Rejtett nárcisztikus manipulációs módszerek

Rejtett nárcisztikus manipulációs módszerek

Valószínűleg hallottál már a nyílt vagy grandiózus nárciszról; az életnél nagyobb személyiségek, akik hangjuk dübörgésével töltik meg a termet. Akik pártfogó becenevekkel hivatkozik a munkatársakra, és hamis bajtársiasságot tanúsítva hátba veregetik őket. Bármilyen alattomosak is, egy veszélyesebb személyiség bújik meg a grandiózus nárcisztikus árnyékban; a rejtett nárcisztikus. A veszélyes bennük, hogy rejtett nárcisztikus manipulációs módszerek segítségével próbálnak meg hatást gyakorolni a többi emberre.

A grandiózus és rejtett nárciszták ugyanannak az éremnek a másik oldala. Az egyik nyílt eszközökkel (például hiúság és anyagi javak) keresi az érvényesítést, míg a másik rejtetten teszi ezt. Lehet, hogy ennek a megkülönböztetésnek köszönhető, hogy a grandiózus nárcisztikust a pszichológiai diagnosztikai eszközök definiálják, de a rejtett nárciszt nem.

Egy nárcisztikus áldozatává válni típustól függetlenül káros, de azt mondják, hogy a leghatékonyabb parazita az, aki észrevétlenül táplálkozik. A jó hír az, hogy ha már tudod, mit kell keresned, a rejtett nárcisztikust könnyű felismerni.

A rejtett nárcisztikus azonosítása

  • Áldozatmentalitás: A rejtett nárcisztikus abban a hittben él, hogy állandó elbocsátás, vagy rossz bánásmód áldozata.
  • Hangulatváltozások: Hangulata instabil, és könnyen feldühödik, különösen, ha valaki nem ért egyet vele.
  • Felsőbbrendűségi komplexus: A rejtett nárcisztikus azt hiszi, hogy olyan különleges képességekkel rendelkezik, és a bizonyítékok hiánya ellenére is jobbnak tartja magát másoknál.
  • Instabil identitás: Megváltoztatja eszméit és tulajdonságait attól függően, hogy kire akar hatni, vagy másokat utánozni, akik sikeresnek tűnnek.

Ha már tudod, hogyan kell kiszúrni egy nárcisztikust, képes leszel kecsesen elszakadni a manipulatív cselekményeiktől.

Rejtett nárcisztikus manipulációs technikák

Ahhoz, hogy a legjobban megértsük ezeket a manipulációs technikákat, először meg kell értenünk a nárcisztikusok gondolkodását. A nárcisztikus manipulációk célja a valóságérzéked aláásása. Ez könnyen megy a nárcisztikusnak, mivel a valóságnak egy olyan változatában élnek, amely nem törődik veled; kizárólag saját szükségleteik, kívánságaik és véleményük alapján építik fel.

A csendes kezelés

A rejtett nárcisztikus érzelmi érettség megdöbbentő hiányát mutatja, ezért manipulációi annak a megnyilvánulása, hogy képtelenek kifejezni szükségleteiket, vagy vágyaikat. A néma bánásmód jó kiindulópont az érettségi szint megértéséhez, mert ez gyakran látható a gyerekek közötti veszekedésekben.

Bár nem olyan ártalmatlan, mint amilyennek hangzik. Egy felnőtt kezében a néma bánásmód az elszigeteltség és a szégyen eszközeként szolgál. Ebből az következik, hogy létezését nem érdemes elismerni, hacsak nem vagy hajlandó megnyugtatni a nárcisztikust. Könnyen figyelmen kívül hagynak téged, hacsak nem vagy hajlandó lemondani véleményedről, preferenciáidról vagy céljaidról.

A csendes kezelés azokon működik a legjobban, akik a kedvükért élnek. Valaki, aki szereti megőrizni a békét, azon kaphatja magát, hogy megváltoztatja a viselkedését, hogy elnyerje a nárciszták kegyét. Ez csak arra szolgál, hogy megerősítse a néma bánásmódot, mint egy hatékony eszközt a nárcisztikusok számára, hogy visszakapjanak, amikor nem érik el az akaratukat.

