Savanyú káposzta reflux ellen

Savanyú káposzta reflux ellen

A gyomorsav nélkülözhetetlen az emésztési folyamathoz. A reflux (sav visszafolyás) akkor fordul elő, amikor a gyomor tartalma felfelé halad a nyelőcsőbe. Legtöbb esetben ezt gyomorsav csökkentő tabletták segítségével próbálják orvosolni, hogy a visszaáramló sav ne okozzon problémát. Viszont azzal nem árt tisztában lenni, hogy az esetek többségében pont a kevés gyomorsav okozza a nemkívánatos tüneteket. A kevés savtól elgyengül a gyomor záróizma és azt a kis mennyiséget sem tudja utána visszatartani. Amennyiben ez a probléma, például a savanyú káposzta reflux ellen egy kiváló megoldás, mivel elősegíti a savtermelést.

A kevés gyomorsav okai

Számos tényező járul hozzá az alacsony gyomorsavhoz. A stressz és a helytelen táplálkozás a két leggyakoribb ok, amelyek közvetlenül befolyásolhatják az emésztési folyamatot.

Egyéb tényezők, amelyek alacsony gyomorsavat okozhatnak, a következők:

 • cinkhiány
 • életkor
 • túl gyors táplálkozás
 • magas cukorbevitel
 • antacid gyógyszerek
 • fertőzés
 • krónikus betegség

Ezeknek a problémáknak a kezelése nemcsak növelheti és normalizálhatja a gyomorsavszintet, hanem javíthatja az emésztőrendszer egészségét és csökkentheti a szervezet stresszintjét.

Az alacsony gyomorsav tünetei

A rossz emésztési tevékenység kiváltó oka az alacsony gyomorsav. Mivel az élelmiszerek és a tápanyagok nem bonthatók le, a gyomorban leülnek, és baktériumok felhalmozódását okozzák. Ennek a folyamatnak a fő tünetei a gázképződés és a puffadás.

Egyéb tünetek, amelyeket az alacsony gyomorsav okoz:

 • reflux
 • gyomorégés
 • gyomorgörcs
 • hányinger
 • székrekedés
 • hasmenés
 • fertőzés
 • emésztetlen étel a székletben
 • rossz lehelet
 • gyenge haj és köröm
 • száraz bőr

Gyomorsav növelésére néhány módszer

Az alacsony gyomorsav kezelése a kiváltó októl függ. Azonban van néhány lépés, amelyet követve önmagában is növelhető a gyomorsav szintje.

Az ételek alapos megrágása

Egy egyszerű, de figyelmen kívül hagyott tipp a gyomorsavszint és az emésztés javítására, hogy érdemes alaposan megrágni az ételeket. Az emésztés a szájban kezdődik. A nagyobb darabban lévő ételeket a szervezet lassabban emészti meg.

Mindig érdemes az ételt alaposan megrágni, hogy a gyomor megfelelően stimulálja az emésztőenzimeket. Ez megszüntetheti az alacsony gyomorsavval kapcsolatos tüneteket, és segít fenntartani a gyomor pozitív szintjét.

Feldolgozott élelmiszerek korlátozása

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag kiegyensúlyozott étrend szintén növelheti a gyomorsav szintjét. A feldolgozott élelmiszerek és cukrok gyulladást okozhatnak a gyomorban, csökkenthetik a savas aktivitást, és savas reflux tüneteket válthatnak ki.

Az egészséges étrend beépítése javíthatja az emésztési folyamatot is, lehetővé téve a gyomor számára, hogy megfelelően lebontsa az ételt, és felszívja a szervezetbe az alapvető fehérjéket. Érdemes megfontolni az alkoholfogyasztás korlátozását is a további előnyök érdekében.

Erjesztett savanyú káposzta reflux ellen

Az erjesztett zöldségek – például a kimchi, a savanyú káposzta és a savanyúság – természetesen javíthatják a gyomorsavszintet. Az erjesztéssel készült zöldségek és élelmiszerek probiotikus hatásúak, amelyek javíthatják az emésztést, leküzdhetik a káros baktériumokat, és csökkenthetik az alacsony gyomorsav okozta gyulladást.

Az emésztés javításán kívül a fermentált zöldségeket az immunrendszer erősítésével, a fogyás elősegítésével és a vérnyomás csökkentésével is összefüggésbe hozták.

Kiváló választás lehet az erjesztett savanyú káposzta reflux ellen, mivel kifejezetten hatékonyan stimulálja a gyomorsav termelést. Étkezés előtt érdemes a savanyú káposzta levét fogyasztani, mivel csodát tesz az emésztéssel.

Almaecet fogyasztása étkezés előtt

A nyers almaecet zúzott almából, baktériumokból és élesztőből készült fermentált folyadék. Gazdag fehérjében és enzimekben, amelyek segíthetnek az élelmiszerekben lévő baktériumok lebontásában. A nyers almaecet növelheti a gyomorsav szintjét, mivel savas tulajdonságai több savat juttatnak be az emésztőrendszerbe.

A gyomorsavszint növelése mellett a nyers almaecet csökkenti a savas reflux, a cukorbetegség és a magas vércukorszint tüneteit.

Az almaecetet ajánlott egy kis mennyiségű vízzel felhígítva fogyasztani étkezés előtt. Víz vagy más oldószer nélkül az almaecet károsíthatja a fogzománcot.

Gyömbér mint gyulladáscsökkentő

A gyömbér széles körben ismert gyulladáscsökkentő tulajdonságairól, amely elengedhetetlen tulajdonsága az alacsony gyomorsav okozta gyulladás csökkentésében. A savas reflux és más gyomor-bélrendszeri betegségek alternatív kezelésének is elismerték. Azonban további kutatásra van szükség annak megerősítéséhez, hogy a gyomorsav javítja a hatását.

Szeletelt, reszelt vagy áztatott formában is fogyasztható. Sokan alkalmazzák teaként, vagy ételekbe keverve. Orális kiegészítésként és por formájában is kapható.