a hüvelyi pH-egyensúly természetes helyreállítására

Néhány módszer a hüvelyi pH-egyensúly természetes helyreállítására

A hüvely pH-értéke kulcsszerepet játszik az egészség megőrzésében. Vannak azonban különböző természeti és környezeti tényezők, amelyek befolyásolhatják ezt a pH-szintet, ami olyan tünetekhez vezethet, mint a viszketés, égés és a váladékozás megváltozása.

A pH-skála és annak a testéhez való viszonyának gyakorlati ismeretében vannak olyan lépések, amelyeket megtehet a hüvely pH-jának egyensúlyban tartására.

Mi a normál hüvely pH-ja?

A pH-skála 0 és 14 között mozog. A 7-nél kisebb pH-érték savasnak, míg a 7 feletti pH-érték lúgosnak (bázisosnak) számít. A „normál” hüvely pH-ja mérsékelten savas, 3,8 és 4,5 között mozog. A hüvely savas környezete természetes védekezés a baktériumok növekedése ellen. Ha a hüvely pH-ja túl lúgossá válik, megnő az esélye a baktériumok túlszaporodásának.

A hüvely pH-ja túl lúgos

Változás a váladék színében és állagában. A hüvelyi folyása lehet fehér, szürke vagy sárga, túrószerű textúrájú. Az egészséges váladék általában tiszta vagy fehér színű.

Változás a váladék szagában. Erős, bűzös vagy „halszagot” észlelhet. Az egészséges váladéknak nagyon gyenge szaga lehet, és gyakran szagtalan is lehet.

Kellemetlen érzés és viszketés a hüvely és a szeméremtest körül. Érezhet viszketést a hüvely nyílása körül, égető érzést és kellemetlen érzést pisilés közben, vagy égő érzést és kellemetlen érzést a közösülés során.

A hüvely pH-értékének helyreállítása természetes úton

Ha gyanítja, hogy a hüvely pH-ja nincs egyensúlyban, vagy enyhe tünetei vannak, néhány lépést megtehet az egyensúly természetes helyreállítására. Ha tünetei súlyosabbak, vagy természetes gyógymódokkal nem múlnak el, fontos, hogy konzultáljon orvosával.

Bórsavas kúpok használata

A bórsav megfizethető, könnyen hozzáférhető, és már régóta használják a BV kezelésére. Mégis több kutatásra van szükség a kezelésében való hatékonyság klinikai bizonyításához. Ha tünetei enyhék, érdemes megfontolni a bórsavas kúpok használatát, mielőtt antibiotikumot választana.

Építsen be több probiotikumot az étrendjébe

A jó baktériumok, az úgynevezett lactobacillusok, bőségesen megtalálhatók az egészséges hüvelyben. A fertőzések elleni küzdelem mellett ezek a baktériumok segítenek megőrizni a hüvely pH-jának egyensúlyát. A laktobacillusok megtalálhatók a probiotikus kiegészítőkben, és természetesen előfordulnak számos fermentált élelmiszerben.

A laktobacillusokat többféleképpen lehet bevenni: szájon át, probiotikus kiegészítőként, intravaginálisan és probiotikus élelmiszerekből, például joghurtból, kefirből, vagy savanyú káposztából.

Bár több probiotikum és fermentált élelmiszer fogyasztása segíthet növelni a laktobacillusok számát a hüvelyi mikrobiótában, ez nem gátolja teljesen a rossz baktériumok növekedését.

Fokhagyma tabletta szedése

A fokhagyma tele van antioxidánsokkal, valamint a baktériumok elleni allicin vegyülettel. 120 nőnél végzett vizsgálat során megállapították, hogy a fokhagyma tabletták ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint az orális antibiotikumok a hüvelyi élesztőfertőzés vagy BV tüneteinek kezelésében, kevesebb mellékhatással. A vizsgálatban résztvevők 500 milligrammos fokhagyma tablettát szedtek naponta kétsze, 12 órás időközönként, 7 egymást követő napon.