pattanás ellen és pattanások ellen

Pattanás ellen házi gyógymóddal

A pattanások olyan gyakori bőrbetegségek, amelyek az emberek mintegy 85%-át érintik életük egy bizonyos pontján. A tünetek közé tartoznak a bosszantó pattanások, amelyek frusztrálóak lehetnek, és nehéz tőlük megszabadulni. Míg a hagyományos kezelésekkel sikerül védekezni a pattanások ellen, gyakran káros hatásokkal, például bőrirritációval és bőrszárazsággal társulnak. Ezért sokan fordultak természetes alternatívákhoz, hogy gyorsan megszabaduljanak a pattanásoktól. Azonban bár sok természetes pattanás ellen ható szer létezik, tudományosan csak néhány bizonyította hatásosságát.

A pattanás

A bőrön apró lyukak vannak, az úgynevezett pórusok, amelyeket eltömíthet az olaj, a baktériumok, az elhalt hámsejtek és a szennyeződés. Amikor ez bekövetkezik, pattanás alakulhat ki. Ha bőrt többször is érintik ezek a lehetőségek, akkor pattanások keletkeznek. A pattanás ellen védekezhetünk házilag, vagy gyógyszerekkel, melyekről szó lesz a továbbiakban.

A Nemzeti Dermatológiai Akadémia szerint a pattanások a leggyakoribb bőrbetegségek. Bár a pattanások nem okoznak életveszélyes állapotot, fájdalmasak és rondák lehetnek, melyek érzelmi szorongást is okozhatnak. Az arcon megjelenő pattanások hatással lehetnek az önbecsülésre, és idővel állandó fizikai hegesedést okozhatnak.

Számos hatékony pattanás elleni kezelés létezik, amelyek csökkentik a keletkező pattanások számát és a hegesedés esélyét.

A pattanások tünetei

A pattanások szinte bárhol megtalálhatók a testén. Leggyakrabban az arcon, a háton, a nyakon, a mellkason és a vállon fejlődik ki. Ha pattanások általában fehér vagy fekete színűek lehetnek. A mitesszerek és a fehér pontok egyaránt komedonok.

A mitesszerek a bőr felszínén terjednek, fekete színűvé téve őket a levegőben lévő oxigén miatt. A fehérfejűek közvetlenül a bőr felszíne alatt vannak lezárva, fehér megjelenést kölcsönözve nekik.

Míg a pattanásokban a fehérek és a mitesszerek fordulnak elő a leggyakrabban, más típusok is léteznek. A gyulladásos elváltozások hegesedést okozhatnak a bőrön.

pattanások ellen

A pattanások okai

Akkor fordulnak elő, amikor a bőr pórusai eltömődnek olajjal, elhalt bőrrel vagy baktériumokkal. A bőr minden pórusa a tüsző nyílása. A tüsző egy szőrszálból és egy faggyúmirigyből áll. Az olajmirigy felszabadítja a faggyút (olajat), amely felfelé halad a hajon, a póruson és a bőrön. A faggyú zsírosan és puhán tartja bőrt, mely folyamat pattanásokat okozhat. Ez akkor fordulhat elő, ha:

 • túl sok olajat termelnek a tüszők
 • az elhalt hámsejtek felhalmozódnak a pórusokban
 • baktériumok keletkeznek a pórusokban

Ezek a problémák hozzájárulnak a pattanások kialakulásához. Egy pattanás akkor jelenik meg, amikor az eldugult pórusban baktériumok szaporodnak, és az olaj nem tud távozni.

Elég gyakoriak azok a mítoszok, amelyek hozzájárulnak a pattanások kialakulásához. Sokan úgy vélik, hogy az olyan ételek, mint a csokoládé vagy a hasábburgonya hozzájárulnak a pattanások kialakulásához. Bár ezeknek az állításoknak nincs tudományos alátámasztása, vannak bizonyos kockázati tényezők a pattanások kialakulásában. A kialakulásuk okai:

 • pubertás vagy terhesség okozta hormonális változások
 • bizonyos gyógyszerek, például bizonyos fogamzásgátló tabletták, kortikoszteroidok, vagy szteroidok
 • magas cukortartalmú étrend, vagy szénhidrátokban gazdag, például kenyér és chips
 • öröklődési hajlam a kialakulásra

Az embereket leginkább a pubertás alatt fenyegeti a pattanások kialakulása. Ez idő alatt a test hormonális változásokon megy keresztül. Ezek a változások kiválthatják az olajtermelést, ami a pattanások fokozott kockázatához vezethet. A pubertáshoz kapcsolódó hormonális pattanások általában enyhülnek, vagy legalábbis javulnak, felnőtt korra.

