Rakonczay Gábor Antarktisz

Rakonczay Gábor Antarktisz-Déli-sark expedíció

2018 november 18-án indult el három társával Rakonczay Gábor az Antarktisz meghódítására. A szabályok szerint csapatban kell teljesíteni a távot annak, aki elsőként jár az Antarktiszon.

A táv nagy részén Gábor haladt az élen és ő húzta a 94 kilós, felszereléssel és élelemmel teli szánt. A terv az volt, hogy 28 nap alatt az Antarktisz partjáról elindulva elérik a Déli-sarkot. A 917 kilométeres távú expedíciót sikerült megvalósítaniuk, bár az előre eltervezett 28 napból 44 nap és 4 óra lett.

A magyar extrémsportolók közül Rakonczay Gábor érte el elsőként a Déli-sarkot, mely fizikailag jelentős próbatétel elé állította. A túra elején -12 Celsius-fok volt a hőmérséklet, de ahogy közeledtek a sarkponthoz, minusz 20 és 30 Celsius-fok közötti hideggel kellett megküzdeniük.

Rakonczay Gábor az Antarktisz túráról

“Mentálisan volt a legnehezebb megszokni a végtelennek tűnő menetelést. Az emberi agy nem tudja felfogni a folyamatos menetelés időtartalmát, és hogy mennyi is az a 900 kilométer, az ilyen ingerszegény körülmények között, amint lépésről-lépésre küzdöd magad előre a mély hóban és a süvítő széllel szemben. Csak mész előre és nem azzal foglalkozol, hogy milyen hosszú táv van még előtted.”

Az út folyamán az arcán több fagyási sérülés keletkezett, továbbá a testsúlyának a 10 százalékát vesztette el. A Facebook-oldalán így számolt be erről: “A fagyási sérülés úgy néz ki, mintha egy forró vasalóval képen vágtak volna. A fagyási sérülés ronda látvány, de nem olyan vészes…” A fagyásnak több változata van, Rakonczay Gábor arcán a bőr külső rétege fagyott el, ami idővel rendbe fog jönni.

Tervezés

A tervezésnek volt a legnagyobb szerepe a grandiózus vállalkozás kapcsán. Pontosan ki kellett számolni, hogy mennyi élelmet vigyenek magukkal. Nem lett volna jó, ha az út vége elött elfogy, de az sem, ha fölöslegesen cipelték volna az el nem fogyasztott ételeket. Mindig a hosszú távú kihívások érdekelték, melyekben sok megoldandó problémával tudja szembetalálni magát.

Népszerű cikkek a témában