Retek kalória és vitamin tartalma valamint jótékony hatásai

Retek kalória és vitamin tartalma valamint jótékony hatásai

Lehet, hogy a retek nem a legnépszerűbb zöldség a kertben, de az egyik legegészségesebb. Ezek az alulértékelt gyökérzöldségek tele vannak tápanyagokkal. Még segíthetnek vagy megelőzhetnek bizonyos egészségügyi állapotokat. A retek kalória tartalma rendkívül alacsony, szinte teljes egészét a szénhidrát teszi ki. Ezen felül jó C-vitamin- és réz forrás, amelyeknek fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár.

100g retek kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Rost
Zsír
Kalória
0,7g
1,9g
1,9g
1,6g
0,1g
16

A retek vitamin és ásványi anyag tartalma

A retek hatása rengeteg egészségügyi előnyt kínál, elsősorban magas vitamin- és antioxidáns tartalmának köszönhetően.
Igen alacsony a retek kalória tartalma, de ennek ellenére sok C- és B9-vitamint tartalmaz. Ez egy erős természetes antioxidáns, amely erősen elősegítheti a szervezet ellenállását a kórokozókkal- és a szabad gyökök által okozott károsodásokkal szemben.

Vitaminok:

  • B6: 0,071mg 5,1%
  • B9: 25µg 12,5%
  • C: 14,8mg 18,5%

Ásványi anyagok:

  • Foszfor: 20mg 2,9%
  • Kálium: 20mg 2,9%
  • Réz: 233mg 11,7%
  • Vas: 0,34mg 2,4%

A retek egészségügyi előnyei

A hagyományos gyógyászati ​​felhasználását nem vizsgálták alaposan. A legtöbb tanulmányt állatokon végezték a retek hatása szempontjából, de ennek ellenére a retket évszázadok óta népi gyógymódként használták. Az ájurvédában és a hagyományos kínai orvoslásban számos betegség, például láz, torokfájás, epebántalmak és gyulladás kezelésére használják.

Nem rontja el az egészséges táplálkozást

Egy 1/2 csésze szeletelt retek körülbelül 12 kalóriát tartalmaz, és gyakorlatilag nincs benne zsír, így nem szabotálja az egészséges táplálkozást. A retek jó C-vitamin forrás, így kiváló antioxidáns, amely segít leküzdeni a szabad gyököket a szervezetben, és segít megelőzni az öregedés, az egészségtelen életmód és a környezeti mérgek okozta sejtkárosodást. A C-vitamin kulcsszerepet játszik a kollagéntermelésben is, amely támogatja az egészséges bőrt és az ereket.

Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik

A keresztes virágú zöldségek, például a retek fogyasztása segíthet a rák megelőzésében. A keresztes virágú zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek vízzel keverve izotiocianátokká bomlanak. Az izotiocianátok segítenek megtisztítani a szervezetet a rákot okozó anyagoktól és megakadályozzák a daganatok kialakulását.

Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy a retek gyökérkivonata többféle izotiocianátot tartalmazott, amelyek sejthalált okoztak egyes rákos sejtvonalakban.

Támogatja az egészséges emésztőrendszert

Egy adag retek 1 gramm rostot biztosít a szervezetnek, melyből éhány adag elfogyasztása segít elérni a napi rostbeviteli célt. A rostok segítenek megelőzni a székrekedést azáltal, hogy puhítják a székletet, és segítik a hulladéknak a belekben való áthaladását. A rost segíthet a vércukorszint kezelésében is, továbbá összefüggésbe hozható a fogyással és a koleszterinszint csökkentésével.

A retek levelei különösen hasznosak lehetnek. Egy magas koleszterintartalmú étrenddel táplált patkányokon végzett 2008-as tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a retek levelei jó rostforrást jelentenek az emésztőrendszer működésének javításában. Ez részben a fokozott epetermelésnek köszönhető.

Egy külön tanulmány kimutatta, hogy a reteklé segíthet megelőzni a gyomorfekélyt azáltal, hogy védi a gyomorszövetet és erősíti a nyálkahártyát. Ez segít megvédeni a gyomrot és a beleket a barátságtalan mikroorganizmusok és a káros toxinok ellen, amelyek fekélyeket és gyulladásokat okozhatnak.

Gombaellenes tulajdonságai vannak

A retek természetes gombaellenes szer, így a RsAFP2 gombaellenes fehérjét tartalmazzák. Egy kutatásban azt találták, hogy az RsAFP2 sejthalált okoz a Candida albicansban, mely egy gyakori gomba az emberekben. Amikor a Candida albicans túlszaporodik, hüvelyi gombás fertőzéseket, szájpenészfertőzést és invazív candidiasist okozhat.