
Sőt, a lila spárga erőteljes pigmenteket, úgynevezett antocianinokat tartalmaz, amelyek élénk színt adnak a zöldségnek, és antioxidáns hatást fejtenek ki a szervezetben. Valójában az antocianinbevitel növelése csökkenti a vérnyomást, valamint a szívinfarktus és a szívbetegség kockázatát. A spárgát más gyümölcsökkel és zöldségekkel együtt fogyasztva számos antioxidánssal láthatja el szervezetét a jó egészség érdekében.
Javíthatja az emésztőrendszer egészségét
Az élelmi rostok elengedhetetlenek a jó emésztőrendszer egészségéhez. Mindössze fél csésze spárga 1,8 gramm rostot tartalmaz, ami napi szükségletének 7%-a. A tanulmányok azt sugallják, hogy a rostban gazdag gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a magas vérnyomás, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázatát.
A spárga különösen sok oldhatatlan rostot tartalmaz, ami ömleszti a székletet és támogatja a rendszeres bélmozgást. Kis mennyiségű oldható rostot is tartalmaz, amely vízben oldódik és gélszerű anyagot képez az emésztőrendszerben. Az oldható rostok táplálják a bélben lévő barátságos baktériumokat, például a bifidobaktériumokat és a lactobacillust. Ezen jótékony baktériumok számának növelése szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és az alapvető tápanyagok, például a B12- és K2-vitaminok előállításában. A spárga fogyasztása rostban gazdag étrend részeként kiváló módja annak, hogy kielégítse rostszükségletét, és megőrizze emésztőrendszerének egészségét.