Röplabda szabályok alapjai

Röplabda szabályok alapjai

A játék változatait 1895 óta játsszák. A röplabda szabályok azóta nagyban változtak, és 1964-ben lépett be a sportág az olimpiai játékok közé. A sportágnak mára globális követője van, a világ minden tájáról érkező nemzetek versenyeznek egymással. A sportág csúcsát az olimpiai játékok jelentik, ahol a legjobb játékosok szerepelnek.

A röplabda célja

A játék célja, hogy átüsd a labdát a háló felett (csak a kezed használatával) úgy, hogy az ellenfél térfelének padlóján pattanjon le. Az ellenfél csapatának meg kell próbálnia megakadályozni a labda lepattanását, mielőtt visszaadja a labdát. A játékokat 3 vagy 5 szettben játsszák, és a játék végén a legtöbb szettet elnyert csapat nyeri a meccset.

Játékosok és felszerelések

Minden csapatban egyszerre 6 játékos tartózkodik a pályán. A cserejátékosok az egész játék során használhatók. Minden játékos a támadózónában (a háló mellett) vagy a védekező zónában (a pálya hátsó részében) foglal helyet. Három játékos van minden zónában, és minden pont után az óramutató járásával megegyező irányban forognak.

A pálya téglalap alakú, méretei 18×9 m. A pályán egy 2,43 méter magas háló fut át, a labda átmérője 8 hüvelyk, súlya pedig 9 és 10 uncia között van. A pálya körvonalai körül egy pályán kívüli terület található, és ha a labda ezeken a szakaszokon pattan, akkor az ellenfél csapata kapja a pontot.

Minden csapat 30 másodperces sorozatonként legfeljebb két időtúllépést kap. Minden egyes beállítás után az időtúllépések száma kettőre áll vissza, függetlenül attól, hogy hányat használtak korábban.

Pontozás

A pontszerzéshez a labdának a földet kell érnie az ellenfél térfelén megjelölt szakaszon belül. Akkor is szerezhetsz pontot, ha az ellenfél nem találja el a körvonalazott részt a térfelén belül, vagy ha az ellenfél a labdát a hálóba üti. Mindkét csapat adogatásakor pontot lehet szerezni.

A játékosnak az adogatást az alapvonal mögül kell megtennie, és csak kézzel üthet.

Minden csapat háromszor érhet bele a labdába, mielőtt a labdát átütné az ellenfél térfelére. Egy játékos nem érhet a labdához kétszer egymás után. Ha a labda eltalálja a határvonalat, akkor a labda játékban lévőnek minősül. A védekező csapat ugorhat, és megpróbálhatja blokkolni a labdát, amely visszatér a saját oldalára. Ha blokkolási kísérletet hajtanak végre, és a labda az ellenfél felén pattan, akkor pont jár. Ha a blokk után a labda kipattan, akkor az ellenfél csapata kapja a pontot.

Minden játékot 25 pontig játsszanak, és két pont távolságra kell lenniük. Ha az eredmények elérik a 24-24-et, akkor a játékot addig játsszák, amíg az egyik csapat két ponttal nem vezet.

A játék megnyeréséhez több pontot kell szerezni, mint az ellenfélnek. Általában 3 vagy 5 szettből játsszák, és az a csapat nyer, amely elsőként eléri a szükséges szettszámot.

Röplabda szabályok összefoglalása

  • Minden csapat 6 játékosból és 6 cserejátékosból áll. A játékosok bármikor lecserélhetők, de ha visszatérnek, csak arra a játékosra cserélhetők, aki lecserélte őket.
  • Minden csapat legfeljebb háromszor érintheti a labdát, mielőtt átütné az ellenfél térfelére. A védekező csapat ezután megpróbálhatja blokkolni vagy visszaadni a labdát, legfeljebb háromszor eltalálva.
  • A meccseket 25 pontig játsszák, és 2 ponttal kell nyerni.
  • A játékosok nem vihetik a labdát, nem érinthetik tenyérrel és nem futhatnak vele.
  • A játékosok semmilyen testrészükkel nem érinthetik meg a hálót.
  • A labda nem repülhet a háló alatt.
  • A játékosok nem nyúlhatnak át a hálón és nem üthetik el a labdát.