Rakonczay Gábor végigevezte a 392 kilométeres magyar Duna-szakaszt

Rakonczay Gábor végigevezte a 392 kilométeres magyar Duna-szakaszt

58 óra és 47 perc alatt evezett végig Rakonczay Gábor a Dunakilitiitől Mohácsig tartó 392 kilométeres magyarországi Duna szakaszon. Az új rekord és próbatétel felállítása során alváshiánnyal, viharos erejű széllel, és éjszakai körülményekkel kellett megküzdenie az extrémsportolónak, akinek az út során a kajakja egyszer fel is borult. A kajaktúra alatt összesen 1 óra 15 percet szánt alvásra.

Az első 5 órában a gyors szakaszon 40 percet sikerült lefaragnia a tervezett menetidőből. Estére megreősödött a szél, majd az éjszakai szakaszon Esztergomnál a hirtelen felerősödő oldalszél hatalmas hullámokat vert. Az egyik hullám Rakonczayt az éjszaka közepén a vízbe borította. A kajakot sikerült a partra húznia, majd ázott ruhákat levetve, mindössze egy esőkabátban evezett el a következő pontig. Itt az őt parton kísérő buszban megszárítkozott, majd azonnal folytatta útját. Az első alvást Budapesten, szombat 13 órakor tervezte, ám az éjszakai váratlan események miatt azt a döntést hozta, hogy nappal halad, amíg tud. Így a teljes extrém túrát egy kisebb alvással teljesítette. Összesen 3 alkalommal 15 percet pihent, egyszer pedig fél órát szentelt alvásnak. A második nap reggelén helyenként 70 km/órás szembe széllel küszködött. Az utolsó 120 km-et csak frissítő szünetekkel szakította meg, így ért vasárnap éjfél után 10 perccel Mohácsra.

Hogy fogalmazódott meg a Duna hosszában való átevezésének ötlete?

Felhívtak, és megkérdezték, hogy a Duna magyarországi szakaszán lenne e kedvem átevezni, ami az interneten nyomon követhető. Felhívtam egy barátomat, aki kajakos oktató, és azt mondta, hogy négy napnál rövidebb idő alatt senki sem evezte végig a Dunát. Legtöbbször ezt hét nap leforgása alatt szokták megtenni. Előtte azt feltételeztem, hogy valaki minden héten leevezi a Dunát hosszában, de amikor megtudtam, hogy ez nem így van, azonnal igent mondtam a felkérésre.

Pontosan hogyan készültél fel erre az evezésre?

Márciusban volt Olaszországban egy ultrafutó világbajnokság, amire már két éve készültem, így az evezés előtti este lefutottam egy 20 kilométeres fokozót a Margitszigeten. Az evezésre csak néhányszor készültem. Esztergomtól Budapestig például 60 km-t eveztem, de ennél fontosabb volt, hogy a megfelelő hajót válasszam ki és ismerjem meg ehhez a projekthez. Itt viszont az volt a lényeg, hogy 20-30 órát tudjak haladni, tehát a feladat egy ultramaratonhoz volt hasonló.

Milyen felszerelést vittél magaddal a kajakban?

Egy kompozit tengeri kajakot választottam a kihíváshoz Ez sokkal törékenyebb, mint egy hagyományos kajak, de lehetővé tette, hogy stabil átlagsebességgel haladjak. Minden szükséges felszerelést magammal vittem, beleértve a mentőmellényeket, a vontatókötelet és az elsősegélycsomagot. Ezeken kívűl volt nálam energiaszelet, kávé és szénhidrátgél is. A kísérőcsapat szállította a többi felszerelést egy kisbusszal a parton.

Mennyi élelmiszert vittél magaddal?

Amikor futok, körülbelül 40 percenként kell ennem, de amikor evezek, az energiafelhasználásom alacsony. Négy főétkezésem volt, két étkezés között pedig géllel, valamint néhány szendviccsel pótoltam a kalóriát változatosság kedvéért. A főétkezést a parton tartottam, és ez olyan étel volt, amelyhez forró vízet adva dehidratálódik és megdagad.