Paradicsomsaláta recept

Paradicsomsaláta recept

A paradicsomsaláta recept elkészítése roppant egyszerű. Az érett paradicsomokat egyszerűen harapásméretű darabokra kell szeletelni, majd ropogós lila hagymát, sok friss bazsalikomot adni hozzá, és az egészet meglocsolni olívaolajjal és jó minőségű balzsamecettel.

A végeredmény istenien finom lesz! Adhatsz hozzá uborkát, mozzarellát, avokádót, sült salátát vagy akár őszibarackot is. Tálalhatod ezt a paradicsomsalátát friss, egészséges melléksalátaként minden nyári étkezéshez.

Paradicsomsaláta hozzávalók

Paradicsom

Az érett paradicsom abszolút kulcsfontosságú a remek paradicsomsaláta elkészítésében. Más szavakkal, ne próbáld meg elkészíteni mirelitt vagy konzerves paradicsomból.

Ehhez a paradicsomsaláta recepthez szeretem a koktél paradicsomot, félbevágva, és a kis-közepes paradicsom kombinációját használni, harapásnyi méretűre szeletelve.

Lilahagyma

A nyers hagyma intenzív lehet, ezért a hagymánkat áztassuk be jéghideg vízben, amíg elkészítjük a maradék hozzávalókat. A hagyma áztatása egyszerű és gyors módszer a paradicsomsaláta általános ízének és állagának javítására.

Friss bazsalikom

A bazsalikom fűszer-, és gyógynövény. Eredetileg Dél-Ázsiából és Afrikából hozák be Európába, és itt is kedvelt fűszernövény vált belőle.
Ha kevés a bazsalikom, ez a saláta petrezselyemmel, kaporral és / vagy metélőhagymával is megfelelő.

Extra szűz olívaolaj és balzsamecet

Itt a legjobb alkalom az extra szűz olívaolaj és a balzsamecet keverésére, melytől az ízeik valóban ragyognak majd ebben a salátában.

Paradicsomsaláta recept variációk

A paradicsomsaláta számos variációban elkészíthető. Érdemes kipróbálni sokféle alapanyaggal, hogy megvalósítsuk a fenséges ízek harmóniáját. Lehet hozzá adni:

  • uborkát;
  • feta sajtot;
  • mozzarellát;
  • olivabogyót;
  • tojást;

A paradicsomról

A paradicsom olyan gyümölcs, amelyet a táplálkozási szakemberek zöldségnek tartanak. Botanikailag a gyümölcs érett virága magokat tartalmaz. Ez egy virágzó növény, a nadragulya család tagja. Rengeteg C-vitamin és a fitokémiai likopint tartalmaz. A gyümölcsöket általában nyersen fogyasztják vagy paradicsomsaláta formájában, továbbá különféle elkészített ételek összetevőjeként használják fel és pácolják. Ezenkívül a világ paradicsomtermésének nagy részét feldolgozásra használják; a termékek közé tartozik a paradicsomkonzerv, a paradicsomlé, a ketchup, a püré, a paszta és a „napon szárított” paradicsom vagy a dehidratált pép.

A paradicsomnövények általában sok elágazással rendelkeznek, 60–180 cm-es kiterjedésűek, és terméskor kissé elmaradnak, de néhány forma tömör és egyenes. A levelei kissé szőrösek, erős szagúak, csúcsosan összetettek és legfeljebb 45 cm hosszúak. Az öt szirmú virág sárga, 2cm keresztmetszetű, medálos és fürtös. A gyümölcsök olyan bogyók, amelyek átmérője 1,5-7,5 cm vagy annál nagyobb. Általában vörösek, skarlátvörösek vagy sárgák, bár léteznek zöld és lilás fajták, és alakjuk a gömbtől az oválisig terjed.

A növény viszonylag meleg időjárást és sok napfényt kedveli. Főleg melegebb éghajlaton és melegházakban termesztik. A paradicsomokat általában összekötik, megkötözik vagy ketrecben tartják, hogy a szár és a gyümölcs ne kerüljön a földre. Következetes öntözésre van szükség a virág végi rothadásának és a gyümölcsök megrepedésének elkerülése érdekében. A növények számos kártevőre és betegségre fogékonyak, beleértve a bakteriális hervadást, a korai gyulladást, és a mozaik vírust. E problémák közül sok a vetésforgóval, a gomba- és növényvédő szerek használatával, valamint a rezisztens fajták telepítésével kezelhető.