orrcsepp függőség

Mit tehetünk orrcsepp függőség ellen ?

Az orrdugulás gyakran megjelenő és visszatérő probléma, mely kifejezetten az allergiásoknak okozza a legtöbb kellemetlenséget. A megoldás érdekében a legtöbb ember az orrcsepp használatához folyamodik. Alapvetően a használatával nincs is probléma, de hosszú távon orrcsepp függőség alakulhat ki tőle. Igyekszünk minden lehetséges megoldást bemutatni a cikkben, hogy mindenki megszabadulhasson a függőségtől.

Orrcsepp típusok

Mielőtt a függőségről ejtenénk szót, érdemes áttekinteni, hogy milyen orrcsepp fajták kaphatóak a piacon. Azért is fontos foglalkozni ezzel, mert a típusok többsége nem okoz függőséget, így azokat hosszabb távon is lehet alkalmazni.

Természetes hatóanyagú termékek

A természetes hatóanyagú termékek a sósvizes megoldáson alapulnak. Azzal az előnnyel rendelkeznek, hogy nem tartalmaznak tartósítószert, de így is képesek megszüntetni az orrdugulást, legyen szó megfázásról vagy allergiáról. Nem okoznak függőséget, továbbá húzamosabb időn keresztül is használhatóak.

Antihisztamin típusok

Ezen orrspray-k antihisztamint tartalmaznak, melyek meggátolják az allergiás tüneteket okozó, hisztamin hatását. Ezen termékek alkalmazása sem okoz függőséget, viszont kizárólag receptre kaphatóak és 12 hétnél tovább nem alkalmazhatóak.

Szteroidos változatok

A szteroidos orrcseppek az irritáció okozta krónikus orrdugulás, vagy az allergia ellen nyújtanak segítséget. Némelyik típusuk receptre kaphatóak, míg egyesek szabadon megvásárolhatók. Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a készítményeknek a használata sem okoz addikciót, de nem ajánlott fél évnél tovább használni őket.

Dekongesztáns orrcseppek

Oximetazolint tartalmaz a dekongesztáns orrcseppek jelentős része, amely a orrjáratokban lévő vérerek összeszorításával éri el a hatását. Hatékony megoldás lehet rövid távon az influenza, vagy megfázás esetén, azonban néhány napnál tovább nem szabad alkalmazni. Ezeknek a típusoknak a hosszú távú alkalmazása függőséghez is vezethet, így kezelés előtt érdemes kikérni a házirovos vagy fül-orr gégész véleményét.

Orrcsepp függőség tünetei

Orrdugulás esetében az orrjáratok felduzzadnak, és így kevesebb hely marad a levegőnek átjutni az orrban. A dekongesztáns orrcsepp azért olyen hatékony, mivel azonnal csökkenti a duzzanatot a vérerekben. Ennek a kiemelkedő hatóanyagnak a veszélye, hogy pár nap használat után a szervezet hozzászokik és egyre kevésbé lesz hatékony. Ilyenkor egyre nagyobb és gyakoribb adagolásra van szükség.

Az orrcsepp függőség tünetei közül a másik, a szer elhagyásának következtében szokott jelentkezni, amikor is az orrdugulás azonnal visszatér. A dekongesztáns variációk túl hosszú ideig történő alkalmazása pedig akár az orrüreg szövetkárosodáshoz is vezethet.

Az orrcsepp függőség ellen

Hosszas használat esetén igazán nagy kihívássá válhat a letétele, azonban nem lehetetlen küldetésről van szó. A leszokásra pedig több lehetőség is adott.

Az egyik megoldás lehet, hogy hirtelen hagyjuk abba a használatát, ami orrdugulással és kellemetlen érzéssel fog járni az orrjáratok teljes gyógyulásáig.

A másik javasolt módszer az orrcsepp függőség ellen egy orvos megkeresése, aki fel tudja mérni, hogy található-e duzzanat, vagy sérült-e az orr. Dekongesztáns variáns helyett pedig valószínűleg a szteroidot tartalmazó spraynek a használatát fogja javasolni, amelynek a segítségével könnyebbé válik a dekongesztáns termék elhagyása. Emellett a megoldás mellett szól még, hogy az orrdugulásnak betudható kellemetlen érzet is elkerülhető, ezzel jóval könnyebb megoldást biztosítva az orrcsepp függőség ellen.