Pattanások ellen

Házi gyógymódok a pattanás ellen

Van néhány házi jellegű eljárás, amelyet otthon ki lehet próbálni a pattanások ellen. A pattanások otthoni gyógymódjai:

 • napi tisztítás enyhe szappannal a felesleges olaj és szennyeződések eltávolítása érdekében
 • hajmosásnál a sampont távol kell tartani az arctól
 • vízalapú (nem pórusokat eldugító) sminket kell használni
 • nem szabad kinyomni a pattanásokat, amelyek baktériumokat és felesleges olajat terjesztenek
 • nem viseljen kalapot vagy feszes fejpántot
 • ne érintse gyakran az arcát

Teafaolajos kezelés

A teafaolajat kivonják a Melaleuca alternifolia fa leveleiből, amely Ausztráliában honos. Közismert a baktériumok elleni hatásosságáról és a bőr gyulladásának csökkentéséről. Pontosabban, a teafaolaj segít a P. aknés és a S. epidermidis elleni küzdelemben, mely kétféle baktérium pattanásokat okozhat.

Egy tanulmány megállapította, hogy az 5% teafaolaj gél csaknem négyszer hatékonyabb a pattanások elváltozásainak csökkentésében, és csaknem hatszor hatékonyabb a pattanások ellen, mint a placebo.

Egy másik vizsgálatban az 5% teafaolajat tartalmazó gél ugyanolyan hatásosnak bizonyult a pattanások csökkentésében, mint egy 5% benzoil-peroxidot tartalmazó krém, amely egy gyakori pattanás elleni gyógyszer.

A teafaolaj-kezelés szintén kevesebb káros hatást eredményezett, beleértve a szárazságot, az irritációt. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a teafaolaj nagyon erős, és bőrpírt, esetleg irritációt okozhat, ha közvetlenül a bőrre kenjük. Ezért hordozóolajjal kell hígítani.

Teafaolaj használata a pattanások ellen
 • Keverjen össze 1 csepp teafaolajat 1 teáskanál hordozóolajjal.
 • Mártson bele egy pamut törlőt a keverékbe, és tegye közvetlenül a pattanásokra.
 • Ha szükséges, alkalmazzon hidratáló krémet.
 • Szükség szerint ismételje meg ezt a folyamatot naponta 1-2 alkalommal.

Zöld teás kezelés

Sokan fogyasztanak zöld teát egészségügyi előnyei miatt, de hasznos lehet, ha közvetlenül a bőrre kenik. A zöld tea flavonoidokat és tanninokat tartalmaz, amelyekről ismert, hogy segítenek a gyulladás és a pattanások ellen, a baktériumok elpusztításával.

Több tanulmány kimutatta, hogy a pattanásos emberek lényegesen kevesebb faggyútermelést és pattanást tapasztalnak, amikor 2-3% zöld tea kivonatot alkalmaznak a bőrükön.

A piacon sok bőrápolási termék található, amelyek zöld teát tartalmaznak, de nagyon egyszerű és költséghatékony saját keveréket készíteni otthon.

Zöldtea használata a pattanások ellen
 • 3-4 percig forralja a zöld teát
 • Hagyja teljesen kihűlni
 • Vigye fel az arcára vattacsomóval, vagy szórja rá spray-palack segítségével.
 • Hagyja az arcán 10 percig vagy egy éjszakán át, majd öblítse le arcát vízzel.
 • Szükség szerint napi 1-2 alkalommal alkalmazza. Hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig tárolható.

Gyógyszerrel a pattanás ellen

Ha a házi praktikák nem segítenek a pattanások kezelésében, néhány vény nélkül kapható pattanás ellen szedhető gyógyszer. Ezen gyógyszerek többsége olyan összetevőket tartalmaz, amelyek elősegíthetik a baktériumok elpusztítását vagy csökkenthetik a bőr zsírtartalmát. Ezek a gyógyszerek a következő anyagokat tartalmazzák:

 • A benzoil-peroxid számos pattanásos krémben és gélben van jelen. A meglévő pattanások kiszárítására és az újak megelőzésére szolgál. A benzoil-peroxid pattanást okozó baktériumokat is elpusztítja.
 • A kén jellegzetes illatú természetes összetevő, amely megtalálható néhány krémben, tisztítószerben és maszkban.
 • A resorcinol egy kevésbé gyakori összetevő, amelyet az elhalt hámsejtek eltávolítására használnak.
 • A szalicilsavat gyakran használják szappanokban. Segít megakadályozni a pórusok elzáródását.

Amennyiben továbbra is erősen tapasztalja a tüneteket, érdemes orvoshoz fordulni. A bőrgyógyász olyan gyógyszereket írhat fel, amelyek segíthetnek a tünetek csökkentésében és a hegek megelőzésében.

 • Az orális vagy helyi antibiotikumok csökkentik a gyulladást és elpusztítják a pattanásokat okozó baktériumokat. Az antibiotikumokat általában csak rövid időre írják fel, hogy a test ne építsen ki rezisztenciát és hajlamos legyen a fertőzésekre.
 • A vényköteles helyi krémek, például retinsav vagy a benzoil-peroxid gyakran erősebb, mint a vény nélkül kapható termékek.
 • A hormonális pattanásokban szenvedő nőket fogamzásgátló tablettákkal vagy spironolaktonnal kezelhetik. Ezek a gyógyszerek szabályozzák azokat a hormonokat, amelyek pattanásokat okozhatnak az olajtermelés csökkenése révén.