Schön Szabolcs

Schön Szabolcs válogatott labdarúgó

Név: Schön Szabolcs
Született: Budapest, 2000 szeptember 27.
Magassága: 173cm
Posztja: támadó

Schön Szabolcs labdarúgó, az FC Dallas középpályása és a magyar válogatott csatára.

Schön Szabolcs pályafutása

Labdarúgó pályafutását a Budapest Honvéd akadémiáján kezdte. 2015 decemberében próbajátékra hívták az Ajaxhoz, de akkor sikerült megfelelőképpen felkeltenie a hollandok figyelmét, hogy ott marasztalják.

A következő évben a Honvéd U17-es és U19-es csapatában játszott, de egy felkészülési mérkőzés erejéig bemutatkozhatott a felnőtt csapatban a Diósgyőri elleni mérkőzésen.

2017 januárjában két és féléves szerződést kötött vele az Ajax Amszterdam. Eleinte az U17-es csapatban kapott szerepet, ahol első mérkőzésén a Genk ellen gólt lőtt és gólpasszt adott. Áprilisban tagja volt az Ajax utánpótlás csapatának, amely megnyerte a Future Cup nemzetközi labdarúgótornát. A torna mind a négy meccsén pályára lépett. 2019 év elején felbontották a szerződését az Ajaxal, közös megegyezéssel.

Elmondása szerint nagyon erős volt az amszterdami első csapat és nem lett volna lehetősége bekerülni, de ő mindenképpen felnőtt, első osztályú csapatban szeretett volna játszani.

Ezután hazatért és az MTK leigazolta, viszont a szezon végén kiestek az NB1-ből. A 2019-2020-as szezonban, a COVID-19 járvány miatt félbeszakították az idényt, de így is tizenhét mérkőzésen kapott játéklehetőséget és négy gólt lőtt. Az NB2-es bajnokságot megnyerték és visszajutottak az első ligába. Az MTK 2024 nyaráig szerződést hosszabbított vele.

2021 tavaszán az MTK hivatalosan is jelentettebe, hogy Schön Szabolcs a következő hónaptól az amerikai MLS-ben folytatja pályafutását az FC Dallas csapatában.

Válogatott szereplései

A 2016-os Telki-kupán az U17-es válogatott tagjaként ő lett a gólkirály. Sikeres szereplése folytán tagja volt a 2017-ben az U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon szereplő csapatnak, ahol a negyeddöntőig tudtak menetelni.

2021 májusában Marco Rossi szövetségi kapitány meghívta az Európa-bajnokságra készülő keretbe. A kontinenstornán 28 percet játéklehetőséget kapott, két mérkőzésen.

Schön Szabolcs fizetése

Az MLS szervezetben játszó amerikai kluboknál nem számítanak titkosnak a játékosok fizetései, így minden idény elején közzéteszik a honoráriumokat. A Los Angeles FC mexikói csatára, Carlos Vela a legjobban kereső játékos, a maga 6,3 millió dollárjával.

Az Amerikában légióskodó magyarok közül Nikolics Nemanja, a Chicago csatára keres a legjobban, ami 1,7 millió dolláros (kb. 450 millió forint) alapfizetést jelent évente.

Schön Szabolcs fizetése 2021-es évben 300.000$ (98 millió forint), melyre még rájönnek a bónuszok és szponzor pénzek, mely 40.000$ körüli összeget tesz ki.

Népszerű cikkek labdarúgás témában