A sör kalória tartalma szinte jelentéktelennek is nevezhető, mivel nagyrészben vízből áll. Viszont ha valaki túlzásokba esik a fogyasztásával, akkor nagyon könnyen jelentős mennyiségű kalória is bevihető belőle.
Az emberek évezredek óta isznak sört világszerte. A sör egy népszerű alkoholos ital, amelyet gabonaszemek élesztővel, komlóval és egyéb ízesítőszerekkel történő erjesztésével állítanak elő. A legtöbb sörfajta 4-6% alkoholt tartalmaz, de ez az érték akár 0,5-40% is lehet. Mivel a feltörekvő kutatások kimutatták, hogy a mérsékelt mennyiségű bor jótékony hatással lehet az egészségre, sokan kíváncsiak, hogy a sör jót tesz-e. Ez a cikk feltárja a sör táplálkozási tulajdonságait, valamint lehetséges előnyeit és hátrányait.
1dl sör kalória és tápanyag összetétele
A sör ásványi anyag és vitamin tartalma
Bár a sört gyakran üres kalóriának tekintik, bizonyos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Ezenkívül kis mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, tiamint, vasat és cinket. A B-vitaminok és ásványi anyagok tartalma a gabonafélékből és élesztőből készült sör eredménye.
Figyelemre méltó, hogy a világos sör a normál sör kalóriájának körülbelül kétharmadát és valamivel kevesebb alkoholt tartalmaz. Bár kis mennyiségű mikrotápanyagot tartalmaz, nem jó forrás a teljes értékű élelmiszerekhez, például a gyümölcsökhöz és zöldségekhez képest. Hatalmas mennyiségű sört kell inni ahhoz, hogy elérjük vele a napi tápanyagszükségletet.
Lehetséges előnyök
A enyhe vagy mérsékelt sörfogyasztás összefüggésbe hozható bizonyos egészségügyi előnyökkel, de ne feledkezzünk azért meg a lentebb felsorolt hátrányairól sem.
Hasznos lehet a szívnek
A szívbetegség a vezető halálok szinte az egész világon. Számos tanulmány azt sugallja, hogy a könnyed vagy mérsékelt sör és alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.
Egy 12 hetes, 36 túlsúlyos felnőtt bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a mérsékelt sörfogyasztás – napi egy ital nőknek, két ital férfiaknak – javította a HDL (jó) koleszterin antioxidáns tulajdonságait, miközben javítja a szervezet koleszterineltávolító képességét is.
Egy kiterjedt áttekintés megállapította, hogy az alacsony vagy mérsékelt sörfogyasztás – nőknél legfeljebb napi egy ital, férfiaknál legfeljebb kettő – a borhoz hasonló mértékben csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a lehetséges előnyök csak a könnyű vagy mérsékelt bevitelhez kapcsolódnak. Másrészt a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás növelheti a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.
Javíthatja a vércukorszint szabályozását
Az enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztás javíthatja a vércukorszint szabályozását, ami sok cukorbeteg számára probléma.
Számos tanulmány kimutatta, hogy az enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti az inzulinrezisztenciát – a cukorbetegség kockázati tényezőjét –, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának általános kockázatát.
Egy több mint 70.000 résztvevő bevonásával végzett kiterjedt tanulmány összefüggésbe hozta a mérsékelt alkoholfogyasztást – heti 14 italt férfiaknál és 9 italt nőknél – a férfiaknál 43%-kal, a nőknél pedig 58%-kal alacsonyabb cukorbetegség kockázatát.
Az erős és mértéktelen ivás azonban ellensúlyozhatja ezeket az előnyöket, és jelentősen növelheti a cukorbetegség kockázatát.
Egyéb lehetséges előnyök
- Az alacsony vagy mérsékelt sörfogyasztás összefüggésbe hozható a férfiak és a posztmenopauzás nők erősebb csontozatával, így elmondható, hogy hatékonyan támogatja a csontsűrűséget.
- Az enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti a demencia kockázatát. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás azonban növelheti a kockázatot.
A sörfogyasztás hátrányai
Bár a enyhe vagy mérsékelt sörfogyasztásnak vannak potenciális előnyei, a mértéktelen ivás rendkívül káros lehet az egészségre.
- Az erősen és mértéktelenül ivóknak nagyobb a korai elhalálozás kockázata, mint a mérsékelten ivók és nem isznak.
- A gyakori alkoholfogyasztás függőséget és alkoholfogyasztási zavart okozhat.
- A kutatások azt sugallják, hogy az erősen és mértéktelenül ivóknál szignifikánsan nagyobb a depresszió kockázata, mint akik mérsékelten isznak, vagy egyáltalán nem isznak.
- A kutatások szerint napi 30 grammnál több alkoholfogyasztás, amely átlagban 3,5 deciliter sörben található meg, növelheti a májbetegségek kockázatát.
- A sör kalória tartalma nem túl magas, de nagy mennyiségben igen jelentős lehet.
- A kutatások bármilyen alkoholfogyasztást összefüggésbe hoznak a rákos megbetegedések, köztük a torok- és szájrák fokozott kockázatával.
A negatív egészségügyi következmények kockázatának csökkentése érdekében a legjobb, ha napi egy doboz/üveg sörre korlátozza az alkoholfogyasztást.
Ne feledje, hogy bár az alkoholfogyasztás bizonyos előnyökkel jár, ugyanazokat a pozitív hatásokat érheti el, ha változatos, tápanyagban gazdag étrendet fogyaszt, amely teljes értékű élelmiszerekből, például gyümölcsökből és zöldségekből áll.