Amikor a néma kezeléssel szembesülsz, a legjobb, ha kivárod, mintha egy gyereknek dührohama lenne, és csak akkor beszélsz vele, ha készen áll arra, hogy értelmes módon fejezze ki magát.

Szósaláta

Amikor a nárcisztikus kényes kérdéssel szembesül, megpróbálja összezavarni a célpontot azzal, hogy szósalátában beszél. A saláta szót akkor is használhatjuk, ha a nárcisztikus nem kívánja külsőleg kifejezni nézeteit egy nehéz témában.

A „saláta” szót leggyakrabban a skizofrén embereknél megfigyelt széttagolt beszédmintázatokra használják, de céltudatosan használják a nárcisztikus manipuláció eszközeként. Ez a szó értelmes mondatként jelenik meg, amíg a célpont rá nem jön, hogy teljesen értelmetlen.

A kérdések és vádak özöne azt a benyomást kelti, hogy a kérdést megválaszolták. De ha átgondolod, rájössz, hogy a nárcisztikus egyetlen pillanatban sem adott „igen vagy nem” választ. Ha össze-vissza beszél, biztos lehetsz benne, hogy a nárcisztikusnak van rejtegetnivalója.

A csali és a kapcsoló

A csali és a kapcsoló egy manipulációs eszköz, amelyet azzal a céllal használnak, hogy a nárcisztikus fizikai vagy szellemi haszonra tegyen szert, a cél költségére. A nárcisztikus hamis ígéretekkel vonzza a célpontot. Ezek az ígéretek gyakran a nárcisztikus által végzett kutatások eredményei. Szakértők a gyengeségek azonosításában, és arra használják őket, hogy másokat saját személyes hasznuk érdekében kihasználjanak.

Ebben az értelemben a csali és a kapcsoló a zsarolás egy formája, amely jóindulatúnak mutatja magát. Ez egy értékesítési technika, amelyben az értékesítő olyan üzletet kínál neked, amely túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen.

Katasztrófa / túlzás

A katasztrofizálás a rejtett nárcisztikus manipulációs módszerek egy hatásos változata, amelyet arra használnak, hogy az áldozat abszurdnak tűnjön. Ez akkor történik, amikor a nárcisztikusok elvesznek valamit, amit mondtál, és túlzásba viszi a logikát, vagy szavakat adnak a szádba, hogy úgy tűnj, mint a támadó. Vegyük például a következő forgatókönyvet:

A nárcisztikus megkér, hogy nézz meg vele egy filmet. Ez egy olyan film, amely nem érdekli, és akár sértőnek is találhatja. Udvariasan azt mondod neki: „Nem, köszönöm, nem igazán szeretem az ilyen filmeket! Van még valami, amit szívesen megnéznél?”, mire a nárcisztikus válaszol;

– Szóval szerinted hülye vagyok, amiért tetszik ez a film? Mindenki szereti az ilyen filmeket, biztos valami baj van veled.”

Háromszögelés

A háromszögelés egy olyan eszköz, amellyel a nárcisztikus két vagy több embert egymás ellen fordít. Ez hamis vagy félrevezető információk továbbításával történik két egymással szemben álló fél között, akik valószínűleg nem fognak érintkezni. A nárcisztikusnak számos oka lehet a háromszögelésre. Amikor a rejtett nárcisztikus manipulációs módszerek
közül ezzel találkozol, ne fogadd el a nárcisztikus szavait. Ha lehetséges, keress tisztázást a másik féllel. Valószínű, hogy a szavaikat félreértelmezik, vagy háromszögelést indítanak ellened.

A burkolt nárcisztikusokat gyakran figyelmen kívül hagyják a grandiózussal való polaritásuk miatt, de a nyíltakhoz hasonlóan az ő kiváltságuk, hogy minél több utánpótlást szívjanak el környezetükből. Amint képes vagy felismerni egy sebezhető nárcisztikus tulajdonságait, kiképezheted magad, hogy védekezz kedvenc manipulációik ellen.