Mitől keletkezhetnek piros foltok a nyelven

Mitől keletkezhetnek piros foltok a nyelven

A nyelv egy erős, izmos szerv, amelyet minden nap használunk, és felülete változatos. Ennek ellenére könnyű észrevenni, ha valami nincs rendben vele. Például megjelenhetnek piros foltok a nyelven, ami aggasztó lehet. Ez az oka annak, hogy ebben a cikkben felvázolunk néhány okot, amelyek ennek hátterében állnak, és kezelésükre is kitérünk.

Az egészséges nyelvben sok apró dudor, úgynevezett papillák találhatók, amelyek felelősek az íz- és tapintásjelek továbbításáért az agyba. Egységes textúrájúak és színük van, így minden, ami furcsán néz ki vagy furcsán érződik a nyelven, általában azonnal feltűnik.

A nyelven történő, akár apró változások is, betegségre utalhatnak. Ez korlátozódhat csak a nyelvre, de gyakrabban egy másik alapbetegség jele lehet, ahol a piros foltok a nyelven csak tünetek, és magával a nyelvvel nincs is semmi probléma.

Például a hagyományos kínai orvoslás a test betegségeinek diagnosztizálását a nyelv és annak kóros változásai alapján végzi. A nyelv minden egyes része egy belső szervet jelöl.

Piros foltok a nyelven: mi okozza őket?

A nyelven megjelenő piros dudorok általában az átmeneti nyelvi papillitisznek nevezett állapot következményei. Azok a kis piros dudorok a nyelven olyan papillák, amelyek begyulladtak. Ez a gyulladás a nyelv sérülése miatt következik be, ami például a nyelv véletlen harapásából adódik. Azonban a vírusfertőzés, az alultápláltság és a stressz is okozhatja ezeket a dudorokat. Szerencsére, ahogy a névben szereplő „tranziens” is sugallja, ezek a dudorok maguktól gyógyulnak, és nem tartanak sokáig.

Sérülés

A nyelv sérüléséről beszélve: túl forró ételek fogyasztása károsíthatja a nyelvet. Egy nagyon forró ital fogyasztása például hólyagok kialakulásához vezethet a nyelven. Ezek fájdalmasak lehetnek, és fokozott hőérzékenységgel rendelkeznek.

Skarlát

Ha piros foltok a nyelven megjelennek, annak másik oka a skarlát lehet. Ez egy bakteriális fertőzés, amely a torkot és az orrot érinti. Külön tünete az „epernyelv”, amely azt írja le, hogy a nyelv nagyon kipirosodik, és dudorok borítják. Egyéb tünetek közé tartozik a láz, a torokfájás és a fejfájás, amelyet a hasat érintő kiütés kísér.

Allergia

A nyelv vörös foltjai allergiánál és asztmánál is előfordulhatnak. Ebben az esetben az allergén anyagok szájon át is okozhatnak allergiás reakciókat. Az allergia közvetlenül érintheti a nyelvet, mely ezáltal vörös foltokhoz vezethet.

Afta

Az afta kicsi, lapos fekélyek formájában jelenik meg, amelyek a száj bármely részén megjelenhetnek, beleértve a nyelvet is. Kényelmetlenné tehetik a beszélgetést vagy az evést. Ezek a sebek gyakran számos okból jelentkeznek, beleértve a megnövekedett száj PH-t (ami rossz emésztéssel fordulhat elő), a nyelvharapástól, a stressztől, a fogszabályozó használatától és a vitaminhiánytól.

Az afta általában néhány napon belül eltűnik, de ha nagyok, vagy nem gyógyulnak be, keresse fel kezelőorvosát a lehetséges kezelés érdekében.

Élesztőgomba fertőzés

A szájpenészként is ismert gombás fertőzést a gombás sejtek fokozott szaporodása jellemzi a szájban. Fehér plakkok és dudorok kialakulásához vezethet a torokban és a nyelven. Ez a fertőzés gyakori a csecsemőknél fejletlen immunrendszerük és az etetés utáni szájhigiénia hiánya miatt. Gyengült immunrendszerű felnőtteknél is előfordulhat. Ha fehér plakkokat vagy dudorokat észlel a száján, kezdje el a kezelést gombaellenes szerekkel, például nystatinnal vagy mikonazollal. Fontos a megfelelő szájhigiénia gyakorlása is.

Hogyan kell kezelni a piros foltokat a nyelven

A nyelv vörös foltjainak kezelése az októl függ. A gyulladt papillák kezelésekor a tünetek a legtöbb esetben maguktól enyhülnek. Elősegítheti a gyógyulási folyamatot, ha betartja a megfelelő szájhigiéniát, és kerüli a túl forró, fűszeres vagy savas ételeket. Ugyanez vonatkozik a nyelven lévő hólyagokra is – ezek maguktól elmúlnak; Ezenkívül megakadályozhatja a hólyag felrobbanását, ha nem szívja fel az édességet vagy használjon szívószálat.

Mi van, ha a piros foltok a nyelven nem tűnnek el

Az egészséges nyelv az egészséges száj része, ami viszont sokat elárulhat általános egészségi állapotáról. Éppen ezért, ha tünetei egy héten belül nem enyhülnek, jó ötlet szakorvoshoz fordulni, mely lehet fogorvos, vagy fül-orr gégész.