Lehet, hogy a retek nem a legnépszerűbb zöldség a kertben, de az egyik legegészségesebb. Ezek az alulértékelt gyökérzöldségek tele vannak tápanyagokkal. Még segíthetnek vagy megelőzhetnek bizonyos egészségügyi állapotokat. A retek kalória tartalma rendkívül alacsony, szinte teljes egészét a szénhidrát teszi ki. Ezen felül jó C-vitamin- és réz forrás, amelyeknek fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár.
100g retek kalória és tápanyag összetétele
A retek vitamin és ásványi anyag tartalma
A retek hatása rengeteg egészségügyi előnyt kínál, elsősorban magas vitamin- és antioxidáns tartalmának köszönhetően.
Igen alacsony a retek kalória tartalma, de ennek ellenére sok C- és B9-vitamint tartalmaz. Ez egy erős természetes antioxidáns, amely erősen elősegítheti a szervezet ellenállását a kórokozókkal- és a szabad gyökök által okozott károsodásokkal szemben.
Vitaminok:
- B6: 0,071mg 5,1%
- B9: 25µg 12,5%
- C: 14,8mg 18,5%
Ásványi anyagok:
- Foszfor: 20mg 2,9%
- Kálium: 20mg 2,9%
- Réz: 233mg 11,7%
- Vas: 0,34mg 2,4%
A retek egészségügyi előnyei
A hagyományos gyógyászati felhasználását nem vizsgálták alaposan. A legtöbb tanulmányt állatokon végezték a retek hatása szempontjából, de ennek ellenére a retket évszázadok óta népi gyógymódként használták. Az ájurvédában és a hagyományos kínai orvoslásban számos betegség, például láz, torokfájás, epebántalmak és gyulladás kezelésére használják.
Nem rontja el az egészséges táplálkozást
Egy 1/2 csésze szeletelt retek körülbelül 12 kalóriát tartalmaz, és gyakorlatilag nincs benne zsír, így nem szabotálja az egészséges táplálkozást. A retek jó C-vitamin forrás, így kiváló antioxidáns, amely segít leküzdeni a szabad gyököket a szervezetben, és segít megelőzni az öregedés, az egészségtelen életmód és a környezeti mérgek okozta sejtkárosodást. A C-vitamin kulcsszerepet játszik a kollagéntermelésben is, amely támogatja az egészséges bőrt és az ereket.
Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik
A keresztes virágú zöldségek, például a retek fogyasztása segíthet a rák megelőzésében. A keresztes virágú zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek vízzel keverve izotiocianátokká bomlanak. Az izotiocianátok segítenek megtisztítani a szervezetet a rákot okozó anyagoktól és megakadályozzák a daganatok kialakulását.
Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy a retek gyökérkivonata többféle izotiocianátot tartalmazott, amelyek sejthalált okoztak egyes rákos sejtvonalakban.
Támogatja az egészséges emésztőrendszert
Egy adag retek 1 gramm rostot biztosít a szervezetnek, melyből éhány adag elfogyasztása segít elérni a napi rostbeviteli célt. A rostok segítenek megelőzni a székrekedést azáltal, hogy puhítják a székletet, és segítik a hulladéknak a belekben való áthaladását. A rost segíthet a vércukorszint kezelésében is, továbbá összefüggésbe hozható a fogyással és a koleszterinszint csökkentésével.
A retek levelei különösen hasznosak lehetnek. Egy magas koleszterintartalmú étrenddel táplált patkányokon végzett 2008-as tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a retek levelei jó rostforrást jelentenek az emésztőrendszer működésének javításában. Ez részben a fokozott epetermelésnek köszönhető.
Egy külön tanulmány kimutatta, hogy a reteklé segíthet megelőzni a gyomorfekélyt azáltal, hogy védi a gyomorszövetet és erősíti a nyálkahártyát. Ez segít megvédeni a gyomrot és a beleket a barátságtalan mikroorganizmusok és a káros toxinok ellen, amelyek fekélyeket és gyulladásokat okozhatnak.
Gombaellenes tulajdonságai vannak
A retek természetes gombaellenes szer, így a RsAFP2 gombaellenes fehérjét tartalmazzák. Egy kutatásban azt találták, hogy az RsAFP2 sejthalált okoz a Candida albicansban, mely egy gyakori gomba az emberekben. Amikor a Candida albicans túlszaporodik, hüvelyi gombás fertőzéseket, szájpenészfertőzést és invazív candidiasist okozhat.